Υδρογονάνθρακες: Σε εγρήγορση το υπουργείο Ενέργειας μετά το “πράσινο φως” της Chevron – Μέσα στο 2025 ο διαγωνισμός για τις έρευνες στην Κρήτη

0
1176

Η Chevron θέλει να ερευνήσει τυχόν κοιτάσµατα υδρογονανθράκων σε δύο νέα θαλασσοτεµάχια, νοτίως της Κρήτης

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση την Ευρώπη ως ενιαία οντότητα. Η αλήθεια είναι ότι η αδράνεια και η ουδετερότητα της τελευταίας σε αρκετά ζητήματα, όπως και τα «χλιαρά» ή τα ετεροχρονισμένα αντανακλαστικά της, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απαξίωση που εισπράττει τόσο από τους Αμερικανούς όσο κι από τους ίδιους τους Ευρωπαίους. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του αξιολογούν την κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά. Βάσει της γεωγραφικής της θέσης, των δυνατοτήτων της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της οικονομίας της, των ενεργειακών της πόρων και της ειδικής ή στρατηγικής διμερούς σχέσης που διατηρεί με τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, όπως εξηγούν στα «Παραπολιτικά» γνώστες του δόγματος Τραμπ, η Ελλάδα είναι στο «ραντάρ» του πλανητάρχη. Γεγονός που απεδείχθη αυτήν την εβδομάδα. Με τον Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει -υπογράφοντας τη διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας- τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδος ως τον «ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια στην Ευρώπη», κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στη βάση της Σούδας, και με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Chevron να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Chevron: Επεκτείνεται το ενδιαφέρον του ενεργειακού κολοσσού για την Ελλάδα

Το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, η Chevron, αποφάσισε µετά την επίσης εµβληµατική ExxonMobil να επεκτείνει τις έρευνές της στην Ελλάδα αποτελεί από µόνο του εξαιρετικά σηµαντική εξέλιξη. Καθώς θα αναβαθµίσει ενεργειακά, δηµοσιονοµικά και γεωπολιτικά τη χώρα µας. «Είµαστε έτοιµοι να συνεργαστούµε µε τον ρυθµιστή και την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης. Η Chevron διαθέτει µεγάλη και σηµαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, µια περιοχή που αποτελεί σηµαντικό τµήµα του µέλλοντός µας και προτεραιότητά µας», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, Σάλι Τζόουνς. Παρόµοια δήλωση είχε κάνει η ίδια εκπρόσωπος στην υπογράφουσα για την εφηµερίδα µας και τον Ιανουάριο. Οπως φαίνεται, το ενδιαφέρον διατηρείται και… επεκτείνεται. Καθώς η Chevron θέλει να ερευνήσει τυχόν κοιτάσµατα υδρογονανθράκων σε δύο νέα θαλασσοτεµάχια, νοτίως της Κρήτης. Επιπρόσθετα των αρχικών οικοπέδων, δυτικά της Πελοποννήσου.

Τα νέα αμερικανικά οικόπεδα αμφισβητούν ευθέως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Αν και αναµένονται οι οριστικές συντεταγµένες, µε µια πρώτη µατιά στον χάρτη αντιλαµβάνεται κανείς ότι τα νέα αυτά οικόπεδα «τέµνουν», άρα δεν αναγνωρίζουν σε πρακτικό επίπεδο, το παράνοµο τουρκολιβυκό µνηµόνιο. Αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ και παρακάµπτουν το σύµφωνο Αγκυρας-Τρίπολης, το οποίο στερείται νοµικής ισχύος, εξού και παραβλέπεται (και) από τη Chevron. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», εντός του τρέχοντος έτους αναµένεται να προκηρυχθεί ο σχετικός διεθνής διαγωνισµός. Επικρατέστερη εταιρεία είναι, φυσικά, η Chevron.

Η αµερικανική παρουσία δηµιουργεί ισχυρό τετελεσµένο απέναντι στην τουρκική αµφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Ελλάδας και στο τουρκολιβυκό µνηµόνιο

Αν τελικώς κερδίσει τον διαγωνισµό και οι έρευνές της στο συγκεκριµένο σηµείο-κλειδί φανερώσουν κοιτάσµατα υδρογονανθράκων, τότε οι κινήσεις της Chevron (αλλά και της Exxon Mobile) θα δηµιουργήσουν ισχυρά τετελεσµένα, που θα εµποδίσουν την Τουρκία να αµφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώµατα, «πατώντας» στο ανυπόστατο τουρκολιβυκό µνηµόνιο. Κοινώς, η παρουσία µεγάλων αµερικανικών εταιρειών στη θεωρούµενη ελληνική ΑΟΖ δύναται να ενισχύσει την ασφάλεια των ελληνικών συµφερόντων και να δηµιουργήσει ένα προηγούµενο για την εξεύρεση λύσεων βάσει του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και για την προστασία των κυριαρχικών µας δικαιωµάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα

«Είναι µια ψήφος εµπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι η χώρα µας συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισµό. Ταυτόχρονα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη σηµαντικών φυσικών ενεργειακών πόρων, κρίσιµων για τη χώρα µας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πόροι που θα αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, που συνέβαλε τα µέγιστα στο να «τρέξουν» γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες.

Εποµένως, µπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να διατηρεί µια καλή προσωπική σχέση µε τον πρόεδρο Τραµπ και βάσει αυτής να επιδιώκει ραντεβού στον Λευκό Οίκο ώστε να πιέσει για τα εξοπλιστικά (F-16, F-35 και άρση κυρώσεων νόµου CAATSA), όµως και η Ελλάδα έχει συγκεκριµένη στρατηγική. Είναι διατεθειµένη να µιλά στον Τραµπ µε τη γλώσσα που καταλαβαίνει και εκτιµά. Τη γλώσσα των επενδύσεων.