Τι θα ισχύσει στον τομέα της Άμυνας με την παραγωγή συστημάτων και τη θωράκιση μέσω γεωστρατηγικών συμφωνιών
Ο πόλεµος στην Ουκρανία και η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στο ΝΑΤΟ για µια πιο δίκαιη διατλαντική κατανοµή βαρών καθιστούν αναγκαία την αµυντική και στρατηγική αυτονοµία της Ευρώπης. Η ισχυρή ευρωπαϊκή άµυνα δύναται να µετατρέψει την Ευρώπη σε πιο αξιόπιστο πάροχο ασφάλειας τόσο στο άµεσο γεωπολιτικό της περιβάλλον όσο και ευρύτερα. Οι άξονες για την αµυντική θωράκιση της Ευρώπης εµπεριέχονται στα συµπεράσµατα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την Ευρωπαϊκή Αµυνα και την Ουκρανία, καθώς και στη Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Αµυνα – Σχέδιο Επανεξοπλισµού της Ευρώπης – Ετοιµότητα 2030 (ReArm Europe Plan Readiness), που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αμυντική ασπίδα για την Ελλάδα: Oι πέντε προτεραιότητες
Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της ευρωπαϊκής αµυντικής αυτονοµίας, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το 12ετές νέο εξοπλιστικό πρόγραµµα, ύψους 25-28 δισ. ευρώ, δίνοντας έµφαση στην ενίσχυση του Πολεµικού Ναυτικού και της Πολεµικής Αεροπορίας µε την απόκτηση φρεγατών,κορβετών και υποβρυχίων και των 20+20 αµερικανικών µαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, λαµβάνοντας υπόψη τις νέες µορφές διεξαγωγής πολέµου, το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραµµα δίνει έµφαση σε νέα, ευέλικτα οπλικά συστήµατα, που επιδέχονται αναβαθµίσεις και βελτιώσεις, καθώς και στην ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών στον µακροπρόθεσµο σχεδιασµό των Ενόπλων ∆υνάµεων.
Προτεραιότητα δίνει το εξοπλιστικό πρόγραµµα στην οικοδόµηση της περίφηµης «Ασπίδας του Αχιλλέα», που προγραµµατίζεται να συνδυάσει υφιστάµενα µέσα αεράµυνας, όπως τα συστήµατα Patriot, µε νέα µέσα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της χώρας µας σε πέντε επίπεδα: αντιπυραυλικό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό και anti-drone. Την ίδια στιγµή, έχει καταστεί σαφές ότι για κάθε εξοπλιστικό έργο που θα προκηρύσσεται θα τίθεται πλέον ως όρος η συµµετοχή ελληνικών εταιρειών ή προσωπικού κατά τουλάχιστον 25%, ώστε να δηµιουργηθεί ελληνική προστιθέµενη αξία στην αγορά εξοπλισµών µέσα από τη συµµετοχή στον σχεδιασµό, στην παραγωγή και στην υλοποίηση αµυντικών έργων.
Στις ελληνικές προτεραιότητες επίσης συγκαταλέγεται η ανάπτυξη οικοσυστήµατος νεοφυών επιχειρήσεων στον τοµέα της άµυνας, έχοντας ως θεσµικό όχηµα υποστήριξης το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης και Καινοτοµίας (ΕΛΚΑΚ). Στο προγραµµατικό, µάλιστα, πλαίσιο των έργων έρευνας και καινοτοµίας για το 2025 που πρόσφατα ανακοίνωσε το ΕΛΚΑΚ συγκαταλέγονται -µεταξύ άλλων- η ανάπτυξη µη επανδρωµένων θαλάσσιων σκαφών επιφανείας, µη επανδρωµένου αεροσκάφους μεταφοράς φορτίου, συστήματος εναέριας επιτήρησης με χρήση ακουστικών αισθητήρων, καθώς και η ανάπτυξη οπτικού πομποδέκτη για ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
Ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία: Ενεργό ρόλο επιδιώκουν να αναλάβουν τρίτες χώρες
Στο μεταξύ, στη διαδικασία οικοδόμησης της νέας αρχιτεκτονικής για την ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία τρίτες χώρες επιδιώκουν να αναλάβουν ενεργό ρόλο, ειδικά ως προς τη συμμετοχή τους σε αμυντικά προγράμματα. Η Τουρκία επιχειρεί να ξεχωρίσει στους σχεδιασμούς για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας προβάλλοντας την πολλά υποσχόμενη αμυντική της βιομηχανία, η οποία αριθμεί περί τις 3.500 εταιρείες και το γεγονός ότι διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Προς τούτο, η Αγκυρα επιδιώκει να ξεπεράσει τον σκόπελο της εξαίρεσής της από το πρώτο πακέτο των 150 δισ. ευρώ του «ReArm Europe», εφαρμόζοντας μεθοδικά μια στρατηγική δημιουργίας κοινοπραξιών ή εξαγοράς εδραιωμένων αμυντικών εταιρειών κρατών-μελών της Ε.Ε. που δύναται να ενταχθούν στις πρόνοιες του ευρωπαϊκού δανεισμού.
Η Ιταλία και η Ισπανία εκλαμβάνονται από την Τουρκία ως όχημα εξυπηρέτησης της τουρκικής στρατηγικής διείσδυσης στην ευρωπαϊκή αγορά άμυνας. Η εν λόγω στρατηγική αποτυπώνεται στην πρόσφατη κοινοπραξία της τουρκικής βιομηχανίας κατασκευής drones Baykar με την ιταλική αεροδιαστημική εταιρεία Leonardo για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών drones, καθώς και στην εξαγορά της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Piaggio Aerospace από την Baykar. Προσθέτως, η υπογραφή μνημονίου συνεννόησης ανάμεσα σε Τουρκία και Ισπανία για την απόκτηση 24 εκπαιδευτικών τζετ, hurject, που παράγει η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ) προσδίδει μοναδικό πλεονέκτημα στη γειτονική χώρα, καθώς για πρώτη φορά πρόκειται να πωληθεί τουρκικό τζετ σε άλλη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή χώρα. Η συνεργασία Ιταλίας και Ισπανίας με την Τουρκία στον τομέα της άμυνας είναι σημαντική, παρά τις όποιες ανησυχίες των δύο πρώτων για τη μεταφορά τεχνολογίας και τη συνακόλουθη βιομηχανική και τεχνολογική αλληλεξάρτηση που δύναται να προκύψει.
Η θωράκιση μέσω γεωστρατηγικών συμφωνιών, με αιχμή το Ισραήλ
Στον αντίποδα της τουρκικής διείσδυσης στην ευρωπαϊκή άμυνα βρίσκεται η Γαλλία, η οποία εκλαμβάνει την Τουρκία ως ανταγωνίστρια στη βιομηχανία οπλικών συστημάτων σε μια σειρά από τρίτες αγορές, όπως στην Αφρική και την Ασία. Η Γαλλία βρίσκεται σταθερά απέναντι στην επεκτακτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, έχοντας συνδράμει στον περιορισμό αυτής μέσα από τη διπλωματία των εξοπλισμών και τις στρατιωτικές της συμμαχίες με χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα. Η Αθήνα, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη αμυντικής θωράκισης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, εμβαθύνει τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, που αποτελεί κορυφαία αμυντική δύναμη, η οποία διαθέτει το πλέον εξελιγμένο οικοσύστημα καινοτομίας στην άμυνα και την ασφάλεια. Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ με τις μεγαλύτερες αμυντικές ισραηλινές βιομηχανίες για συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα είναι αξιοπρόσεκτη. Και τούτο διότι δημιουργούνται οι εμπορικές συνθήκες για την παραγωγή και την πώληση κοινών ελληνοϊσραηλινών αμυντικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αμυντική θωράκιση.
1. Ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών Mη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, drone και anti-drone μέθοδοι πολέμου, συστηματικότατη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, έμφαση στην κυβερνοάμυνα, αλλά και στην κυβερνοεπίθεση.
2. 24 Kαινούργια μαχητικά Rafale Mε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό.
3. 3+1 Nέες φρεγάτες Belh@rra οι οποίες θα αποτελούν τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη, η φρεγάτα «Κίμων», θα παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025.
4. Heron / Romeo / Tορπίλες Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Romeo, νέες τορπίλες για τα υποβρύχιά μας.
5. Φρεγάτες ΜΕΚΟ Εκσυγχρονισμός τεσσάρων φρεγατών, κλάσης «Υδρα», με την αντικατάσταση των ραντάρ, των ηλεκτρονικών συστημάτων και των συστημάτων μάχης.
6. Εθνικό πλοίο Σχεδιασμός εθνικού πλοίου από μηδενική βάση έως και το τελικό στάδιο, μεγέθους κανονιοφόρου – πυραυλακάτου, με μήκος περίπου στα 70 μέτρα.
7. «Ασπίδα του Αχιλλέα» Ένα πολύπλοκο σύστημα πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων, αποκρυπτόμενων και μετακινούμενων με Τεχνητή Νοημοσύνη. Ένας θόλος, ουσιαστικά, ο οποίος συνδυάζει τα υπάρχοντα μέσα αεράμυνας με νέες δυνατότητες, που θα μπορεί να μας προστατεύει σε πέντε επίπεδα: αντιπυραυλικό, αντιαεροπορικό, αντιπλοϊκό, ανθυποβρυχιακό, αλλά και anti-drone.
8. F-35 20+20
9. «Follow on Support» Υποστηρικτικές δράσεις.
10. Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας
11. 2 +2 Αρκετά νέες φρεγάτες Κλάσης Bergamini (από Ιταλία)
12. Υποβρύχια / πυραυλάκατοι Πρόγραμμα αναβάθμισης υφιστάμενων υποβρυχίων, συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων και πρόγραμμα αναβάθμισης των πυραυλακάτων Ρουσέν.
13. Ελληνική βιομηχανία Οι προμήθειες προϋποθέτουν και συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα).
14. Αναβάθμιση F-16 Από Βlock 52 σε Viper. 84
15. Leopard / Blackhawk Εκσυγχρονισμός των Leopard Ι και ΙΙ και προμήθεια ελικοπτέρων Blackhawk. 16. Ενδυση του στρατιώτη Με συστήματα μεθόδων επικοινωνίας και αισθητήρες.
17. Γενικός δ/ντής Εξοπλισμών Αποποίηση του προνομίου να είναι επιλογή του υπουργού.
18. Μόνιμος νομικός σύμβουλος του κράτους στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.
19. Στρατιωτικός εισαγγελέας στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
20. Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών Θα ενημερώνεται ανά εξάμηνο.