Το σενάριο να λήξει η χρονιά για τα Πανεπιστήμια… εξ αποστάσεως εξετάζεται από την κυβέρνηση και τους ειδικούς.
Φαίνεται, μάλιστα, πως η άποψη να γίνονται τα μαθήματα των Πανεπιστημίων online, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020, δηλαδή σχεδόν όλο το πρώτο εξάμηνο της νέας σεζόν, κερδίζει έδαφος λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τον κορωνοϊό και μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις.
Τι δήλωσε η Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας
Η Αναστασία Γκίκα, γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας είπε ότι «τα πανεπιστήμια έχουν ανεξαρτησία και ουσιαστικά αποφασίζουν από μόνοι τους. Έχουν αναβαθμίσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ενώ σε ό,τι αφορά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τόνισε ότι «βεβαίως και υπάρχει το σενάριο της τηλεκπαίδευσης».
Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων
Στο τραπέζι των συζητήσεων για το άνοιγμα των σχολείων, πέρα από τη χρήση μάσκας, είναι και η εκ περιτροπής λειτουργίας, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί.
Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», δήλώσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδόμενα.
Ο κ. Γώγος επανέλαβε οτι αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, δε θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα υπογραμμίζοντας ότι το χρυσό τρίπτυχο είναι μάσκα, απόσταση και καλή υγιεινή των χεριών. «Αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα.
Αναφορικά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, ο καθηγητής Παθολογίας δήλωσε ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, γύρω στο 1, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε μια εβδομάδα θα έχουν εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων. Όπως ανέφερε «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».