Από το τέλος του περασμένου μήνα η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) είχε επισημάνει με επιστολή της προς την Αριστοτέλους το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων σε οικογενειακούς γιατρούς, που δοκιμάζουν τους πολίτες αλλά και το σύστημα υγείας και καλούσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τους 800 γιατρούς – όπως είχε εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ έχουν υπογράψει περίπου 700 οικογενειακοί γιατροί, δηλαδή παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι. Πρόκειται για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τον Αύγουστο του 2018 και έπειτα. Οι ειδικευμένοι γιατροί έχουν παλαιότερες συμβάσεις με τον Οργανισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος του ΕΟΠΥΥ ήταν περίπου 2.800 οικογενειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα.
Ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Στο υπουργείο Υγείας έχουν πλήρη τη… μελανή εικόνα των ιατρικών κενών ανά περιφερειακή ενότητα και ανά ειδικότητα, και ο σχεδιασμός τους – όπως αποτυπώνεται στις συσκέψεις- είναι να γίνουν στοχευμένα οι συμβάσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Το πρόβλημα αναδεικνύεται σε όλη του την ένταση και έκταση με σημείο αναφοράς τους παιδιάτρους: σε τουλάχιστον 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι παιδίατροι με τον ΕΟΠΥΥ, άρα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού δεν έχουν δωρεάν επίσκεψη σε παιδίατρο.
Τα ίδια μελανά σημεία εμφανίζονται στον στοιχειώδη υγειονομικό χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε διάφορες περιοχές, με ειδικότητες όπως οι καρδιολόγοι ή οι γυναικολόγοι.
Ωστόσο, στον δρόμο για τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για 800 συμβάσεις με τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) έχουν υψωθεί εμπόδια, οικονομικής κυρίως φύσεως. Παρότι αρχικά και οι δύο πλευρές εμφανίζονταν ικανοποιημένες από τις συζητήσεις και είχαν συμφωνήσει να δοθεί προτεραιότητα σε γιατρούς που έχουν ανοίξει ιατρείο μετά το 2012 και οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ – αφού έκτοτε ο Οργανισμός δεν έχει συνάψει νέες συμβάσεις- η πορεία δεν συνεχίστηκε το ίδιο θετικά.
Από το υπουργείο Υγείας διαπίστωσαν πως οι οικονομικοί όροι των συμβάσεων απαιτού(σα)ν λεπτούς χειρισμούς ενώ και οι ιδιώτες γιατροί – μέσω των εκπροσώπων τους στον ΠΙΣ – κρατούν στάση αναμονής και πολλών επιφυλάξεων μέχρις ότου δουν τις νέες, βελτιωμένες όπως περιμένουν, συμβάσεις.
Αγκάθι η αμοιβή των ήδη συμβεβλημένων γιατρών
Εκτός από τις νέες πολυπόθητες συμβάσεις, ισχυρά εμπόδια και μάλιστα με πολλαπλασιαστική ισχύ, αποτελούν οι επαπειλούμενες αποχωρήσεις ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών.
Πιο συγκεκριμένα, οι περίπου 700 συμβεβλημένοι γιατροί προειδοποιούν με αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ και από το σύστημα δημόσιας υγείας εφόσον δεν βελτιωθούν οι όροι συνεργασίας και κυρίως αμοιβής που υπέγραψαν από τον Αύγουστο του 2018 και μετα.
Οι όροι αυτοί είχαν καθοριστεί με υπουργική απόφαση που υπέγραφε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης. Βάσει αυτής οι οικογενειακοί γιατροί αμείβονταν κατά τον πρώτο χρόνο της σύμβασής τους με πάγιο ποσό, 1.800 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Μετά το διάστημα αυτό η αμοιβή των οικογενειακών γιατρών θα γινόταν όχι με τον μήνα, αλλά με βάση τον εγεγγραμμένο πληθυσμό, δηλαδή τους 2.250 ενηλίκους που θα είχαν οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί και τα 1.500 παιδιά που θα είχαν οι παιδίατροι.
Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα σχέδια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. ΟΙ εγγεγραμμένοι πολίτες σε οικογενειακό γιατρό, έπειτα από τον πρώτο χρόνο που δόθηκε ως μεταβατικό διάστημα σε όλους, στο σύστημα, τους γιατρούς, τους πολίτες, μόλις ξεπέρασαν τα 2 εκατ. σε σύνολο 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει αυτομάτως δραστικές περικοπές στις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, οι ίδιοι δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για την αποτυχία του ΕΟΠΥΥ για τη μη εγγραφή ασφαλισμένων.
Στην Αριστοτέλους επιχειρούν να απεγκλωβιστούν από τις αποφάσεις και τους αποτυχημένους χειρισμούς των προκατόχων τους ώστε να αποτραπεί η μαζική διακοπή συμβάσεων αλλά και να υλοποιήσουν την εξαγγελία για τις 800 νέες συμβάσεις, αξιοποιώντας τις καλές σχέσεις με τους εκπροσώπους των γιατρών και το καλό επίπεδο των συζητήσεων. Παρόλα αυτά, ο χρόνος που περνά από τις εξαγγελίες αλλά και που μετρά αντίστροφα για την καταγραφή της εποχικής γρίπης – με τα κενά σε γιατρούς και σε κλίνες ΜΕΘ που κάθε χρόνο συνεπάγεται- δεν είναι σύμμαχός τους.