Υπέρ της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού τάχθηκαν ανοιχτά οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης – Αύριο ανακοινώνει ο Τσακαλώτος
Σε εξέλιξη -και επισήμως – βρίσκεται από χθες ο εσωκομματικός ανταγωνισμός με φόντο την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η εκκίνηση της προεκλογικής κούρσας από την Έφη Αχτσιόγλου έφερε όλους τους δυνάμει διεκδικητές του Προεδρικού θώκου στην αφετηρία, αλλά και ενώπιος ενωπίω με τις κομματικές «φυλές», οι οποίες οργανώνουν τις δυνάμεις τους πανελλαδικά, για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το Σαββατοκύριακο.
Από το Ωδείο Αθηνών, η κ. Αχτσιόγλου τοποθέτησε στον πυρήνα της δήλωσής της «έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα την πρόθεσή της να κατέλθει στον στίβο για την Προεδρία του κόμματος. Επιχειρώντας να αποσαφηνίσει το πολιτικό στίγμα της (δηλαδή ένα από τα σημεία που δέχεται έντονη κριτική εκ των έσω), η πρώην Υπουργός περιέγραψε πως «είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο», με τους συνεργάτες της να τοποθετούν το δείκτη της πολιτικής γεωγραφίας στο φάσμα που εκτείνεται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο. Και αυτό γιατί, όπως τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, «αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν. Ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών».
Πέρα από την ενοποίηση του κόμματος (αλλά όχι με κατάργηση των τάσεων), η πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και «εκκοσμίκευσης» του ύφους και του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι στόχος της είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να «επιστρέψει γρήγορα σε κυβερνητική τροχιά».
5 μηνύματα από την Αχτσιόγλου
Πάντως, συνεργάτες της πρώην Υπουργού παρατηρούσαν χθες πως η μέχρι τώρα διαδικασία «ανανέωσης της ηγεσίας» του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαψεύσει πανηγυρικά τους “καλοθελητές” που “προέβλεπαν” διαλυτικά φαινόμενα. Αντίθετα, η κ. Αχτσιόγλου έσπευσε να στείλει χθες πέντε «βασικά πολιτικά μηνύματα», μεταξύ των οποίων η εξωστρέφεια, αλλά και η συνέχεια του κόμματος. Κατά το περιβάλλον της, η εκλογή νέου Προέδρου «δεν είναι ένα κλειστό εσωκομματικό παίγνιο μηχανισμών και τάσεων, αλλά μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία για το μέλλον της χώρας», όπως τονίζεται με νόημα, μολονότι το εκλεκτορικό σώμα αποτελούν τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος και μόνο.
Ωστόσο, ακόμη και οι μαζικές εγγραφές νέων μελών συνιστούν κατεξοχήν «έργο Τσίπρα», με συνεργάτες της πρώην Υπουργού να στέκονται από τη μια στην ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από την Αριστερά και από την άλλη στη διεύρυνση ως διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό λαϊκό κόμμα, ως κορυφαίες στιγμές στην πολιτική παρακαταθήκη του κ. Τσίπρα. Με αυτούς τους όρους, η κ. Αχτσιόγλου φέρεται να εκπροσωπεί τη νέα “ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ”, θεωρώντας σύμφωνα με τους συνομιλητές της πως είναι η «ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση μιας νέας σύνθεσης», εκκινώντας δηλαδή μια «νέα πολιτική παράδοση». Αυτή η παράδοση, όμως, θα πρέπει να υπηρετεί κατά την οπτική της πρώην Υπουργού το «δίκιο των πολλών», δηλαδή τα συμφέροντα της «μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».
Στην κατεύθυνση αυτή, για την ‘Εφη Αχτσιόγλου και το περιβάλλον της συνιστά «ψευτοδίλημμα» αν θα πάει προς το κέντρο ή προς τα αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βασικό επίδικο παραμένει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής, ιδίως όταν η κ. Αχτσιόγλου φέρεται να κινείται ήδη στην κατεύθυνση της «δημιουργικής αντιπολίτευσης τώρα για προοπτική αποτελεσματικής κυβέρνησης αύριο». Παράλληλα, υπέρ της υποψηφιότητας της 38χρονης πολιτικού τάχθηκαν ανοιχτά χθες οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που φέρονται πολύ κοντά της, μέσα από αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και ο ομότιμος Καθηγητής Νομικής, Άρις Καζάκος, με τον οποίο εκπόνησε διδακτορική διατριβή.
Σε οργανωτικό επίπεδο, επίσης, η πρώην Υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει την πολιτική της πλατφόρμα (για όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα) κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει περιοδείες ανά την Ελλάδα, εργαζόμενη για την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των μελών στις εσωκομματικές εκλογές. Υπό αυτό το πρίσμα, εμφανίστηκε θετική στην διεξαγωγή καμπάνιας με τίτλο: «Έλα να ψηφίσεις».
