Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένουν οι επιστήμονες, αλλά και η κυβέρνηση το σημερινό δελτίο κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, καθώς τα σημερινά αποτελέσματα σε συνδυασμό με εκείνα από την αρχή της εβδομάδας θα καθορίσουν τις εισηγήσεις των ειδικών προς το Μέγαρο Μαξίμου και τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα που όπως φαίνεται απαιτούνται για τον περιορισμό της πανδημίας στην χώρα μας, δεδομένης και της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορονοϊού ανά την επικράτεια.
Έδωσε «γεύση» ο Τσίοδρας
«Γεύση» για το τι θα επακολουθήσει έδωσε χθες ο καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών και επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μιλώντας στην Βουλή επεσήμανε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα, θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει κι άλλο». Ζήτησε, μάλιστα, να υπάρχει επαγρύπνηση έως τέλη Μαρτίου γιατί μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τις μεταλλάξεις.
Τέσσερα είναι τα σενάρια για τα νέα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ των οποίων και η Αττική), τα οποία συζητούνται ήδη από χθες μεταξύ των λοιμωξιολόγων, αλλά και των αρμοδίων κυβερνητικών γραφείων και τα οποία θα «κλειδώσουν» στη σύσκεψη της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της Επιτροπής.
Σενάριο 1: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00
Το πρώτο σενάριο αφορά τον περαιτέρω περιορισμό στην κυκλοφορία, δηλαδή την απαγόρευση από τις 18.00 ή και αργότερα -πάντως πριν από τις 21.00-. Αν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο θα επηρεάσει και την λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς το ωράριο των καταστημάτων θα περιοριστεί μέχρι τις 5. Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA είπε με νόημα πως «δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Αττική να κλείνουν στις 17:00, εμφανίσθηκε εμμέσως αρνητικός λέγοντας ότι οι συνθήκες στην Αττική είναι διαφορετικές από τις επαρχιακές πόλεις, σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η εργασία.
Σενάριο 2: Ολικό Lockdown
Μπορεί να απεύχονται όλοι στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, τονίζοντας μάλιστα σε κατιδίαν συζητήσεις τους οι υπουργοί ότι μάλλον απομακρύνεται, ωστόσο ειδικοί επιστήμονες όπως ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, επισημαίνει σε δηλώσεις του πως ο κορονοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων». Υποστήριξε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Σημειώνει, μάλιστα, πως ειδικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Οι ειδικοί της Επιτροπής, πάντως, δεν συναινούν στην πλειοψηφία τους στην μετάβαση σε καθεστώς απόλυτου περιορισμού.
Σενάριο 3: Εκ νέου κλείσιμο σχολείων (Δημοτικών, Νηπιαγωγείων, Γυμνασίων)
Το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών, αν και από την κυβέρνηση επιμένουν ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν «δείχνουν» κλείσιμο των σχολείων. Χαρακτηριστικές των διαθέσεων των επιστημόνων ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1 και μετά άφησαν αποτύπωμα που δεν φέρουν αμφισβήτηση. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα», είπε μιλώντας στο MEGA και εξήγησε ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο «και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού». Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το click away στα καταστήματα σε συνδυασμό με κομμωτήρια, κυνήγι και ψάρεμα απέδειξαν ότι δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.
Ανησυχία για την επικράτηση των μεταλλάξεων
Σημειώνεται πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας έχει επιβαρυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Χαρακτηριστική ήταν η περιγραφή του κ. Τσιόδρα, χθες. Τα ενεργά κρούσματα, εκτίμησε, ότι μπορεί να αγγίξουν τα 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά σε εβδομαδιαία βάση εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, ενώ στην Αττική η αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται στο 77,9%, στο Δυτικό Τομέα στο 123,5% στο Βόρειο Τομέα στο 81% στον Πειραιά στο 89,9% ενώ η πίεση θα φανεί σε 10 με 15 ημέρες. Ο κ. Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του και για την επικράτηση των μεταλλάξεων. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις». Ο κ. Τσιόδρας ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.