Σε εγρήγορση το Πολεμικό Ναυτικό για την εξοπλιστική ενίσχυση του Στόλου.
Η δύσκολη εξίσωση της επόμενης κίνησης της Άγκυρας σε συνδυασμό με την άμεση αντίδραση της Αθήνας τίθεται αύριο στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να αναλύσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης Τουρκικής απειλής η οποία όπως όλα δείχνουν ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε κίνηση επί του πεδίου.
Η εμπρηστική ρητορική των γειτόνων τα τελευταία 24ωρο επικεντρώνεται κυρίως στην ενεργοποίηση της νέας παράνομης συμφωνίας της Άγκυρας με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης. Με τον Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλει έρευνες και γεωτρήσεις σε διεθνή ύδατα και τρίτες χώρες «σημαδεύοντας» ουσιαστικά τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Ενώ ταυτόχρονα όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της γείτονος εξακολουθούν να συντηρούν με απειλές τύπου «θα έρθουμε νύχτα» ένα επιθετικό σενάριο στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα η Άγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για τις συμμαχίες της Ελλάδας και με συνεχείς απειλές επιδιώκει να στείλει στην Αθήνα το μήνυμα ότι την κρίσιμη στιγμή θα μείνει μόνη και θα έχει αν όχι χειρότερη την ίδια τύχη με την εμπόλεμη Ουκρανία.
Όλα τα δεδομένα αλλά και οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει τα Ελληνικά «ραντάρ» για τις επόμενες κινήσεις των γειτόνων θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού ώστε να σχεδιαστεί τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο η «άμυνα» της Αθήνας η οποία κάθε άλλο παρά παθητική θα είναι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Την Ελληνική απάντηση πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις σε ενδεχόμενη «κάθοδο» ερευνητικού νότια της Κρήτης θα δώσει ο Στόλος με ξεκάθαρες εντολές για δυναμική αντίδραση ειδικά στην περίπτωση που το Τουρκικό σκάφος κινηθεί βόρεια της Μέσης Γραμμής μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.
Όμως την ίδια ώρα στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν και όλα τα υπόλοιπα σενάρια τα οποία αφορούν αμφισβήτηση Κυριαρχικών Δικαιωμάτων ή ακόμα και της ίδιας της Ελληνικής Κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nordic Monitor οι γείτονες ίσως επιχειρήσουν ενέργεια με οσμή προβοκάτσιας σε νησίδα ή νησίδες του Αρχιπελάγους ενώ πάντα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επεισοδίου στον αέρα. Αποκωδικοποιώντας όμως το Τουρκικό αφήγημα περί παράνομης στρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου το Ελληνικό Επιτελείο προετοιμάζεται και για απόπειρα των Τούρκων να παρεμποδίσουν μεταφορά της φρουράς σε μικρότερα ή ακόμα και σε μεγαλύτερα νησιά του Αρχιπελάγους. Σενάριο που «κουμπώνει» στις απειλές της Άγκυρας για δήθεν απειλή από τα στρατικοποιημένα Ελληνικά νησιά.
Το γεγονός πάντως ότι όλα τα σενάρια έμπρακτης αμφισβήτησης της Ελληνικής Κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου ή των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας τοποθετούνται στο νησιωτικό περιβάλλον κάνει όλο και πιο επιτακτική την ενίσχυση του Στόλου. Αφού το Πολεμικό Ναυτικό με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας θα κληθούν να υψώσουν από την πρώτη στιγμή ασπίδα προστασίας. Έτσι είναι πιθανό στο ΚΥΣΕΑ όχι απλά να τεθούν και εξοπλιστικά ζητήματα αλλά και να ληφθούν αποφάσεις με πρώτες τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, την ενεργοποίηση της option για την 4η φρεγάτα Belharra, αλλά και την προμήθεια μεταχειρισμένων φρεγατών Lafayette.