Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤάσεις MRB: Πρώτη με διαφορά η ΝΔ – Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ...

Τάσεις MRB: Πρώτη με διαφορά η ΝΔ – Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ – Στο 2,5% η Νέα Αριστερά

Πληθωρισμός και ακρίβεια τα πιο σημαντικά προβλήματα των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα

Με πάνω από 20 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB για τον Δεκέμβριο. Στην τρίτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση. Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται στα όμορα ιδεολογικά κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Στην 5 θέση βρίσκεται το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ. Η πρωτοβουλία των βουλευτών και στελεχών που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως «Νέα Αριστερά» συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 2,1% (2,5% στην αναγωγή των αποτελεσμάτων χωρίς την Αδιευκρίνιστη Ψήφο).

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 32,5%
ΠΑΣΟΚ: 12,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%
KKE: 8,1%
Ελληνική Λύση: 5%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,3%
Σπαρτιάτες 3%
ΝΙΚΗ: 2,7%
MEΡΑ25: 2,2%
Νέα Αριστερά: 2,1%

Με αναγωγή στο σύνολο

ΝΔ: 38,8%
ΠΑΣΟΚ: 14,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 13%
KKE: 9,7%
Ελληνική Λύση: 6%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
Σπαρτιάτες 3,6%
ΝΙΚΗ: 3,2%
MEΡΑ25: 2,6%
Νέα Αριστερά: 2,5%

prothesi_psifou
antipolitefsh

Αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών

Στην πρώτη μέτρηση των τάσεων μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις – Είναι από τους Καλύτερους + Ευνοϊκή Γνώμη) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη ανέρχεται στο 39,7%.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σ. Κασσελάκης αξιολογείται θετικά από το 18,5% των πολιτών, ένα ποσοστό που τον τοποθετεί στην 5η θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Οι αξιολογήσεις των αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης -> 39,7%

Δημήτρης Κουτσούμπας -> 25,1%
Νίκος Ανδρουλάκης -> 24,5%
Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 18,8%

Στέφανος Κασσελάκης->18,5%
Κυριάκος Βελόπουλος -> 15,6%
Δημήτρης Νατσιός -> 7,6%
Βασίλης Στίγκας ->5,3%

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού (με όλους του πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο κ. Κ. Μητσοτάκης(36,2%), με μεγάλη διαφορά από τον Δεύτερο Ν. Ανδρουλάκη (11%), ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκεται ο Σ. Κασσελάκης με 7,3% και ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας.

Και στην ερώτηση μεταξύ των τριών (Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη) η σειρά παραμένει ίδια, με τον Κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 39,2%.

Ως προς την κυβερνησιμότητα, την δεδομένη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν έχει αντίπαλο. Ο Ν. Ανδρουλάκης περνά στην δεύτερη θέση κυρίως λόγω του αναβρασμού που επικρατεί στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και των αποχωρήσεων.

Πληθωρισμός και ακρίβεια τα πιο σημαντικά προβλήματα των Ελλήνων

Ο πληθωρισμός/ ακρίβεια παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της Υγείας/Περίθαλψης, όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB με τις τάσεις του Δεκεμβρίου 2023. Με σαφώς μειούμενο ποσοστό στην τρίτη θέση παραμένει η Ανεργία και ακολουθούν η Παιδεία, η Οικονομική Ανάπτυξη και με αύξηση +8% (στο 17,7% ποσοστιαία τεράστια διαφορά) το Φορολογικό Σύστημα.

Τέλος διψήφια ποσοστά συγκεντρώνουν, το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, η Εγκληματικότητα και η Μόλυνση του Περιβάλλοντος/Κλιματική Αλλαγή.

provlimata

Το κόστος ζωής το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα

Το κόστος ζωής είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, οι οποίες αναγνωρίζονται από τους πολίτες και την ευρεία στήριξη που έχει υπάρξει, έως σήμερα δεν δείχνει σημάδια τιθάσευσης και υποχώρησης.

Οχτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν Πολύ μεγάλη ή Μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ δύο στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Το 56,8% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «Πάρα Πολύ και Πολύ» από την αύξηση των τιμών ενώ ένα επιπλέον 37,7% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί Αρκετά.

Στην ερώτηση εάν έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τα έξοδα τους, το 61,2% δήλωσε ότι έχει προσπαθήσει κάνοντας περικοπές αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Σχεδόν ένα 30% των πολιτών έκανε περικοπές και κατάφερε να συγκρατήσει τα έξοδα του, ενώ 10% δεν έκανε κάποια προσπάθεια περικοπών. Το θέμα της ακρίβειας έχει αρχίσει να εμφανίζει ενδημικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η αισιοδοξία των πολιτών για την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια υποχωρεί.

Οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων με το 45,4% να δηλώνει ότι έχει πάρει όσα μετρά της επιτρέπει η Ελληνική Οικονομία ή και περισσότερα. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευθεία ερώτηση εάν έχουν ωφεληθεί από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, το 62,3% απάντησε καταφατικά.
Αύξηση εμφανίζει και το ποσοστό των πολιτών που δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος, αν και οι επιδόσεις της στο συγκεκριμένο τομέα είναι κατώτερες του μέσου όρου αξιολόγησης της.

Για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση περί επικείμενης κατάθεσης νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία, οι ΤΑΣΕΙΣ έθεσαν το θέμα στην κρίση των Ελλήνων πολιτών.

Συνολικά η στάση της ελληνικής κοινωνίας είναι αρνητική σε ενδεχόμενες πρωτοβουλίες. Πιο συγκεκριμένα ως προς το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 52,9% και θετικά τοποθετείται το 40,3%. Οι γυναίκες, οι ηλικίες 17-34 ετών και τα άτομα με ανώτερη μόρφωση εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστά αποδοχής.

Η τεκνοθεσία συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό διαφωνίας 68,7% με μόνο το 24,2% να συμφωνεί με την παραχώρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Οι απόψεις, τόσο για το δικαίωμα του γάμου όσο και για αυτό της τεκνοθεσίας, έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο με όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως Δεξιοί / Κεντροδεξιοί να είναι περισσότερο αρνητικοί, ενώ οι Κεντρώοι, Αριστεροί και Κεντροαριστεροί να είναι οι περισσότερο θετικά διακείμενοι.

Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος τοποθετούνται αρνητικά, τόσο στο γάμο όσο και στην τεκνοθεσία, με ποσοστά 60,7% και 77,4% αντίστοιχα.

Τέλος, στην ερώτηση εάν θα πήγαιναν προσκεκλημένοι σε γάμο ομόφυλου ζευγαριού, το 31,5% δηλώνει ότι θα πήγαινε χωρίς κανένα πρόβλημα, το 18,3% θα πήγαινε αλλά θα ένιωθε άβολα, το 21,6% θα έβρισκε μια δικαιολογία για να μην πάει και το 22,6% θα αγνοούσε παντελώς την πρόσκληση θεωρώντας την προσβλητική.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments