Θρυαλλίδα σοβαρών εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προδικάζουν πολλοί στην Κουμουνδούρου πως θα αποτελέσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της 23ης Αυγούστου με αντικείμενο τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη.
Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση πως αν το συγκεκριμένο κομματικό όργανο αποφασίσει τη διαγραφή του πρώην υπουργού – λένε, μάλιστα, πως η «δικογραφία» που τον αφορά είναι πολύ βαριά για να βγάλει κάποια άλλη απόφαση – τότε θα δοθεί η αφορμή στους «87» που είναι, πάντως, λιγότεροι από 87 στην πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία της Βουλής να βάλουν μπροστά το σχέδιο αποχωρήσεων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σε μία τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να έχει το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναγκάζοντας και τον Στέφανο Κασσελάκη να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και είτε να αποδεχθεί τη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων είτε να θέσει τον εαυτό του ξανά στην κρίση της βάσης του κόμματος, εκκινώντας νέα διαδικασία προεδρικών εκλογών και αναπόφευκτης εσωστρέφειας.
Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να βρει απέναντί του τον Παύλο Πολάκη, αλλά και τον Σωκράτη Φάμελλο, την αντικατάσταση του οποίου από την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Κασσελάκης επιδιώκει εδώ κι αρκετό καιρό κι αναζητεί απλώς το κατάλληλο τάιμινγκ.
Όσον αφορά τον κ. Πολάκη, ο ίδιος διαμηνύει στους υποστηρικτές του πως τρεις δρόμοι ανοίγονται μπροστά του: είτε να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είτε να ιδρύσει δικό του κόμμα είτε να αποσυρθεί από την πολιτική.
Πολλά θα εξαρτηθούν κι από το πώς θα αντιμετωπίσει ο κ. Κασσελάκης το φάκελο καταγγελιών που έχει στη διάθεσή του για την Αθηνά Λινού.
Αν τον αγνοήσει, τότε ο πόλεμος με τον κ. Πολάκη θα μοιάζει αναπόφευκτος.
Αν αποφασίσει, όμως, να θέσει εκτός Κ.Ο. την κυρία Λινού τότε ναι μεν θα έχει ξανά την υποστήριξη του μηχανισμού Πολάκη, ωστόσο θα έχει δώσει κι άλλη αφορμή στους «87» να αποχωρήσουν.
Ως προς τον κ. Φάμελλο, μαθαίνουμε πως αυτός θα είναι το πρόσωπο που θα βγάλουν μπροστά οι «87» σε περίπτωση προεδρικών εκλογών.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως κάθε άλλο παρά ενωμένη είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση αφού κάποιοι θέλουν να φύγουν από τα τέλη Αυγούστου, άλλοι ζητούν να γίνει πρόταση μομφής σε βάρος του κ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεμβρίου, ενώ οι πιο μετριοπαθείς περιμένουν κάποιες κινήσεις καλής θελήσεως κι ενωτικές από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως η διαγραφή Σπίρτζη, για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι σοβαρός λόγος διάσπασης.
Όπως κι αν έχει, ελάχιστοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει όπως είναι σήμερα μέχρι το συνέδριο του Οκτωβρίου, αφού εκτιμούν πως θα έχουν προηγηθεί δραματικότερες εξελίξεις.