Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒrexit: Ο Τζόνσον έχασε την μάχη υπέρ της άτακτης εξόδου από την...

Βrexit: Ο Τζόνσον έχασε την μάχη υπέρ της άτακτης εξόδου από την ΕΕ – Θρίλερ με τις εκλογές

Σήμερα ψηφίζουν οι βουλευτές την νομοθετική πρόταση για την αποφυγή ενός άτακτου Brexit – Με προσφυγή στις κάλπες απειλεί ο Τζόνσον αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία – Ως φυσική καταστροφή αντιμετωπίζει το no deal Brexit η ΕΕ

Στα χέρια των βουλευτών της Βουλής των Κοινοτήτων περνάει πλέον η διαδικασία του Brexit καθώς μετά τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση, οι βουλευτές αποφάσισαν να υπερψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που θα καθιστά αδύνατη την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η έκτακτη συζήτηση έλαβε χώρα καθώς βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων που τάσσονται κατά της ασύντακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και αντάρτες των Συντηρητικών προσπαθούν να προλάβουν τα μικρά χρονικά περιθώρια, καθώς ο κ. Τζόνσον σκοπεύει να κλείσει το κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Στη Μεγάλη Βρετανία το κοινοβούλιο είθισται να κλείνει για ένα χρονικό διάστημα κάθε φθινόπωρο και να συνέρχεται εκ νέου σε Σώμα μετά τη λεγόμενη Ομιλία της Βασίλισσας. Η παρούσα κοινοβουλευτική περίοδος που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 400 ετών στη χώρα. Ωστόσο αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι οι 4,5 εβδομάδες που θα παραμείνει κλειστό το Κοινοβούλιο ισοδυναμούν με πραξικόπημα καθώς ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να κυβερνά χωρίς κανέναν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που χάνει στην πρώτη του ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, από το 1894.

Νωρίτερα από την ψηφοφορία ο βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι αποχώρησε από το κόμμα και εντάθηκε στους Φιλελεύθερους με αποτέλεσμα ο Μπόρις Τζόνσον να χάσει την πλειονοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζεται την πλειονοψηφία για τρεις μόνο λόγους. Πρώτον για την λεγόμενη Ομιλία της Βασίλισσας ενώπιον του Σώματος, δεύτερον για την ψήφιση του προϋπολογισμού και τρίτον για την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε μια τέτοια περίπτωση ενώ οι 247 βουλευτές των Εργατικών, οι 35 των Σκοτσέζων εθνικιστών, οι 15 των Φιλελεύθερων, οι 20 ανεξάρτητοι , οι 4 Ουαλοί και ένας βουλευτής των Πρασίνων, συγκεντρώνουν θεωρητικά την πλειονοψηφία για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Τζόνσον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το πράξουν.

Ακόμα όμως και αν υπάρξει τελικά ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τζόνσον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρεθούν οι ψήφοι που χρειάζονται για να προκηρυχτούν νέες εκλογές, καθώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαιτείται η ψήφος των 2/3 των βουλευτών.

Σήμερα, Τετάρτη, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το εάν το νομοσχέδιο του βουλευτή των Συντηρητικών Ολιβερ Λέτγουιν που θα αναγκάζει την κυβέρνηση της χώρας να μην αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, θα γίνει Νόμος του κράτους.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά σε περίπτωση που οι βουλευτές υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα αποκλείει το ασύντακτο Brexit, τότε οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου (σ.σ για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρπμιν υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής εκλογών πριν ψηφιστεί ο νόμος που θα αποκλείει μια άτακτη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Χωρίς τον ξενοδόχο των Βρυξελλών

Ωστόσο το θρίλερ που διαγραμμίζεται στο Λονδίνο δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των κρατών – μελών της ΕΕ. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ξεκαθαρίσει ότι η παράταση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ μέχρι την 31η Οκτωβρίου που συμφώνησαν με την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, έγινε με σκοπό να υπάρξει χρόνος για να υπερψηφιστεί η συμφωνία εξόδου και όχι για να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια ύψους έως και 600 εκατ. ευρώ προς τα 27 κράτη -μέλη της ΕΕ, που θα αποδεσμευτούν από το ταμείο για τις φυσικές καταστροφές, με σκοπό να διαφυλάξει τα συμφέροντα των κρατών – μελών σε μια πιθανότητα άτακτου Brexit.

Αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Μεγάλης Βρετανίας δεν αφορούν το σύνολο της ΕΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας να τονίζει ότι η ΕΕ είναι μεν πρόθυμη να προσφέρει περισσότερο χρόνο στο ΗΒ, μόνο όμως το ζητήσει το Λονδίνο. “Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ αν δεν το θέλει” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος διαπραγματευτής του Λονδίνου για την ΕΕ, Τζόν Φροστ αναμένεται στις Βρυξέλλες σήμερα Τετάρτη με σκοπό να προσπαθήσει να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα, χωρίς ωστόσο το Λονδίνο να προτείνει καμία εναλλακτική. Ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί την ΕΕ ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας το Λονδίνο δεν θα καταβάλει τα 43 δισ. ευρώ προς την ΕΕ που προβλέπει η συμφωνία, με την ΕΕ να απαντά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε κάθε ελπίδα για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο εγγύς μέλλον ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο .

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments