Σε διαρκή συναγερμό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις το καλοκαίρι. Πότε θα βγει το γεωτρύπανο για έρευνες.
Πολλές είναι οι εικασίες που πλανούνται αυτές τις μέρες σχετικά με τα επόμενα βήματα του Ερντογάν. Ένα από αυτά είναι και η απόφαση του τούρκου προέδρου να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο το Γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί για το πότε.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης, όπου γίνονται οι εργασίες επισκευής του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ονομάστηκε πρόσφατα το συγκεκριμένο γεωτρύπανο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Για την τοποθεσία της πρώτης του γεώτρησης, ο κ. Ντονμέζ δήλωσε πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά ανέφερε ότι «αποστολή του θα είναι στη «Γαλάζια Πατρίδα». Εξετάζονται 5-6 σημεία κι ένα από αυτά θα επιλεγεί». Φρόντισε όμως να τονίσει πως «αυτή η περιοχή πιθανότατα θα είναι στη Μεσόγειο». Αναλυτές εκτιμούν πως το σημείο που θα γίνουν οι γεωτρήσεις δεν θα είναι μόνο αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών, καθώς θα υπάρχει και η πολιτική απόφαση.
Ο υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί έρευνες «στις περιοχές δικής της δικαιοδοσίας». Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο γεωτρύπανο κατευθυνθεί σε περιοχές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ή και δυτικότερα, τότε κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα εντάσεων.
Στην Αγκυρα έχουν ακουστεί και σενάρια συνεργασίας με την εταιρεία ερευνών υδρογονανθράκων της Λιβύης. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η τουρκική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό οποιοδήποτε ενδεχόμενο και ανάλογα με τα πολιτικά δεδομένα που θα επικρατούν τον ερχόμενο Αύγουστο, θα ληφθεί η οριστική απόφαση.
Οι πιθανές ημερομηνίες που θα ξεκινήσει το γεωτρύπανο τις έρευνες
Κάποιες πηγές λένε ότι ίσως να το κάνει στις 16 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο, με αφορμή και τη θλιβερή επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Άλλες πηγές στην Τουρκία έλεγαν ότι θα βγει στις αρχές Αυγούστου και θα κάνει έρευνες… στη «Γαλάζια Πατρίδα».
«Φήμες ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων στις 20 Ιουλίου»
Ανησυχία προκαλεί η εκτίμηση που διατύπωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Έντι Ζεμενίδης, ότι στις ΗΠΑ φημολογείται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κάνει «θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου».
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Ζεμενίδης σημείωσε πως το σενάριο που επικρατεί αναφέρει πως ο Ερντογάν μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, σημείωσε ότι μετά από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί στους επόμενους 2-3 μήνες Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον κ. Μπάιντεν, άνθρωπος που εμπιστεύεται και ο Γερουσιαστής κ. Μενέντεζ.
Τι θα γίνει σε περίπτωση θερμού επεισοδίου
Κατά τα άλλα, διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση θερμού επεισοδίου πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις επηρεάζοντας την Τουρκία και αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν και ο Υπουργός Άμυνας κ. Όστιν «γιατί έχουν αυτή την ικανότητα». Το θέμα ωστόσο επανέλαβε είναι ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο».
Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως δεν βλέπει εσκεμμένα θερμό επεισόδιο με τη γειτονική χώρα ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό ότι «με τόσες παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, πρέπει να φοβόμαστε ένα ατύχημα και πού μπορεί να οδηγήσει αυτό».
«Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι ελληνομερικανοί λένε ότι αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα μπει μέσα η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να το κάνει απίθανο το θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο Πρόεδρος και να πει «αυτά σταματάνε», αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζεμενίδης.