Η επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αγοραστούν τα 24(+16) Rafale, o εσυγχρονισμός 125 F-16 σε επίπεδο Viper και η προμήθεια άλλων 40 F-35 αποτελεί καταλύτη στις ισοροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
H Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας ήδη κυριαρχεί με προοπτική το επόμενο διάστημα να καταστήσει το χάσμα ακόμη μεγαλύτερο.
Μπορεί τα μηνύματα να ήταν πολλαπλά και ξεκάθαρα όμως δεν ήταν μόνο ο διεθνής παράγοντας αλλά και η γεωπολιτική συγκυρία που ανάγκασαν την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν να κρατήσουν το πλωτό γεωτρύπανο-τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- μακριά από θαλάσσιες περιοχές Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων αλλά ακόμα και εκτός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο… σουλτάνος ταυτόχρονα με τις καθαρές θέσεις των ισχυρών που τάχθηκαν κατηγορηματικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια αύξησης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται ότι έγινε αποδέκτης και του συσχετισμού ισχύος στον αέρα μεταξύ της Τουρκικής αεροπορίας και των «γερακιών» της HAF. Με τους Επιτελείς της TuAF να μην μπορούν να κρύψουν στον Τούρκο πρόεδρο ότι όχι μόνο πάνω από το Αιγαίο αλλά και συνολικά στην περιοχή εντός του FIR Αθηνών το πλεονέκτημα όχι απλά δεν τους ανήκει αλλά αντίθετα η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας κυριαρχεί με προοπτική το επόμενο διάστημα να καταστήσει το χάσμα ακόμη μεγαλύτερο.
Το μπαράζ παραβιάσεων των τελευταίων ημερών και ο μεγάλος αριθμός μαχητικών τα οποία απογειώνουν οι γείτονες σε καμία περίπτωση δεν ανησυχούν το Ελληνικό Επιτελείο. Κάθε άλλο μάλιστα αφού αποτιμώνται ως μια αγωνιώδη προσπάθεια της Τουρκικής αεροπορίας να δείξει ότι διαθέτει τόσο διαθεσιμότητες όσο και αντανακλαστικά. Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η απόκτηση των πρώτων έξι Γαλλικών μαχητικών Rafale-τα οποία έως τα τέλη του χρόνου θα γίνουν δώδεκα- αλλά και η ταυτόχρονη σταδιακή ενσωμάτωση στον αεροπορικό Στόλο εντός των επόμενων μηνών των πρώτων αναβαθμισμένων F-16 Viper έχουν προκαλέσει στην Άγκυρα εκνευρισμό στα όρια του πανικού.
Με τους Τούρκους ιπτάμενους να βλέπουν ότι η σαφέστατη ποιοτική υπεροχή των Ελληνικών γερακιών έχει ήδη αρχίσει να συνδυάζεται και με ξεκάθαρη ποιοτική υπεροχή στα ιπτάμενα μέσα που θα διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Χωρίς καν να έχουν ακόμη αντιμετωπίσει στον αέρα τις Γαλλικές ριπές της 332 Πολεμικής Μοίρας ‘’Γεράκι’’ αλλά και τις πρώτες «Οχιές» που βγαίνουν από τα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας οι γείτονες καθημερινά υπόκεινται σε συνεχείς και ταπεινωτικές ‘’ήττες’’ όταν δοκιμάζουν να εμπλακούν με τα Ελληνικά «φτερά».
Όταν τα επόμενα χρόνια θα έχουν να αντιμετωπίσουν συνολικά 40 πανίσχυρα Rafale αλλά και 125 αναβαθμισμένα Viper γνωρίζουν ότι με δεδομένο τον στόλο μαχητικών που διαθέτουν δηλαδή αεροσκάφη F-16 C/D χωρίς ραντάρ Aesa, τις χαμηλές διαθεσιμότητες και την ποιότητα των ιπτάμενων πραγματικά δεν θα έχουν την παραμικρή ελπίδα επιβίωσης απέναντι στα μαχητικά της HAF και στους Έλληνες ιπτάμενους.
Και μπορεί στην Άγκυρα να ισχυρίζονται ότι διαθέτουν εναλλακτικές προκειμένου να εξοπλίσουν και εκσυγχρονίσουν την Πολεμική της Αεροπορία όμως γνωρίζουν ότι κάθε άλλη λύση εκτός από τα Αμερικανικά μαχητικά θα αποτελεί ένα τεράστιο ρίσκο με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα προχωρά με γρήγορες διαδικασίες και στην απόκτηση μιας τουλάχιστον Μοίρας Stealth μαχητικών F-35 με option για ακόμη μία (σύνολο 40).
Μόνο τυχαία δεν ήταν η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση ότι το Abdulhamid Han προχωρά σε γεώτρηση εντός Τουρκικών υδάτων με την εξαγγελία αποστολής στις ΗΠΑ κλιμακίου το οποίο στις 15 Αυγούστου θα αρχίσει νέο κύκλο συνομιλιών προκειμένου να πείσει την Ουάσιγκτον να πουλήσει στην Τουρκία 40 καινούργια μαχητικά F-16 με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό ακόμη 80. Η Άγκυρα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι έχει καταλάβει πως το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι καταδικασμένο να «βουλιάξει» όσο το αεροπορικό πλεονέκτημα βρίσκεται στα μπλε’’ φτερά. Και το επόμενο διάστημα θα κάνει τα πάντα για να το ανατρέψει.