Αύριο η επίσημη τοποθέτηση Μητσοτάκη – Η κυβέρνηση έχει πει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής
Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη επίσημη παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο Δευτέρα, για την υπόθεση με τη παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα κάνει αποδεκτή την πρόταση/απαίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής της «εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα», όπως είπε ο εκπρόσωπός της Γιάννης Οικονόμου. Από κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζεται ότι «είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού να χυθεί φως στην υπόθεση».
Παράλληλα θα συνεδριάσει εκ νέου και η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει αυτό να γίνει εντός της εβδομάδας (μιλούν για Τετάρτη από τη Χ. Τρικούπη) και όχι όταν ανοίξει η Βουλή στα τέλη του Αυγούστου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ, παρότι η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη την περασμένη Παρασκευή όταν έγιναν οι παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέοντα, θεωρήθηκε πως κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, θα κλιμακώσει σταδιακά και βήμα βήμα την πίεση προς την κυβέρνηση, απαιτώντας να περιγραφεί δημοσίως και σε θεσμικά φόρα, όπως οι κοινοβουλευτικές επιτροπές όλη η αλήθεια. Η δήλωση Ανδρουλάκη δεν ήταν κίνηση αποσυμπίεσης, αλλά μία υπεύθυνη και σοβαρή τοποθέτηση, ώστε να μην εργαλειοποιηθεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις, που είχαν στο παρελθόν επίσης καθεστωτική συμπεριφορά, αναφέρουν στελέχη του Κινήματος.
Στη Χ. Τρικούπη επικρατούσε πάντως δυσφορία τις τελευταίες ώρες με τις διαρροές περί αιτήματος για παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από ξένες χώρες και επικαλούνταν την δήλωση του Αρμένιου πρέσβη, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του ήταν μία από αυτές που ζήτησαν αυτή την παρακολούθηση.
Πάντως, με αφορμή την υπόθεση της «νόμιμης επισύνδεσης», όπως χαρακτηρίζει την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου, ξέσπασε οξεία πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία… Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖA πρόσθεσε ότι «καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».