Αν η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, υπήρξε μέρα ανακοινώσεων και εντυπώσεων για την κ. Αχτσιόγλου, τις προθέσεις του για την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, Παρασκευή στις 14:00 μ.μ. στο Impact Hub Athens στου Ψυρρή, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Λαμβάνοντας την μεγάλη απόφαση μετά από έντονο προβληματισμό, αλλά και σχεδόν αυτονόητα για μια μερίδα στελεχών που τον ενθυμούνται να διαφοροποιείται διαρκώς από τον Αλέξη Τσίπρα όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Τσακαλώτος πρόκειται να θέσει επισήμως υποψηφιότητα αύριο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία προσδιορίζεται από πρόσωπα του περιβάλλοντός του ως υποψηφιότητα «πλατιάς απεύθυνσης που απευθύνεται τόσο στο κόμμα, αλλά και στην κοινωνία». Για το λόγο αυτό, πέρα από την εσωκομματική τάση «Ομπρέλα», από την οποία εκτιμάται ότι ο κ. Τσακαλώτος θα υποστηριχθεί μαζικά ως μέλος της, ζητούμενο για τον πρώην «τσάρο» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι να ξεπεραστούν οι «διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ των μελών λόγω και των τάσεων, προκειμένου να καταγράψει και ευρύτερες δυνάμεις, των οποίων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πέρα από τους γνωστούς μέχρι σήμερα εσωκομματικούς συσχετισμούς και ομαδοποιήσεις.
Υπό το πρίσμα, η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν συνιστά «υποψηφιότητα καταγραφής», όπως τονίζεται, αλλά την εγγύηση για την ελληνική εκδοχή της «σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, με άποψη για την οικονομία την κοινωνία, τα δικαιώματα» και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές. Ως προς την «σκηνοθεσία» της ανακοίνωσης, αυτή επιβάλλει την ύπαρξη ενός πάνελ με πέντε πρόσωπα (ένα εκ των οποίων ο κ. Τσακαλώτος), ενώ θα λάβουν το λόγο μετά τον κ. Τσακαλώτο και όλοι οι ομιλητές, δηλαδή ο Ανδρέας Ξανθός και ο Χάρης Μαμουλάκης, αλλά και δύο γυναίκες.
Διαμετρικά αντίθετη, όμως, προσέγγιση είναι αυτή που φαίνεται να επιλέγει ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς αναφορικά με την υποψηφιότητά του, την οποία αναμένεται να γνωστοποιήσει το πρωί του Σαββάτου, κατά την τοποθέτησή του στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Επιλέγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του στα αμιγώς κομματικά συμφραζόμενα και ως φαβορί για τις τάξεις των «προεδρικών», ο κ. Παππάς μιλώντας στο Open υποστήριξε πως είναι «λάθος η επιστροφή στη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς την νέα Παραλία.
Εκτοξεύοντας βέλη προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ο κ. Παππάς σχολίασε πως «να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Υπήρξαν και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ομόφωνα ψηφισμένης στρατηγικής μας (σ.σ.: για συσπείρωση του κόσμου από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο). Μπορεί η στρατηγική μας να ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ομόθυμα», σημείωσε.
Κυρίως, όμως, «δεν μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες αυτές στιγμές, να επιλέξουμε μία ζεστή και ασφαλή φωλιά, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία, αν δούμε και πανευρωπαϊκά τον χάρτη, φέρνει τα κόμματα αυτά στο όριο της εκλογικής επιβίωσης» παρατήρησε ο πρώην Υπουργός, καυτηριάζοντας τα αποτελέσματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών. «Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη -και την πληγώσαμε σημαντικά- και ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν η άλλη όψη της υπερφορολόγησης θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα. Τα 37 δισ. μαζεύονται με φόρους, δεν θα πάθαινε κανείς κάτι αν ήταν 30 δισ.», συνέχισε ο κ. Παππάς. «Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκτός της παραγωγικής τους διαδικασίας, διαμορφώνουν και ατμόσφαιρα και άποψη, και αν δεν διατάξουμε τις δυνάμεις μας, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με αυτό το κομμάτι, θα είναι ένα ακόμα λάθος», κατέληξε.
Τέλος, ερωτηθείς για το προτεινόμενο από την Πολιτική Γραμματεία πρόγραμμα, «αυτό θα πρέπει να είναι προς την κοινωνία και θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε η κοινωνία να ενημερωθεί, ο κόσμος, τα μέλη και οι φίλοι μας, που θα έρθουν να ψηφίσουν, να κινητοποιηθούν» ανέφερε ο πρώην Υπουργός, συμπληρώνοντας πως «για αυτό θα απαιτηθεί κάποιος περισσότερος χρόνος, όχι όμως περισσότερος από αυτόν που απομένει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές».
Μεγάλο ερωτηματικό, σε όλα τα πιθανά σενάρια, παραμένει η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανοίξει τα χαρτιά του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία έχει οριστεί για τις τέσσερις το απόγευμα. Σημειωτέον ότι ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να τόνισε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πως «άλλαξε άποψη», τασσόμενος υπέρ της εκλογής Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έχει ζητήσει και ο Χρήστος Σπίρτζης, θέτοντας παράλληλα μια σειρά από προϋποθέσεις για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο εξής αναφορικά με το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την μετωπική σύγκρουση με τη διαπλοκή (ο ίδιος ηγούνταν του Τομέα Διαφάνειας), αλλά και την υλοποίηση των τομών που πρέπει να επιχειρηθούν στη Δικαιοσύνη, όπως η μαζική αύξηση του αριθμού των δικαστών, μαζί με διαρθρωτικά μέτρα.