«Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια, όπως λέτε» είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή – «Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες» – «Θα διαψευστείτε πανηγυρικά» είπε στον Αλέξη Τσίπρα, που τον κάλεσε να ορίσει ημερομηνία για τις κάλπες εντός Σεπτεμβρίου
Εκτός κυβερνητικού πλάνου έθεσε τη συζήτηση περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συζήτηση για την κοινωνική πολιτική στη Βουλή, «φρενάροντας» πολιτικά προγνωστικά και εκτιμήσεις για τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο.
Σηκώνοντας το γάντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ορίσει ημερομηνία πρόωρων εκλογών εντός του προσεχούς Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου».
Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε -κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του- πως φοβάται «ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της».
Και συμπλήρωσε: «Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια, όπως λέτε. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες στη Βουλή».
«Από εκεί και πέρα, ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Όμως σας το λέω κ. Τσίπρα, θα διαψευστείτε πανηγυρικά» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε αναφορικά με το κοινοβουλευτικό έργο την αμέσως επόμενη περίοδο: «Βλέπω μία Βουλή, η οποία εξακολουθεί και νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια», ενώ επανήλθε εκ νέου στο ζήτημα της εκλογολογίας, λίγο πριν την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, κατά την τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε για το θέμα των πρόωρων εκλογών ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, και τόνισε ότι είναι χρέος του να υπερασπιστεί τη θεσμική σταθερότητα, εγκαλώντας ταυτόχρονα τον κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε «βόμβα» κατά της σταθερότητας και παράγοντα αστάθειας.
«Η θέση της ΝΔ είναι ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και κυβερνήσεις που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής, που μπορούν να είναι ευέλικτες και να κινούνται γρήγορα και να προσελκύουν στελέχη από άλλους χώρους. Όταν γίνουν εκλογές, θα απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε εκλογική εγρήγορση
Την προηγούμενη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε εντολή να βρίσκονται σε εκλογική εγρήγορση στους ευρωβουλευτές της ΝΔ όπως και στα στελέχη των κομματικών ευρωπαϊκών οργανώσεων που πήγαν να τον συναντήσουν στο Στρασβούργο, μετά την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.
«Μην με ρωτάτε πότε θα γίνουν οι εκλογές» τους είπε. Κάποιοι τον ερμήνευσαν ότι στην ευρύτερη συζήτηση που έγινε, ότι θα δει τι θα κάνει από τον Σεπτέμβριο. Τους κάλεσε να δραστηριοποιηθούν.
«Το καλοκαίρι να βγαίνετε στις τηλεοράσεις, να δίνετε συνεντεύξεις, να παρουσιάζετε το κυβερνητικό έργο» είπε στους ευρωβουλευτές. Τους ζήτησε τώρα που θα επιστρέψουν από τις Βρυξέλλες να συμμετέχουν στα κομματικά κλιμάκια που κάνουν περιοδείες σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια έλαβαν E mail από τον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη να ενημερώσουν το κόμμα πότε θα είναι ελεύθεροι – ή εάν θα είναι ελεύθεροι για παράδειγμα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου κλπ- για να τους ανατεθούν περιοδείες.
Το 2015 και το 2022
Η σύγκριση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα κατά το επίμαχο 6μηνο του 2015, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκληρού μπρα ντε φερ. Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι το δημοψήφισμα και τα capital controls αποτελούν «δράσεις αφύπνισης» για τους πολίτες. «Βλέπω ότι ο κ.Τσακαλώτος και ο κ.Βαρουφάκης ζητούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο» είπε. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τσίπρα «κυβέρνηση του ψεύδους και των ψευδαισθήσεων».
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η ΝΔ άφησε δυο φορές χρεοκοπημένη τη χώρα, το 2009 και το 2015, κάνοντας αναφορά ονομαστικά στον Αντώνη Σαμαρά, όχι στον Κώστα Καραμανλή. «Αν ήταν χρεοκοπημένη η Ελλάδα τότε γιατί εξαπατούσατε τους πολίτες, με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ότι θα σκίζατε τα μνημόνια με ένα νόμο και μία πράξη;» απάντησε ο κ.Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά.
Τα διλήμματα!
Στην παρουσίαση του κυβερνητικού έργου για την κοινωνική πολιτική ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε τρεις φορές ακόμη και στον γενικό γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, επικαλούμενος το σύνθημα του ΚΚΕ «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» για να τονίσει το προοδευτικό πρόσημο στην ψηφιακή κάρτα του εργαζόμενου, στο εργασιακό καθεστώς των ντελιβαράδων κλπ.. «Έπρεπε να έρθει μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς για να τα κάνει πράξη» τόνισε. «Τι κάνατε εσείς η κυβέρνηση της αριστεράς;» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Τίποτα. Μηδέν! Δεν προλάβατε θα μου πείτε;».
Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταδείξει ότι «το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι το διαλαλούν και άλλοι το δείχνουν στην πράξη» όπως είπε. Το δίλημμα είναι «Ποιος είναι ο αληθινός προοδευτικός; Αυτός που φέρνει προοδευτικές πολιτικές ή δηλώνει στα λόγια κοινωνικά ευαίσθητος;».
Ο «λαός» και ο « κάθε πολίτης»
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κοινωνική πολιτική ένα πολύ σημαντικό βιβλίο το οποίο έχει τίτλο απελπισία, απόγνωση, με τη ΝΔ, αλλά, όπως τόνισε δεν εξαντλείται σε μια συζήτηση στη Βουλή και μόνο στη δευτερολογία έκανε αναφορά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κοινωνία κ. Μητσοτάκη δεν σας αντέχει άλλο, τρία χρόνια είναι αρκετά, δεν θα γίνουν επτά πάρτε το χαμπάρι» τόνισε. «Το δίλημμα της κάλπης όποτε το στήσετε θα είναι πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος; Και είμαι βέβαιος για την απάντηση».
Αντιπαράθεση υπήρξε ακόμη και με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν του αρέσει η γενική επίκληση του λαού, η ΝΔ απευθύνεται «στον κάθε πολίτη χωριστά». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι ο λαός είναι κάτι ιερό, έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο.
Τα μυστήρια του Στρασβούργου
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο την Τρίτη ήρθε στη συζήτηση στη Βουλή με αναφορές τις επικρίσεις που δέχθηκε για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, το κράτος δικαίου που έθιξε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε εκ μέρους της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Χαρακτηριστικό της τοξικότητας που υπάρχει είναι ότι, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ….και πρωην διευθυντής Ρ/Σ “στο Κόκκινο” μετά την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ομάδας Μακρόν κ.Οσμάνι που κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ανελευθερία του Τύπου και ότι με βάση κατάλογο ΜΚΟ είναι κάτω και από δικτατορίες, σχολίασε «Τον γ@@@σε….» αναφερόμενος στον πρωθυπουργό της χώρας από την οποία προέρχεται και ο ίδιος. Ο Μητσοτάκης τον κύτταξε απαξιωτικά και είπε «έτσι μιλάτε εδώ;».
Στην απάντηση του ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τον ευρωβουλευτή Οσμάνι ότι το κείμενο του το έγραψε ο Γιώργος Κύρτσος (αν και δεν ανέφερε το όνομα του) ο οποίος μετά την διαγραφή του από την ομάδα της ΝΔ και στη συνέχεια από το ΕΛΚ, προσχώρησε στην συγκεκριμένη πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου και έχει γράψει πολλά tweet επικαλούμενος και τον αποκλεισμό του από την ΕΡΤ, όπως υποστήριζε.