Συμβιβασμός με τα κορυφαία στελέχη – Ανακάλεσε την επιστολή προς την Πολιτική Γραμματεία, που έφερε κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ – Είχε προηγηθεί η ομιλία Τεμπονέρα, που τον προκαλούσε να θέσει θέμα επαναβεβαίωσης της ηγεσίας του
Εξελίξεις μέχρι το τελευταίο λεπτό σημειώθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Τελικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση, προχώρησε σε ανάκληση της χθεσινής επιστολής του προς την Πολιτική Γραμματεία, αλλά και της αναβάθμισής του από τα μελη του κόμματος, ενώ καθοριστική υπήρξε ως προς αυτό και η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα. Συγκεκριμένα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Κασσελάκης απέσυρε τόσο τη χθεσινή του επιστολή, όσο και την πρόθεση του να προσφύγει στα μέλη, σε περίπτωση που δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
Είχε μεσολαβήσει η άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας (όλοι πριν τριών) της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος να του παράσχει «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές, ωστόσο επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του σε παρόντα χρόνο.
Κρίσιμη για την έκβαση της αποψινής συνεδρίασης αποδείχθηκε η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος σήκωσε το γάντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας, κατά πληροφορίες: «Δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ… Είμαστε αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή… Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Aμοιβαία εμπιστοσύνη Προέδρου – ΠΓ
Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:
α) Εκφράστηκε, σύμφωνα με κομματικές η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.
β) Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ»
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του οργάνου:
«Με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, παραμείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουμε να εκφράζουμε μαζί με τους συντρόφους μας, την αγωνία και την συνείδηση της οργανωμένης εκλογικής βάσης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν μετανιώσαμε ποτέ για την επιλογή μας αυτή.
Έγκαιρα, πριν από 8 μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου, πριν την προεδρική εκλογή προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ο απαραίτητος απολογισμός και η αναγκαία αυτοκριτική, αλλά και για να αποτυπωθεί η ιδεολογική ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος, μετά από μια στρατηγική ήττα. Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ιστορική παράδοση και ο προσανατολισμός του κόμματος, όχι με δική μας ευθύνη.
Το καταστατικό του κόμματος δεν είναι απλά λέξεις «ατάκτως ειρημένες» στο χαρτί. Είναι αποτέλεσμα συλλογικά ειλημμένης δημοκρατικής απόφασης των χιλιάδων μελών μας, που δεσμεύει άπαντες, μέχρι να αλλάξει μέσα από μια νέα, συντεταγμένη καταστατική διαδικασία. Το καταστατικό είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν υπόκειται σε κανενός είδους «εργαλειοποίηση». Σεβασμός στο καταστατικό, σημαίνει σεβασμός στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτοι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση της ΠΓ πριν 2 μήνες, είχαμε ζητήσει το επικείμενο συνέδριο να είναι και καταστατικό (και να εκλεγεί και νέα ΚΕ-ΠΓ) για να εξετάσουμε το μοντέλο του κόμματος, την διάρθρωση, την δομή, τα όργανα και την λειτουργία του. Η εισήγηση του Προέδρου, ήταν αντίθετη.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε την μετατροπή της ΠΓ σε «πολιτικό κέντρο» για τον καλύτερο συντονισμό στην λήψη των αποφάσεων και για την ανάκτηση μιας περισσότερο πολιτικής λειτουργίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της «ΠΓ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» πριν από μία εβδομάδα ουδέποτε τέθηκε το σχετικό ελλειμματικό και αποπροσανατολιστικό ερωτηματολόγιο, υπόψη των μελών του οργάνου. Δεν νοείται αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη του κόμματος, δίχως σεβασμό στην κομματική δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μη κόμμα».
Το ερωτηματολόγιο δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές, που αγνοούν τα μέλη
Ομόφωνα έχει ψηφιστεί η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2019, που απαντάει σε ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού και στρατηγικής και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η συζήτηση που ανοίγει παραμονές του συνεδρίου, δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές, που αγνοούν τα μέλη. Τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς.
Έγκαιρα, χωρίς διχαστικούς αιφνιδιασμούς και με σεβασμό στα μέλη του κόμματος, αλλά και στο σημαντικό επικείμενο συνέδριο που πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά, καταθέσαμε κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο(«Μέτωπο Δημοκρατίας») προκειμένου να συζητηθεί στις οργανώσεις του κόμματος και να είναι αντικείμενο διαλόγου και επεξεργασίας. Τολμήσαμε με θάρρος, να αντιμετωπίσουμε και να εκτεθούμε στην κρίση των μελών, παίρνοντας θέση όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική και να δώσει διέξοδο στα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Αυτή η προοπτική προϋποθέτει αξιοπιστία και συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και όχι απολιτικές, επικοινωνιακές ακροβασίες.
Οι παραλείψεις, αφορούν πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο
«Άλλαξε τα όλα» δεν σημαίνει «διάλυσέ τα όλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρήζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασέβεια προς τον Αλέξη Τσίπρα και στους χιλιάδες ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία για να μείνει ζωντανό και να εξελιχθεί ένα πολιτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στη θετική εμπειρία του παρελθόντος, σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση.
Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση και να κατακτήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο απευκταίο σενάριο, που το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών δεν είναι καλό, όλοι θα έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης για την ήττα, όμως οι επιλογές και οι παραλείψεις, αφορούν πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο.
Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή
Είμαστε αριστεροί.Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή.Όλοι κρινόμαστε.Προσωπικά δεν έχω πολιτικές ανασφάλειες.Το αποδεικνύει η πολιτική μου διαδρομή. Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε πολιτικά.
Είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Θα στηρίξουμε τον «Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία» γιατί στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στηρίζουμε τον εργαζόμενο λαό, τους μικρομεσαίους, την νεολαία, τους αγρότες, τους ανέργους, τους διανοούμενους, τους μη προνομιούχους.
Δεν αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας. Κοιτάμε έξω και μπροστά και έχουμε μοναδικό μέτωπο απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, στον αφανισμό της αγροτιάς, στην καταπάτηση του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.Έχουμέ μέτωπο απένατι στη Δεξιά και στις δεξιές πολιτικές.
Θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα στηρίξουμε το μοναδικό μας σπίτι, για να το κάνουμε αποκούμπι και καταφύγιο για τους ανθρώπους της εργασίας και της δημιουργίας.
Τέλος, δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».
Τι είχε ζητήσει ο Κασσελάκης
Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτείνει συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο μέσω Καταστατικού Συνεδρίου, ζητώντας «να πάμε στις εθνικές εκλογές, χωρίς την μόνιμη αμφισβήτηση» όπως και δέσμευση ότι θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να είπε στη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου πως «θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές και θα το ζητήσω στο συνέδριο ή βρείτε αντίπαλο απέναντι μου». Στην ουσία, ο κ. Κασσελάκης ζητά από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου να δεσμευθούν ότι δεν θα ζητήσουν την απομάκρυνση του, πιθανά μέσω πρότασης μομφής, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό γιατί τον ίδιο και το κόμμα του.
«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι δική μου μόνο διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το Καταστατικό συνέδριο το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω: ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε» είπε.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης «απείλησε» με εκ νέου προσφυγή στη βάση λέγοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του «αν δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών». Συμπλήρωσε, δε, πως «σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός και τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο αν δεν σεβαστέ και οι ίδιοι τη διαδικασία και υπάρχουν συνέχεια διαρροές. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».
Η απάντηση από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Σε όλα αυτά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο του κόμματος πως «δεν έχει λευκή επιταγή».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τουλάχιστον πέντε στελέχη απάντησαν στο τελεσίγραφο του κ. Κασσελάκη, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος θα έμενε έως και τις εθνικές εκλογές πρόεδρος, ειδάλλως να βρεθεί αντίπαλός του, λέγοντάς του πως «δεν έχει λευκή επιταγή». Αντίστοιχα, στελέχη που τοποθετήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, φέρονται να είπαν στον κ. Κασσελάκη πως η θητεία του θα κριθεί στις ευρωεκλογές.
Παράλληλα, άλλα στελέχη φέρονται να του ζήτησαν να λειτουργεί πιο συλλογικά στις αποφάσεις του.