Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΤΙΚΑΤο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον τουρισμό: Η νησιωτική χώρα θα...

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον τουρισμό: Η νησιωτική χώρα θα «χωριστεί» σε 3 ζώνες

Τρεις θα είναι οι ζώνες στις οποίες θα χωρίζονται οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας, με σκοπό την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών, όσο και των μόνιμων κατοίκων, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο διαχωρισμός θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια, την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.

Επίσης, θα ενισχυθούν και τα μέσα διακομιδής από αέρος και θαλάσσης, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Χαρακτηριστικό είναι πως πια δεν υπάρχει μόνο μία «κάψουλα» για αεροδιακομιδές, αλλά τέλος του μήνα θα είναι διαθέσιμες πέντε, κατόπιν δωρεών. Επιπλέον, το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις ελληνικές θάλασσες.
Η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας: Οσα νησιά θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» (επίπεδο επικινδυνότητας 3) και πρόκειται για την Κρήτη, που από μόνη της διαθέτει ένα επαρκές σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.

Στο επίπεδο επικινδυνότητας «2» ή «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19. Ενδεικτικά τέτοια νησιά θα είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος). Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν δεσμευτεί ήδη από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19. Πρόκειται για κλίνες σε μεγάλα νησιωτικά νοσοκομεία (Κρήτη, Ρόδος κ.λπ.).

Ολα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, περιλαμβάνονται στη ζώνη επικινδυνότητας «1», δηλαδή θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού. Ο σχεδιασμός θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας, ενώ σε αρκετά νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19 αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας (ένα τεστ την ώρα), για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ, που ξεκινούν αύριο τις δράσεις τους.

Η έγκαιρη διάγνωση και η απομόνωση πιθανού περιστατικού με κορωνοϊό είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να προληφθεί τυχόν διασπορά. Το υπουργείο Τουρισμού έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικές οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, καταστήματα κλπ), τα οποία πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.

Κικίλιας: Θα είμαστε σε επιφυλακή όλο το καλοκαίρι

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την επίσκεψή του στο «Ιπποκράτειο» της Αθήνας, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας εργάζεται εντατικά για την «οχύρωση» των νησιών.

«Θα είμαστε όλο το καλοκαίρι σε επιφυλακή. Το επόμενο project που υπάρχει για εμάς είναι η οργάνωση νοσοκομείων και κέντρων υγείας στα νησιά μας, έτσι ώστε να υποδεχτούμε τον μέγιστο αριθμό τουριστών με βάση τα δεδομένα αυτά που θα μας επιτρέψει η νόσος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo και ερωτηθείς πώς σχεδιάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα του τουριστικού τομέα, ο οποίος είναι από τους πλέον σημαντικούς για την Ελλάδα, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Η τουριστική εμπειρία του φετινού καλοκαιριού μπορεί να είναι κάπως διαφορετική σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια, με περισσότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά οι τουρίστες θα μπορέσουν να κάνουν μία υπέροχη επίσκεψη στην Ελλάδα το καλοκαίρι, αρκεί η πανδημία διεθνώς να βρίσκεται σε καθοδική πορεία».

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποτελεί θετικό παράδειγμα στη διαχείριση αυτής της κρίσης, αλλά τώρα ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εγγυηθούμε τη στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας στις ΜΕΘ. Έχουμε αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1.017, έχουμε προχωρήσει σε νέες προσλήψεις άνω των 4.000 επαγγελματιών υγείας και έχουμε δημιουργήσει μία “αερογέφυρα” για προμήθεια υγειονομικού υλικού άνευ προηγουμένου, εν μέσω διεθνούς διαμάχης για προμήθεια ιατρικού υλικού. Επιπλέον, έχουμε λάβει δωρεές από 865 ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 89 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο ο υπουργός Υγείας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/shedio-ypoyrgeioy-ygeias-gia-ohyrosi-nision

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments