Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΗΤο ΚΙΝΑΛ Αξιωματική Αντιπολίτευση

Το ΚΙΝΑΛ Αξιωματική Αντιπολίτευση

Συν τω χρόνω οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή χάνουν το ενδιαφέρον τους. Δεν είναι μόνο που λείπουν οι παλιοί ρήτορες. Ούτε που τα social media έχουν απογυμνώσει τη πολιτική από το κύρος της. Είναι και η αλληλεπίδραση της απλουστευτικής και μανιχαϊστικής λογικής με την οποία τα social media τροφοδοτούν τον πολιτικό λόγο.

Του Γιάννη Σιδέρη

Εξ αυτού αξίζει εύφημος μνεία στην μειλίχια, ορθολογική, και κατά το μάλλον ή ήττον εμπεριστατωμένη, παρουσία της Φώφης Γεννηματά χθες στη Βουλή. Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπενθύμισε ότι πρόσκαιρα, από τις 22 Ιανουαρίου, είχε ρωτήσει τον υπουργό Υγείας (πριν καν αρχίσει δηλαδή η εσωτερική συζήτηση), πως θα προετοιμαστεί η χώρα για τον ιό. Παράλληλα υπενθύμισε τις 150 παρεμβάσεις που έχει κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι οποίες ξεκινούσαν από την υγεία και έφταναν στην στήριξη των αδύναμων και των μικρομεσαίων. Φάνηκε διαβασμένη και τα στοιχεία που παρουσίασε, δείχνοντας ότι το επιτελείο του ΚΙΝΑΛ έχει δουλέψει τεχνικά σε βάθος.

Δεν επιτρέπει ο χώρος την τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων το ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο κρίνουμε ότι δεν είναι καθόλου υπερφίαλες. Απλώς το πρόβλημα -νομίζουμε- είναι ότι θα ταίριαζαν σε ένα καλοκουρδισμένο βορειοευρωπαϊκό κράτος, όχι στη χύμα Ελλάδα.

Η Γεννηματά έδειξε και συναίσθηση των στιγμών. Αποστασιοποιήθηκε από την κυβέρνηση και την επιθετική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός είναι κακός σύμβουλος αυτές τις κρίσιμες ώρες. Όπως και ο διχαστικός λόγος και η πόλωση. Δε χωρούν όταν διακυβεύονται οι ζωές των ανθρώπων. Είναι άλλο πράγμα η κριτική στα λάθη της κυβέρνησης και άλλο πράγμα ο διχασμός του λαού σε ώρα μάχης».

(Βέβαια τα ανωτέρω ίσως χαρακτηρισθούν «εντοιχισμός» της στήλης στο ΠΑΣΟΚ. Ο,τι καταλαβαίνει ο καθείς…).

Η κριτική εύφημος μνεία στη Γεννηματά γίνεται συγκριτικά, γιατί στον αντίποδα υπήρχε ο Τσίπρας με την συνήθη εμπρηστική ρητορική, την λαϊκιστική διαστρέβλωση, και τις πυροτεχνικές προτάσεις. Επανέφερε π.χ τα περί υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής (δίνοντας το δικαίωμα στον Βελόπουλο να τον τρολάρει σαρκαστικά: «Γατί να μην βάλουμε και Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής;»).

Επίσης ενώ η Γεννηματά είχε την τόλμη να πάρει μη ευάρεστη θέση (που δεν χαϊδεύει αυτιά και δεν φέρνει ψήφους), στο θέμα του λοκνταουν, λέγοντας στον Μητσοτάκη: «Εάν οι επιστήμονες σας έλεγαν ότι έπρεπε να έχετε επιβάλει νωρίτερα τα μέτρα, κακώς δεν τους ακούσατε και καθυστερήσατε…», ο Τσίπρας την κοπάνησε δια της πλαγίας: «Μας ρωτήσατε αν εμείς ήμαστε υπέρ ή κατά του λοκνταουν. Δεν είναι αυτό το θέμα» – Δηλαδή για πρώην Πρωθυπουργό της χώρας «δεν είναι αυτό το θέμα», όταν αυτό το θέμα σακατεύει Οικονομία και ανθρώπους (φυγομαχία λέγεται αυτό…)!

Ανενδοίαστο επίσης ήταν να κατηγορεί την κυβέρνηση και για την λειτουργικότητα του ιντερνέτ στα σχολεία. Η κυβέρνησή του επί 4,5 χρόνια άφησε τα σχολεία στην προκατακλισμιαία κατάσταση των γραμμών ISDN. Λογικόν! Ο ένας υπουργός του +θεωρούσε την αριστεία «ρετσινιά» (Μπαλτάς) και ο άλλος τους ήθελε παλλαϊκούς αγωνιστές (Γαβρόγλου –«Ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα»), ενώ το κόμμα του αυτά τα θεωρούσε ως «τεχνοφασισμό». Τώρα καταγγέλλει την ανεπάρκεια της δυναμικότητας της διαδικτυακής εκπαίδευσης (θυμίζουμε ότι την Ανοιξη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος, όντας «ευαίσθητος» για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών)!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης χάιδεψε πάλι τη νεολαία (και τη μελλοντική ψήφο της). Είπε στον Μητσοτάκη: «Μπορεί στον περίγυρό σας να βλέπετε νέους που σκέπτονται πως να διασκεδάσουν, αλλά η πλειονότητα της νεολαίας σήμερα είναι στην ανεργία».

Αν το πάρουμε τοις μετρητοίς, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι όλος αυτός ο πανζουρλισμός των νέων που συνωστίζονταν στις μεταμεσονύκτιες πλατείες με μπυρόνια, στα μπαρ, τα καφέ και τα πάρτι, ήταν περίγυρος του Μητσοτάκη και ΝΔτες. Λόγ του πλήθους, αν ισχύει έχει χάσει από χέρι τις επόμενες εκλογές. Οι νέοι του Τσίπρα προφανώς ήταν κλεισμένοι στα δωμάτιά τους σαν δόκιμοι μοναχοί ή σαν εκπαιδευόμενοι στην αυτοσυγκράτηση Σπαρτακιστές!

Επανέλαβε επίσης το (κατά την στήλη ανεκδιήγητο ) αίτημα να κατατεθούν στη Βουλή τα πρακτικά της Επιτροπής των γιατρών. Τι νόημα έχει πέραν του να εκμεταλλευθεί ασύστολα του θανάτους; Δεν γνωρίζουμε εισηγείτο η επιτροπή, αλλά λογικά υποθέτουμε ότι λόγω ιδιότητάς τους θα εισηγούνταν νωρίτερα και αυστηρότερα μέτρα για να αποφευχθεί η μετάδοση. Όμως η όποια κυβέρνηση ( και ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν) θα είχε να προσμετρήσει και άλλους παράγοντες. Όπως την οικονομία.

Ψευδώς τοποθετήθηκε και στην επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων ( υπέρ και οι Κουτσούμπας και ο Βαρουφάκης. Ο Κουτσούμπας όμως είναι συνεπής με τον εαυτό του. Τα θέλει όλα κρατικά. Ο Βαρουφάκης δεν έχει σημασία). Όμως κοτζάμ πρώην Πρωθυπουργός δεν ξέρει ότι η επίταξη πληρώνεται, οπότε ώσπου να τις χρειαστείς δεν έχεις λόγο να τις επιτάξεις; Λογικά το ξέρει, αλλά ως αίτημα ακούγεται αγωνιστικό και αριστερό στο ποίμνιο. Όπως και όταν υιοθετεί κάθε ατεκμηρίωτη καταγγελία νοσοκομειακών συνδικαλιστών γνωστής πολιτικής τοποθέτησης.

Τέλος, αν κάτι δείχνει την ποιότητα και την σοβαρότητα του πολιτικού μας προσωπικού, είναι η χθεσινή επιμονή στην ενιαύσια λιτανεία (μνημόσυνο) για το Πολυτεχνείο, σε καιρό πανδημίας. Αλλά για αυτό επείσθημεν και από την συγκέντρωση στο Εφετείο – από όλα τα κόμματα, μην ξεχνιόμαστε…

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments