Στις 11 ξεκινά η Κεντρική Επιτροπή – Σήμερα αποφασίζει αν θα επιστρέψει και η ομάδα Τεμπονέρα – Κλειδί η στάση της Επιτροπής Δεοντολογίας
Με δάνεια από την Ψυχολογία, αφού άφησε τα 300 μέλη του καθοδηγητικού οργάνου να αναμένουν επί δύο ώρες την ομιλία του, εντείνοντας τα επίπεδα εκνευρισμού και αγωνίας, ο κ. Κασσελάκης προσήλθε στο ξενοδοχείο President για να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων, αλλά κυρίως την επιβολή του στο σώμα από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, αναπτύσσοντας ένα blitzkrieg απέναντι στα κορυφαία στελέχη. Ασκώντας «ανώνυμη», αλλά ευθύβολη κριτική από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του τόσο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και στην Έφη Αχτσιόγλου, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βούτηξε εξαρχής στα βαθιά νερά της επίθεσης χωρίς ονοματεπώνυμα αλλά με σαφείς αποδέκτες, φτάνοντας μέχρι τα αίτια της διπλής ήττας των εθνικών εκλογών, η οποία βαραίνει τον Αλέξη Τσίπρα.
«Το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τη ΝΔ. Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας προς την αποχή» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, αναφερόμενος στα λάθη του προκατόχου του και της τότε ηγετικής ομάδας, για να προσθέσει πως «επειδή δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ότι μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους. «Και πώς να τη δώσουμε, μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;», διερωτήθηκε.
Μπροστά στην πολιτική και εσωκομματική νοσηρότητα, στην οποία επανερχόταν στη διάρκεια της τοποθέτησής του, «εγώ θέλω λύση. Έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω τη λύση. Και να τη βρίσκω. Θέλω λύση τώρα» ξεκαθάρισε και απευθυνόμενος στο σώμα, «εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν», συνέχισε ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ρόλο «θεραπευτή» των εσωκομματικών παθών.
Μετωπική με την μειοψηφία
Ταυτόχρονα, με μεγάλες τονωτικές ενέσεις στο ηγετικό του προφίλ, αλλά και με στόχο την πλήρη ικανοποίηση των οπαδών του, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε κατόπιν την μετωπική σύγκρουση «εσωκομματική αντιπολίτευση», καθώς «φωτογράφισε» όλα τα προς διαγραφή στελέχη, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τα κατονομάσει.
«Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η τελευταία φορά!» προειδοποίησε άπαντες σε υψηλούς τόνους ο κ. Κασσελάκης και σχολίασε πως «ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα», για να συμπεράνει πως «σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες».
Λύση τώρα!
Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Θέση ότι τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν μπορούν να έχουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία να… pic.twitter.com/7CvyEGmQAl— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 11, 2023
«Σο(υ)τάροντας» την «Ομπρέλα»
Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε για την εσωκομματική αντιπολίτευση πως «όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλαδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα», ενώ κλιμάκωσε την συνταγή «εξαέρωσης» των εσωκομματικών αντιπάλων του, λέγοντας πως «όλοι εμείς που θα ξεκινήσουμε σήμερα είμαστε πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε ένα κοινό: Κανείς μας δε θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της ΝΔ», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην αίθουσα. Από την «θεραπευτική» συνταγή δεν θα μπορούσε να λείψει και η ελληνική φέτα, «που είναι 34% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ό,τι στο Βέλγιο, την πανάκριβη ενέργεια, τα κόκκινα δάνεια, μέχρι τους νέους μεγάλους εθνικούς στόχους που πρέπει εμείς να θέσουμε», όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη κυβίστηση
Με αυτές τις προτεραιότητες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε δημόσια στην συνέχεια τα κομματικά όργανα ότι «διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις», έκανε ένα βήμα πίσω, ρίχνοντας -για να εξασφαλίσει τη σχετική γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής– το μπαλάκι στην Επιτροπή Δεοντολογίας, «η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις. Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα», όπως περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας, ωστόσο, σε διαφορετική περίπτωση το αίτημά του για εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Το μείγμα της ίασης
Η σπουδή του κ. Κασσελάκη να λήξει άμεσα το ζήτημα των διαγραφών αντανακλούσε την αναμονή στα μάτια των φανατικών οπαδών του για «καρατομήσεις», αλλά πρωτίστως μείωσε αισθητά το χρόνο και μαζί τα περιθώρια ελιγμών στην εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία αποχώρησε χθες σχεδόν ενωμένη, καθώς από την αίθουσα εξήλθαν τα μέλη της «Ομπρέλας», της κίνησης «6 συν 6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και της ομάδας του Διονύση Τεμπονέρα, μετά την άρνηση του Προεδρείου να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ψηφοφορία αναφορικά με την πρότασή τους να προταχθεί η συζήτηση για το εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Νωρίτερα, σε κείμενο συμβολής της, η Έφη Αχτσιόγλου διερωτήθηκε «πως μπορείς να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το κράτος δικαίου και την τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας όταν δεν την σέβεσαι μέσα στον ίδιο σου τον πολιτικό χώρο;», για να καταλήξει πως «η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο». Η ίδια κατήγγειλε την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα ως «αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», με την ομάδα της να συνεδριάζει σήμερα το πρωί, για να αποκρυσταλλώσει τη στάση της. Παρότι οι πιθανότητες να επιστρέψει στην αίθουσα μοιάζουν λίγες, η διατύπωση του Προεδρείου φέρεται πως θα βαρύνει στην τελική της στάση, με την ενότητα του κόμματος να παίζεται στα ψιλά γράμματα των διατυπώσεων. Αντίθετα, αμετάκλητη είναι η απόφαση της «Ομπρέλας» να μην παραστεί στην σημερινή συνεδρίαση, μεταθέτοντας για τις αρχές της εβδομάδας τις όποιες αποφάσεις της. Ως διχαστική αποτιμούν την ομιλία Κασσελάκη και στελέχη που πρόσκεινται στον Διονύση Τεμπονέρας, ο οποίος φέρεται να επιμένει στην πρότασή του για ένα άμεσο οδικό χάρτη συνεδρίου σύνθεσης και υπέρβασης, αποφασίζοντας σήμερα αν θα παραστεί, αν και μάλλον χλωμό, στην αίθουσα.
Τα «κλειδιά» του Κοτσακά
Μετά από όλα αυτά, αλλά και το «σήμα» των «προεδρικών» να στηρίξουν την «σκληρή πολιτική καταδίκη» στο σχέδιο της απόφασης, διαφωνώντας με το δημοψήφισμα και εμμένοντας στην ουσία αντί της διαδικασίας, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο κλήρος των διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει αυτήν την εβδομάδα στον Αντώνη Κοτσακά, Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας και τα μέλη της, καθώς στελέχη της πλειοψηφίας δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την πορεία παρακολούθησης των υποθέσεων, αφήνοντας υπαινιγμούς περί καθυστερήσεων.
Από το βήμα της συνεδρίασης, να συστηθούμε μιας και δεν έχουμε συναντηθεί, Πρόεδρε. φέρεται να είπε στον κ. Κασσελάκη ο Αντώνης Κοτσακάς, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα, αλλά και δεν εντέλλεται από κανέναν, καθώς η Επιτροπή εκλέχτηκε από το Συνέδριο του κόμματος και σε αυτή λογοδοτεί, με την συνέχεια στην… κουζίνα.