Έρχεται το 13032 για το λιανεμπόριο – Θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα και θα έχει διάρκεια τρεις ώρες – Ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία
Η όχι και τόσο απροσδόκητη εκτόξευση της πανδημίας στη χώρα, όπως καταγράφεται καθαρά πλέον από τις 2.147 νέες διαγνώσεις, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους που αυξάνονται, δείχνει πως η πληγή του κορωνοϊού δύσκολα κλείνει, με συνέπειες για τη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.
Η διασπορά του ιού μας γυρνά στις δύο πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη, τότε που σημειώθηκαν για τελευταία φορά νέα κρούσματα πάνω από 2.000, γεγονός που αναμένεται να έχει συνέπειες και στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για τη σταδιακή άρση του lockdown, η οποία όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα στην Αττική.
Υπό το βάρος των “σκληρών δεικτών” θα μπει σήμερα στο μικροσκόπιο της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα αποφασιστεί ποια χρώματα θα επικαιροποιηθούν στον σχετικό χάρτη (“πορτοκαλί”, “κόκκινο”, “βαθύ κόκκινο”) αναλόγως με τα τελευταία δεδομένα κάθε περιοχής. Σε τουλάχιστον 59 περιοχές
η αλυσίδα της μετάδοσης είναι, δυστυχώς, στέρεη και δυνατή, ενώ η ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης δυσχεραίνει την προσπάθεια να κοπεί η αλυσίδα των κρουσμάτων. Σε αρκετές περιοχές, από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο και τη Θράκη έχουν δημιουργηθεί επιδημικές εστίες που “σιγοκαίνε” ή “σκάνε” με διαχειρίσιμη προς ώρας ένταση.
Η Αττική συγκεντρώνει ευλόγως το ενδιαφέρον και την ανησυχία των επιστημόνων καθώς “πρωτοστατεί” σε νέες μολύνσεις αλλα και νοσηλείες, με τη χθεσινή ημέρα να αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ της στα κρούσματα για το έτος.
Καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά.
Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά.
Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121). Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τα οποία οδήγησαν τον δήμο στο αυστηρότερο lockdown. Η μετάλλαξη κρίνεται η πλέον επικίνδυνη καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.147, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
22 θάνατοι
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.343 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
357 διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
To 86.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.291 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +13.26%).
Κρούσματα στην Αττική – 285 στο κέντρο
Τα 1.000 κρούσματα ξεπέρασε για άλλη μια φορά η Αττική, με τον κορωνοϊό να «επιτίθεται» βάναυσα στην πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφτηκαν σήμερα 1.047 κρούσματα, από τα 2.147.
Στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ανέρχονται στις 205 και στις 121 στην Αχαΐα.
Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Lockdown και περιοριστικά μέτρα σε Αττική και «κόκκινες» περιοχές
Η Αττική παραμένει ακόμη «στο κόκκινο», η Θεσσαλονίκη θα δει σταδιακά τις πιέσεις στις εντατικές της, το φορτίο στη Χαλκιδική δείχνει να επιμένει, όπως και στη Θάσο, ενώ στην Πελοπόννησο, εκτός από την Αχαΐα, ανοδική πορεία της πανδημίας υπάρχει στη Λακωνία και με γοργά βήματα ακολουθεί η Αρκαδία.
«Καμπανάκι κινδύνου» σημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο in.gr, βλέποντας να επιβεβαιώνεται το μοντέλο πρόγνωσης που «τρέχει» με την άνοδο των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Ο καθηγητής χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τα ημερήσια τεστ ξεπέρασαν τις 55.500, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται καλύτερα η πραγματική κατάσταση της πανδημίας, παρατήρησε ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Έτσι, ή θα πρέπει να διατηρηθεί το lockdown στην Αττική για τουλάχιστον δύο βδομάδες, ή θα πρέπει να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα. Κι αυτό γιατί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει μια μείωση των κρουσμάτων και μια σταθεροποίηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες όμως δεν θα κρατήσουν πολύ.
Μετά το lockdown τι;
Λιανεμπόριο και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ακόμη μια εβδομάδα τουλάχιστον, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει από τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή. Οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Παρά ωστόσο την παραπάνω εικόνα, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη για την επόμενη ημέρα, δηλαδή για το άνοιγμα των καταστημάτων και το πλαίσιο λειτουργίας τους. Έτσι, κατ’ αρχήν φαίνεται ότι από τις 8 Μαρτίου, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών το επιτρέψουν, το λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει με click away και πιθανόν σε δεύτερο χρόνο με click in shop, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στο πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται και οι ίδιοι οι καταναλωτές αφού θα μπει στην ζωή μας το 13032 στο οποίο θα στέλνουμε SMS μόνο για τις μετακινήσεις μας για το λιανεμπόριο.
Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο πενταψήφιο αριθμό να πετύχει το ασφαλέστερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα πετύχει και την αποφυγή της κατάχρησης των μετακινήσεων με τον συγκεκριμένο αριθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μια φορά την ημέρα και η διάρκειά του θα είναι τρεις ώρες. Η λύση αυτή φαίνεται πως κέρδισε έδαφος εν συγκρίσει με άλλες που συζητήθηκαν λόγω του ότι το 13033 είχε τεχνολογικούς περιορισμούς βάσει του πώς «χτίστηκε εξ αρχής» και δεν επιδεχόταν άλλες τροποποιήσεις. Ως προς τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κλπ, θα συνεχίσει να ισχύει το 13033.