«Αίμα και άμμος» ήταν η απάντηση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτημα σχετικά με το τι συμβαίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι χαμηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι εντός του Κοινοβουλίου δεν είναι το μόνο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κουμουνδούρου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές, ακόμα δεν έχει λυθεί το ζήτημα με τα οικονομικά και τους συνεργάτες των βουλευτών.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου είκοσι βουλευτές οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν καταβάλλουν το 40% της μηνιαίας αποζημίωσης στο κομματικό ταμείο. Παράλληλα, δεν αποδέχονται να παραχωρήσουν στο κόμμα τούς τρεις από τους πέντε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Το θέμα είχε συζητηθεί, σε υψηλούς τόνους, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όπου, μάλιστα, ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του Γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη και των συγκεκριμένων βουλευτών.
Επιχειρώντας να βρει λύση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να συζητηθεί το θέμα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν η απόφαση να σταλεί επιστολή του κ. Τσίπρα προς όλους τους βουλευτές, με την οποία τους καλεί να συμμορφωθούν άμεσα και τους υπενθυμίζει ότι όσοι μπήκαν στα ψηφοδέλτια ήταν ενήμεροι και είχαν συμφωνήσει με τις συγκεκριμένες αποφάσεις.
Αν και έχουν περάσει δύο μήνες από την επιστολή Τσίπρα, οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται αρκετά ενοχλημένος με το γεγονός, καθώς αντιλαμβάνεται ότι τα ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα δημιουργούν εσωστρέφεια και αποδυναμώνουν τις αντιπολιτευτικές δυνατότητες.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι το αιτούμενο να περικοπεί το 40% των αποδοχών ενός βουλευτή για το κόμμα, δεν συναντάται σε κόμματα του δυτικού κοινοβουλευτισμού. Μόνο σε κόμματα προσκολλημένα σε κομμουνιστικές δομές, όπως το ΚΚΕ και παλαιότερα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Ωστόσο πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που έχει ασκήσει εξουσία, έχει γίνει κυβέρνηση και ασφαλώς δεν ανήκει στα ακραία εξωκοινοβουλευτικά κόμματα
Ποιοι είναι οι είκοσι «αυτονομημένοι» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι είκοσι βουλευτές δεν είναι πολιτικά ομογενοποιημένοι. Δεν ανήκουν, δηλαδή, σε συγκεκριμένη τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές της επαρχίας ενώ αρκετοί από αυτούς είτε θεωρούνται “πρωτοκλασάτοι”, είτε είναι πρώην υπουργοί, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στον Αλέξη Τσίπρα. Στην συζήτηση που έγινε στην πρώτη συνεδρίαση, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι αρμόδια να αποφασίσει για το ζήτημα είναι η ίδια η ΚΟ, άποψη που δημιούργησε ένταση μεταξύ της πρώην υπουργού και του Πάνου Σκουρλέτη. Παράλληλα, τόσο η Σία Αναγνωστοπούλου όσο και ο Παύλος Πολάκης υποστήριξαν ότι οι βουλευτές της επαρχίας έχουν αυξημένα έξοδα και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Στην ομάδα των είκοσι υπάρχουν και νέοι βουλευτές, ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς είναι παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι το μόνο πρόβλημα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Η άρνηση των είκοσι να συμμορφωθούν δημιουργεί ένταση εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς οι υπόλοιποι 66 νιώθουν «ριγμένοι». Η ένταση, μάλιστα, αποτυπώνεται και στο έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζεται, από έμπειρους κοινοβουλευτικούς του κόμματος, «υποτονικό και άρρυθμο».
Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Καλοί γνώστες όσων συμβαίνουν στον δεύτερο όροφο του Κοινοβουλίου λένε ότι η Διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της» ενώ αποφάσεις όπως η σύσταση ξεχωριστού Γραφείου Τύπου και θέσης αναπληρωτή διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν έχουν, ακόμα, αποδώσει τα αναμενόμενα.