Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤο μέτωπο σταθερότητας στο μέτωπο του Έβρου προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία

Το μέτωπο σταθερότητας στο μέτωπο του Έβρου προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία

Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλλά και επαγρύπνηση όπως αποδεικνύεται και από την ενίσχυση των δυνάμεων φύλαξης στα σύνορα του Εβρου, παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Το μήνυμα ότι δεν χαλαρώσαμε μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πίεσης που ασκήθηκε τον περασμένο Μάρτιο μέσω της εργαλειοποίησης του προσφυγικού από την ηγεσία της γειτονικής χώρας, εκπέμπεται αφενός με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θωράκισης των συνόρων που δεν αφήνουν αμφιβολία για την κατάσταση επιφυλακής στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και αφετέρου με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων που αναδεικνύουν ετοιμότητα μπροστά στο ενδεχόμενο επανάληψης μίας απόπειρας της Τουρκίας να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και, εφόσον χρειαστεί, θα το ξανακάνουμε», διαμήνυσε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της πρόσφατης συνέντευξης στην «Bild», ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings, ότι η Ελλάδα «θέλει ανοιχτή και εποικοδομητική σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την αποκλιμάκωση των εντάσεων» και ο ίδιος σταθερά επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα εφόσον όμως οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Η Αθήνα εξακολουθεί να δηλώνει διατεθειμένη, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός και προς τον ίδιο τον κ. Ερντογάν, να συμβάλει στο πεδίο της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ε.Ε. ώστε να λάβει μεγαλύτερη βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά ξεκαθαρίζει ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με απειλές ή ακόμα και εκβιασμούς».

«Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στη νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας», κατέστησε σαφές η Αθήνα στην αυστηρή απάντηση που έδωσε στις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η χώρα μας αντιμετωπίζει πάντως την προκλητική ρητορική της Τουρκίας με αυξημένη αυτοπεποίθηση ως απόρροια όχι μόνο της επιτυχούς αντιμετώπισης της πίεσης στα σύνορα του Εβρου και των ισχυρών διεθνών συμμαχιών που έχει οικοδομήσει απέναντι στην άκυρη τουρκολιβυκή συμφωνία, αλλά και της ενίσχυσης στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας μετά την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας.

Τον αντίκτυπο από την επιτυχή διαχείριση των δύο κρίσεων επικαλέστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία.

«Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μία χώρα η οποία έχει αυτοπεποίθηση», διαμηνύει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

Οι σχέσεις με την Τουρκία βρέθηκαν προ ημερών και στο επίκεντρο σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με φόντο και τα fake news για το περιστατικό στον Έβρο.

Οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν από την πλευρά τους και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αποσαφηνίζοντας την κατάσταση σε σχέση και με τον Εβρο, όπου δεν υπήρξε είσοδος κάποιας τρίτης δύναμης στην ελληνική επικράτεια.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο το οποίο να αξίζει όλη αυτή τη συζήτηση η οποία έγινε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας έγινε για να μειωθεί η περίπτωση μιας αυξανόμενης έντασης σε μια περιοχή όπου είχαμε φαινόμενα έντασης τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση διακρίνει πάντως νευρικότητα στην Άγκυρα λόγω της αποφασιστικότητας με την οποία η χώρα μας ενισχύει και επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο. «Η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμηση πολλών στην Αθήνα είναι ότι το θετικό κεκτημένο του περασμένου Μαρτίου και η αποφασιστικότητα σε σχέση με τη επέκταση του φράχτη λειτουργούν για την Αγκυρα ως εμπόδια στον σχεδιασμό να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη για να διεκδικεί περισσότερα χρήματα στο μεταναστευτικό.

Αρκετοί μάλιστα πιστεύουν ότι με δεδομένη την αποφασιστικότητα που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, δύσκολα θα επιχειρήσει επανάληψη αντίστοιχου σκηνικού στον Έβρο, ενώ την ίδια ώρα έχει ενταθεί και ο έλεγχος στα θαλάσσια σύνορα.

Εκείνο που διαμηνύεται είναι πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήνει αναπάντητη καμία από τις προκλήσεις και είναι ξεκάθαρο και διαρκές το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η χώρα μας αποδοκίμασε και τη φιέστα στην Αγία Σοφία που προγραμμάτισε η τουρκική ηγεσία για την οποία αρκετοί εκτιμούν ότι έχει στραμμένο το βλέμμα και στο εσωτερικό μέτωπο όπου αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο με την πανδημία όσο και με την οικονομία.

ΑΓΚΥΡΑ: ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΥΜΑ ΚΑΙ… ΒΛΕΠΕΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα για τις εξελίξεις στον Έβρο και όσα διαδραματίστηκαν θεωρείται πως δείχνει τη στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα το ερχόμενο διάστημα. Η Τουρκία ξεκαθαρίζει πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή των συνόρων και επιμένει πως το ζήτημα στην περιοχή αυτή μπορεί να επιλυθεί με τη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών. Πάντως υπάρχει ένας εκνευρισμός στους Τούρκους όχι μόνο για τη στάση της Ελλάδας στα ζητήματα που υπάρχουν διαφορές αλλά και για δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων.

Σε ανακοίνωσή του, συγκεκριμένα, με αφορμή δηλώσεις του Νίκου Δένδια, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Αθήνα ότι έχει υιοθετήσει «την πολιτική των εντάσεων αντί του διαλόγου» έναντι της Τουρκίας, ασπαζόμενη τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος». Χαρακτηρίζει επίσης ως «επαίσχυντο» το ότι «μία χώρα που διαπράττει βιαιότητες έναντι αθώων ανθρώπων στα σύνορα» εγκαλεί -όπως υποστηρίζει- την Τουρκία για βαρβαρότητα.

Κατηγορεί ακόμη πως η Ελλάδα «κακομεταχειρίζεται και βασανίζει όσους αιτούνται άσυλο και την καλεί να σταματήσει τη βαρβαρότητα. «Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αποτελούν λίκνο του πολιτισμού πρέπει να σέβονται όσους έχουν άλλη γλώσσα και θρησκεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η νευρικότητα και η ενόχληση για την Ελλάδα φάνηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ που μίλησε για παρενοχλήσεις των Ελλήνων στο Αιγαίο! «Παρά τις προσπάθειές μας, την υπομονή και την πρόθεσή μας για καλή γειτονία, δεν μπορώ να εξηγήσω τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Αποτελούν πολύ σοβαρή πρόκληση και δεν τους προσφέρουν τίποτε. Καταβάλλουμε προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων στο πλαίσιο διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση», ανέφερε στην ομιλία του στον ναύσταθμο της Αλεξανδρέττας στη Νότια Τουρκία.  Παράλληλα, υπογράμμισε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου το οποίο αγνοεί την Τουρκία», προσθέτοντας ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας και αυτό δεν συνιστά απειλή».

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η αναφορά του Ακάρ για το πώς βλέπουν οι Τούρκοι την κατάσταση στους αιθέρες του Αιγαίου. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για νέο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα μετά την πανδημία.

Πάντως, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα από τα παράλια του Αιγαίου παρά τον Εβρο. Στη Φώκαια, στο Αϊβαλί και σε άλλες παραλιακές πόλεις η τουρκική ακτοφυλακή περισυλλέγει πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν με φουσκωτά να φτάσουν στη Λέσβο ή τη Χίο. Οι περισσότεροι έχουν καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Κονγκό και λίγοι από τη Συρία.

Γεωτρήσεις

Η Τουρκία ετοιμάζεται για τη μετά τον κορωνοϊό εποχή κανονικότητας. Ήδη ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι παραλίες, οι πισίνες κτλ. Ωστόσο, κανονικότητα για την Τουρκία είναι και το ξεκίνημα του προγράμματος γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών με τα πλοία της. Ήδη το «Φατίχ» διέσχισε τον Βόσπορο για να ταξιδέψει στη Μαύρη Θάλασσα όπου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις εκεί. Δεν είναι γνωστό πού θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» (βρίσκεται ΝΔ. της Κύπρου) και το νέο γεωτρύπανο «Κανουνί» το οποίο επισκευάζεται στα ναυπηγεία. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ έχει ανακοινώσει πως σε λίγους μήνες ενδέχεται να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στην περιοχή «του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης». Δεν έχει ξεκαθαριστεί το ακριβές σημείο των ερευνών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ υποστηρίζει πως η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2020 σε αντίθεση με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών και των διεθνών οίκων. Το α’ τρίμηνο του έτους η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,5%, όμως τα δεδομένα του β᾽ τριμήνου αναμένεται να είναι εντελώς αντίθετα.

Οικογενειακή σχέση

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας ΤRT απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την οικογενειακή σχέση που έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Σε αυτή τη ζωή είμαι υπερήφανος για δυο πράγματα. Πως είμαι ο γιος του Σαντίκ Αλμπαϊράκ και πως είμαι ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους ηγέτες της τουρκοϊσλαμικής Ιστορίας. Είναι τιμή μου που είμαι γαμπρός του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος, Γιαβούζ Αγιαραλίογλου, απάντησε στον υπουργό και τόνισε πως «αν θέλει να είναι ένας από τους σημαντικούς υπουργούς Οικονομικών της τουρκοϊσλαμικής Ιστορίας, τότε θα πρέπει να αφήσει την περηφάνια για τον πεθερό του και να διοικεί την οικονομία σαν σοβαρός άνθρωπος».

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments