Σε πλήρη εφαρμογή θέτει η Κυβέρνηση το σχέδιο της για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή σε καθημερινή βάση με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοποίηση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός διαθέτει μια ισχυρή εργαλειοθήκη που του επιτρέπει να βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.
Ανάμεσα στα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα ή καταρτίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι τα εξής:
– Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση -που ήδη ολοκληρώθηκε- συμμετείχαν 52.494 επιχειρήσεις που έλαβαν συνολικά 602 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, πρόκειται να διατεθεί 1,4 δισ. ευρώ και να ενισχυθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ήδη μεγάλη, καθώς έχουν κάνει ήδη αίτηση περίπου 47.000 επιχειρήσεις.
– Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Ήδη -όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα- έχουν εγκριθεί και προωθηθεί στις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ. Καλούνται τώρα οι τράπεζες να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και την εκταμίευση των ποσών.
– Το Ταμείο Εγγυοδοσίας το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου. Παρέχει εγγύηση, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης και πρόκειται να στηρίξει νέα δάνεια, που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ.
– Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις που ήδη βρίσκεται στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.
– Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
– Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους μήνες που πλήττονται από
την κρίση του κορωνοϊού.
– Η επιδότηση του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
– Η μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, την οποία ήδη επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, και σε κάθε περίπτωση, θα είναι γενναία.