Τραγωδία των Τεμπών: Μετά τα βίντεο, ψάχνουν το φρέον για τη φωτιά

0
1159

Εξετάζουν την ανάφλεξη του ψυκτικού μέσου των κλιματιστικών – Παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανάκτηση των βίντεο, που δείχνουν το τρένο λίγο πριν τη σύγκρουση

Νέα δεδομένα στη διερεύνηση των αιτίων της «πυρόσφαιρας» μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη δημιουργεί η πιστοποίηση από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. της γνησιότητας των βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία λίγο πριν από τη σύγκρουση στα Τέμπη.

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής εστιάζουν και πάλι στο Κουλούρι, στο περιφραγμένο οικόπεδο έξω από τη Λάρισα όπου φυλάσσονται τα βαγόνια και οι ηλεκτρομηχανές που συγκρούστηκαν τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Αφού ανακάλυψαν -με τη γνωστή καθυστέρηση των δύο χρόνων από την τραγωδία- τα κομμάτια της δεύτερης ηλεκτρομηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας και πιστοποίησαν ότι δεν είχε καεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε αμέσως μετά τη σύγκρουση αποκλείοντας έτσι το σενάριο της τοποθέτησης φορτίου εύφλεκτου υλικού πίσω από το κάθισμα του οδηγού, τα στελέχη της Πυροσβεστικής επιχειρούν τώρα να προσδιορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς, που κατέκαψε το πρώτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Ετσι, παρουσία του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη συνέλεξαν δείγματα από το κύκλωμα κλιματισμού της IC 62 και τα έστειλαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση. Παράλληλα, διερευνούν και το σενάριο να συνέβαλε στη δημιουργία της πυρόσφαιρας ο αεροθάλαμος της μηχανής έλξης.

Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη #shorts

Στα παραπάνω άλλωστε είχε αναφερθεί εκτενώς με επιστολή του προς τον κ. Μπακαΐμη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο. Το σχετικό έγγραφο φέρει ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου 2025 και έχει ενσωματωθεί στη δικογραφία.

Σε αυτήν ο Ιταλός πρώην επικεφαλής της Hellenic Train αναφέρεται σε έκθεση που συνέταξε τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας, στην οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από το «ψυκτικό μέσο των κλιματιστικών»: «Το ψυκτικό μέσο δεν είναι εύφλεκτο σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος και σε ατμοσφαιρική πίεση, ωστόσο το υλικό αυτό θα καταστεί εύφλεκτο όταν αναμειχθεί με αέρα υπό πίεση και εκτεθεί σε ισχυρή πηγή ανάφλεξης. Η επαφή με ορισμένα αντιδραστικά μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό εκρηκτικών ή εξώθερμων αντιδράσεων υπό ειδικές συνθήκες», επισημαίνεται στο έγγραφο του κ. Καποτόρτο.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Ο δημόσιος διάλογος για τα αίτια της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη κυριαρχείται πλέον από το αποτέλεσμα της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ., που έκρινε ως γνήσια τα αντίγραφα των τριών βίντεο που δείχνουν μόνο λαμαρίνες στα πρώτα τρία (ανοιχτά) βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, χωρίς καμία ένδειξη για το «πιθανό εύφλεκτο υλικό» σχετικά με το οποίο έκανε λόγο η έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Πρόκειται για μία εξέλιξη μέσω της οποίας καταρρίπτεται η εκδοχή που είχε προβληθεί από την πλευρά τεχνικών συμβούλων οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας, σύμφωνα με την οποία αρκετά από τα θύματα εκείνης της νύχτας δεν σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση, αλλά απανθρακώθηκαν λόγω της ύπαρξης εύφλεκτου υλικού στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Τραγωδία των Τεμπών: Μετά τα βίντεο, ψάχνουν το φρέον για τη φωτιά
Σύμφωνα με την έκθεση της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ., κρίθηκαν γνήσια τα αντίγραφα των τριών βίντεο από την κάμερα 03 που παραδόθηκαν από την εταιρεία Interstar στις 5 Φεβρουαρίου 2025. Οπως είναι γνωστό, στις 8 Φεβρουαρίου ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, εκπροσωπώντας την εταιρεία που είχε αναλάβει την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, είχε παραδώσει τα σχετικά βίντεο στον εφέτη ανακριτή δηλώνοντας ότι είχαν ανακτηθεί τις αμέσως προηγούμενες ημέρες,περίπου δύο χρόνια μετά την τραγωδία.

Σύμφωνα με το «διά ταύτα» της έκθεσης της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, «από συνδυαστική ανάλυση προκύπτει ότι το εν λόγω αρχείο αποτελεί ακριβές αντίγραφο γνήσιο αρχείου βίντεο που προερχόταν από την κάμερα 0 5 που ήταν συνδεδεμένη με το καταγραφικό με ονομασία “2546 ΚΕΚ ΡΑΨΑΝΗ” σειριακού αριθμού 52 64 38 191, μεταφορτώθηκε μέσω του λογισμικού διαχείρισης IVMS και αφορά το χρονικό διάστημα 28/02/2320 23:12: 46 έως 23: 46: 29», ενώ ανάλογα συμπεράσματα υπάρχουν και για τις υπόλοιπες κάμερες.

Οπως είναι γνωστό, τα βίντεο -που αναρτήθηκαν με καθυστέρηση δύο χρόνων παρά τα σχετικά αιτήματα του ανακριτή, πράγμα που δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη διερεύνηση της τραγωδίας- είχαν αμφισβητηθεί έντονα από κάποιους από τους τεχνικούς συμβούλους οικογενειών των θυμάτων.

«Στην πραγματικότητα δεν θα ανατρέψουν τίποτα. Αυτά τα βίντεο αφορούν την αστυνομική έρευνα. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, βέβαια, είναι αργά πλέον, θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα έτσι ώστε να ληφθεί και υλικό από το σημείο», είχε δηλώσει μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των τριών βίντεο ο τεχνικός σύμβουλος Κώστας Λακαφώσης, ο οποίος στη συνέχεια φάνηκε να μη θέλει να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Το σενάριο για την ύπαρξη παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία φούντωσε από τη στιγμή που οι περισσότεροι ειδικοί αρνήθηκαν την εξήγηση των δικαστικών πραγματογνωμόνων (που είχε ορίσει ο εφέτης ανακριτής) σχετικά με την αιτία της «πυρόσφαιρας», την οποία είχαν αποδώσει στην ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης των μετασχηματιστών.

Η άρνηση της θεωρίας των πραγματογνωμόνων γέννησε τα σενάρια για παράνομο εύφλεκτο φορτίο το οποίο ανεφλέγη προκαλώντας τη μεγάλη πυρκαγιά. Τα σενάρια αυτά άρχισαν να γίνονται πιστευτά από τη στιγμή που για πολλούς μήνες δεν είχε βρεθεί ούτε ένα βίντεο, τόσο της φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ούτε όμως και της κίνησής της πάνω στις ράγες καθόδου από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα.

Τα στελέχη της εταιρείας που έχει αναλάβει την ασφάλεια του σιδηροδρόμου -μεταξύ άλλων και με τις κάμερες- δηλώνουν ότι κατάφεραν να αναρτήσουν το υλικό της μοιραίας νύχτας της 28ης Φεβρουαρίου μετά από κάποιες ώρες αναζήτησης στους σκληρούς δίσκους, ωστόσο παραμένει απορίας άξιο το γιατί δεν επιχείρησαν κάτι τέτοιο νωρίτερα, προτού εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι κάτι ύποπτο υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία, που πολλαπλασίασε την καταστροφή από τη σύγκρουση των τρένων.