Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤο σχέδιο Μητσοτάκη για διεθνοποίηση των τουρκικών μεθοδεύσεων - Οι κινήσεις και...

Το σχέδιο Μητσοτάκη για διεθνοποίηση των τουρκικών μεθοδεύσεων – Οι κινήσεις και τα αποτελέσματα

Επιχείρηση διεθνοποίησης του μεταναστευτικού βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις επιχειρεί να απομονώσει διπλωματικά τον Ερντογάν, τεκμηριώνοντας ενώπιον εταίρων και συμμάχων μας, την ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, που αντιπροσωπεύουν οι καθοδηγούμενες από την Τουρκία μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας.

Η εκστρατεία  φαίνεται πως αποδίδει καρπούς αφού και η… άφωνη τα τελευταία 24ωρα καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άφησε σαφείς αιχμές για τις επιλογές του Τούρκου προέδρου.

Στον Έβρο η ηγεσία της ΕΕ – Πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα

Mετά τις αποφάσεις για ενίσχυση των δυνάμεων στον Έβρο και το Αιγαίο, που έλαβε η κυβέρνηση,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, βρέθηκαν σήμερα Τρίτη στον Έβρο, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μεθοδευμένη τουρκική πίεση στα σύνορα

Εκεί οι κ. Michel, κα. von der Leyen, κ. Sassoli, Μαργαρίτης Σχοινάς και Andrej Plenković είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Προβλήθηκε βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.

Τα μηνύματα του Μητσοτάκη και των ηγετών της ΕΕ

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, οι επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ έστειλαν αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι συμπεριφέρεται ως διακινητής μιλώντας για ασύμμετρη απειλή στα ανατολική σύνορα της Ελλάδα. Κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει οι πρόσφυγες να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έκτακτη χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Τη χρηματική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον Έβρο.

«Θα φροντίσουμε να τηρηθεί η τάξη στα σύνορα, θα παρέχουμε όλη την υποστήριξη προς την Ελλάδα. Η Frontex θα αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα παρέχουμε οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» δήλωσε.

Τι είπε ο Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την υποστήριξη του στην Ελλάδα.« Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα. Είναι κρίσιμης σημασίας αυτό που κάνετε για το μέλλον της ΕΕ». Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας είπε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας τις επόμενες μέρες. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε.

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», είπε και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Τέλος ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δυό μας. «Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος».

Στήριξη Τραμπ σε Μητσοτάκη για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα

Στη χθεσινή απογευματινή τους συνομιλία, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τραμπ για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της, παρέχοντας απόλυτη στήριξη στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Επιδιώκοντας να διεθνοποιήσει το μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε, επίσης, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Γάλλο πρόεδρο της Γαλλίας και ανέφερε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Πήρε θέση η Μέρκελ κατά του Ερντογάν

Μετά από σιωπή τριών ημερών, που δεν έμεινε απαρατήρητη από τους γερμανούς σχολιαστές, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ άσκησε δριμεία κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την στάση του απέναντι στους πρόσφυγες. «Ο τούρκος πρόεδρος αισθάνεται αυτήν την περίοδο ότι δεν τυγχάνει επαρκούς στήριξης (από την ΕΕ), τόνισε η Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Παρά την κατανόησή μου θεωρώ απαράδεκτο να το φορτώνει στην πλάτη των προσφύγων, διότι τους φέρνει σε κατάσταση αδιεξόδου, ωθώντας τους να πηγαίνουν στα σύνορα».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας και στηρίζει την Ελλάδα

Σε «κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο» θα αναδειχθεί «η μεταναστευτική κρίση, με ευθύνη της Τουρκίας» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο προτεινόμενος δε τίτλος της σχετικής συζήτησης είναι: «Μεταναστευτική κρίση στα ελληνικά σύνορα. Ενεργοποίηση του Άρθρου 78.3 για τη λήψη έκτακτων μέτρων».

Οι συντονισμένες ενέργειες των Ελλήνων Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απέδωσαν ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα φέρνοντας τη μεταναστευτική κρίση, με ευθύνη της Τουρκίας ,στο προσκήνιο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ενημέρωση στους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ από τον Νίκο Δένδια

Μια συνάντηση με τους Πρέσβεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να ενημερώσει για τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε όλο το μήκος των συνόρων.

Στήριξη από Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, με μήνυμά του στο twitter, τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην προσπάθεια να στηριχθεί και να προστατευτεί η χώρα στα σύνορά της, με αφορμή την άφιξη χιλιάδων μεταναστών, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να τους παρασχεθεί ταχεία βοήθεια και για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μία ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση», ήταν το μήνυμα του Μακρόν.

Το κρυφό όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική προκλητικότητα

Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ είναι το ύστατο όπλο της ελληνικής διπλωματίας, σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση και τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, που συνεχίζουν τον διπλωματικό μαραθώνιο των τελευταίων μηνών, μελετούν πολύ προσεκτικά όλα τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους και όλες τις δυνατότητες που έχει η ελληνική εξωτερική πολιτική, ώστε να εξαντλήσει αν χρειαστεί κάθε διπλωματικό μέσο απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η τελευταία κίνηση που είναι αποφασισμένη να κάνει στη διπλωματική σκακιέρα η κυβέρνηση είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την έκδοση ψηφίσματος καταδικαστικού έναντι της συμπεριφοράς της Άγκυρας. «Είναι ένα όπλο (σ.σ.: η προσφυγή στο Σ.Α.), το οποίο οποιαδήποτε χώρα έχει στη διάθεσή της», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ημερίδα στην οποία συμμετείχε προ ημερών ο Νίκος Δένδιας. «Χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ, δεν είναι κάτι το οποίο κανείς καταναλώνει όπως την ασπιρίνη. Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν σημαίνει ότι δεν διατηρεί τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει όταν απαιτηθεί. Απεύχομαι, ειλικρινά απεύχομαι, η Τουρκία να ενεργήσει με τέτοιον τρόπο που θα οδηγήσει τη χώρα μας στην ενεργοποίηση αυτής της επιλογής». Η προεργασία για την κίνηση αυτή -αν και εφόσον επιλεγεί να γίνει- λαμβάνει χώρα αθόρυβα όλο το τελευταίο διάστημα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments