Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΘωμαΐδης για νοθευμένα ποτά: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει ακόμη...

Θωμαΐδης για νοθευμένα ποτά: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο

Πώς γίνεται η νοθεία στα ποτά – Οι κίνδυνοι για την υγεία

Για την επικινδυνότητα των νοθευμένων ποτών, με αφορμή τους ανηλίκους που δηλητηριάστηκαν, μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ . Θωμαΐδης εξήγησε το πώς γίνεται η νοθεία των ποτών, ποιοι είναι οι τρόποι νόθευσης και τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωσή τους.

«Η παράνομη πρακτική στο εμπόριο του οινοπνεύματος είναι τριπλή. Η πρώτη πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι αυτό που λέμε ποτά-μπόπες και αυτό είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται σε παράνομα εργαστήρια με χρήση βιομηχανικής αιθυλικής αλκοόλης, βιομηχανικού οινοπνεύματος που δεν προορίζεται για τρόφιμα αλλά για άλλες χρήσεις πχ ιατρικές. Είναι φθηνότερη και περιέχει μέσα πολλές τοξικές ουσίες μεταξύ αυτών μεθανόλη, όταν σε ένα τέτοιο παράνομο εργαστήριο την παίρνουμε και την διοχετεύουμε στην αγορά υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:

Αυτός που πίνει αυτό το ποτό μπόμπα ξεκινάει να έχει ζαλάδες, ιλίγγους, σίγουρα έχει προβλήματα στο γαστρεντερικό, επηρεάζεται άμεσα η νεφρική λειτουργία και αργότερα με μεγαλύτερη δόση επηρεάζεται το οπτικό νεύρο και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή σε προσωρινή απώλεια όρασης, ενώ σε μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε κωματώδη κατάσταση και αν είναι μεγαλύτερη η δόση οδηγείται ο άνθρωπος ως και σε θάνατο».

«Η μπόμπα δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει», συμπλήρωσε.

«Οι περιπτώσεις των αλκοολούχων ποτών που νοθεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι της τάξης του 10-15% αλλά είναι επικίνδυνη και ειδικά στις περιπτώσεις μόνο ένας έμπειρος χρήστης μπορεί να καταλάβει ότι το ποτό που πίνουν είναι μπόμπα. Συνήθως τα ποτά αυτά έχουν αναμειχθεί με χυμούς και αναψυκτικά», είπε ο κ Θωμαΐδης.

Αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται είπε ότι οι έλεγχοι είναι πάντα δειγματοληπτικοί και αυτό γίνεται σε τακτική βάση αλλά δεν είναι εύκολο σε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο να βρεις θετικά δείγματα, όμως στις δειγματοληψίες ναι υπάρχουν συχνά παράνομες πρακτικές αλλά αυτό δεν γίνεται σε τέτοια έκταση.

Τόνισε τέλος ότι η μεθανόλη είναι επικίνδυνη και μπορεί να αφήσει και μόνιμη βλάβη αν είναι σε υπερβολική ποσότητα.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments