Νέα κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια του νέου προέδρου, Σωκράτη Φάμελλου, να εκπέμψει εικόνα ανασύνταξης.
Στο εσωτερικό, οι ανεξαρτητοποιήσεις συνεχίζονται και κυριαρχoύν ανασφάλεια και απογοήτευση, οι κινήσεις εξωστρέφειας που επιχειρούνται καταλήγουν σε αποτυχία, ο πόλεμος με το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη μαίνεται, ενώ η προσπάθεια για συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά υπονομεύεται από το εσωτερικό των δύο κομμάτων.
«Αυτό που προέχει είναι πως όλα γίνονται για τον λαό, ενώ για αυτούς που απέμειναν στην Κουμουνδούρου και σε αυτό το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ όλα γίνονται για τη σφραγίδα», είπε σε χθεσινή της συνέντευξη Θεοδώρα Τζάκρη, η σήμερα ανεξάρτητη, αλλά μέχρι χθες βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχουν πάρα πολλοί βουλευτές και από αυτούς που έφυγαν και που θα φύγουν, οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το μόρφωμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.
Παράλληλα, τον τρόπο με τον οποίο οι «87» έδιωξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη στηλίτευσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που σήμερα βρίσκεται στη Νέα Αριστερά. «Είναι προβληματική η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν προβληματικό και το πώς έδιωξαν τον κ. Κασσελάκη. Δεν ήταν δημοκρατικό αυτό. Ηταν μια φράξια, φάνηκε, που είπε ό,τι και να γίνει, αυτός ο άνθρωπος δεν θα είναι υποψήφιος», είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Ο τρόπος που δεν επετράπη να είναι υποψήφιος δεν τον λες και υπόδειγμα δημοκρατικών διαδικασιών».
Η παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου εκλήφθη από την Κουμουνδούρου ως προσπάθεια του πρώην υπουργού Οικονομικών να ακυρώσει τις προσπάθειες που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά για συμπόρευση και συνεργασία, με αφορμή την υποψηφιότητα Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που πρότεινε δημοσίως ο Αλέξης Χαρίτσης.
Αυτές οι προσπάθειες, όμως, υπονομεύονται και εκ των έσω, καθώς έτσι διάβασαν στην Κουμουνδούρου την παρέμβαση του Νίκου Παππά, ο οποίος έδειξε ότι δεν συμφωνεί με την υποψηφιότητα Ράμμου. «Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά και να είναι ένα πρόσωπο με πάρα πολύ ισχυρή πολιτική πείρα και πολιτικό εκτόπισμα». «Εχω απόλυτο σεβασμό για τον κύριο Ράμμο και τη θέση και τη στάση που έχει κρατήσει στο πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα», είπε ο κ. Παππάς στο Attica TV, προσπαθώντας να πείσει την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει έρθει η ώρα να υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη, με πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα».
Στο επιτελείο Φάμελλου δεν άρεσαν οι δηλώσεις Παππά, ενώ ανησυχούν βλέποντας ότι ο δυσαρεστημένος Παύλος Πολάκης δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημοσίως ούτε για την υποψηφιότητα Ράμμου ούτε για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά.