Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυντριβή για το Χρηματιστήριο- Πωλούν ακατάπαυστα οι ξένοι

Συντριβή για το Χρηματιστήριο- Πωλούν ακατάπαυστα οι ξένοι

Ο Α. Τσίπρας σε μια ακόμη παράκρουση από τις αυταπάτες  και τις ψευδαισθήσεις του ισχυριζόταν μέχρι πρότεινως ότι “η ελληνική οικονομία πάει καλά και θα πάει καλύτερα…” ωστόσο οι αγορές που έλεγε πάλι ότι θα τους βαράει νταούλια και θα χορεύουν μέρα μεσημέρι έχουν άλλη γνώμη…

Οι τακτικές του ασόβαρου και ανίδεου περί των οικονομικών Τσίπρα μαζί με τον γεμάτο αγκυλώσεις Τσακαλώτο οδηγούν την οικονομία σε νέες περιπέτειες. Τράπεζες και Χρηματιστήριο έχουν χτυπήσει ήδη κόκκινο συναγερμό.

Έχοντας χάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια το ιστορικό σε διάρκεια και ένταση bull market των διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο – τώρα που (δείχνει να) «γυρνάει» όλο το σύστημα – είναι φτερό στον άνεμο, ως μια υψηλού κινδύνου αλλά και βαριά άρρωστη αγορά.

Και λέμε βαριά άρρωστη, καθ’ ότι εδώ και πολλά χρόνια μένει στο περιθώριο των διεθνών συναλλαγών, έχοντας καταστεί μόνο «άντρο» κερδοσκόπων, έχοντας σχεδόν ακυρωμένο τον τραπεζικό κλάδο που μετά από πολλαπλές κεφαλαιοποιήσεις δείχνει να βρίσκεται ξανά στην ίδια αφετηρία που βρίσκονταν πριν αρκετά χρόνια.

Παράλληλα, η πραγματική οικονομία δεν «τραβάει», δεν μπορεί να σύρει το χορό της ανάπτυξης, εν μέσω πολιτικών που είναι εντελώς αφιλόξενες για τις επενδύσεις, με τη φορολογία να έχει «λιώσει» τον ιδιωτικό εντελώς τον ιδιωτικό τομέα.

Εύλογα η αγορά είναι πλήρως «παραδομένη» στην αρνητική ψυχολογία και στην ανησυχία για την επόμενη ημέρα, σε οικονομία, τράπεζες και επιχειρήσεις. Το χρηματιστήριο, ως γνωστόν είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, «διαβάζοντας» το τι ακολουθεί σε έξι ή οκτώ μήνες.

Αυτά που δείχνει να προεξοφλεί η ελληνική αγορά, απλώς «καθρεφτίζονται» στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου σήμερα Τρίτη έγινε πραγματικό «μακελειό», καθώς τη συντριπτική πτώση των τραπεζικών μετοχών πλέον ακολούθησαν και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας, που κρέμασαν σε πτώση έως και 8,36%!

Μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, τα τεκταινόμενα με το πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, την πρόσφατη αδυναμία του ελληνικού δημοσίου και μεγάλων επιχειρήσεων να βγουν για δανεισμό από τις αγορές, ήρθε και η διαγραφή τριών – εκ των τεσσάρων μεγάλων – ελληνικών τραπεζικών μετοχών από το δείκτη MSCI Standard Greece για να συμπληρωθεί το αρνητικό παζλ που οδηγεί σε βαθύτερη απομόνωση την ελληνική αγορά.

Η διαγραφή των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank από τον κυρίαρχο δείκτη – οδηγό διεθνώς για τα διεθνή κεφάλαια, συνιστά μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρύτερο κλίμα για τα ελληνικά assets είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένο.

Κρίσιμη η συγκυρία διεθνώς

Η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη έτσι κι αλλιώς, δεδομένου ότι διεθνώς πυκνώνουν οι «φωνές» ότι οι αγορές… στόμωσαν μετά από το 9ετές ακάθεκτο ράλι που υπερφόρτωσε το σύστημα όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία των χρηματιστηρίων.

Κάποιοι αναλυτές στην Αμερική ήδη έχουν βγάλει την… ετυμηγορία ότι οι μεγάλες μετοχές – οδηγοί του παγκόσμιου συστήματος όπως Apple, Facebook κ.λπ. έχουν γυρίσει σε bear market κατάσταση, καθώς έχουν ήδη συμπληρώσει πτώση άνω του 20% από τα υψηλά τους.

Παρ’ ότι ακόμη δεν έχει «κριθεί» το ζήτημα του αν οι αγορές έχουν γυρίσει σε bear market φάση ή αν βρίσκονται μόνο σε διαδικασία (θεμιτής έτσι κι αλλιώς) διόρθωσης, εντούτοις το σκηνικό έχει «αγριέψει» πολύ, οι επενδυτές βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, εξού και οι πρωτοφανείς διακυμάνσεις και μεταβολές.
Άλλωστε, αφορμές και αιτίες για το γύρισμα των αγορών υπάρχουν. Ο εμπορικός πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα της ελεύθερης έως τώρα αγοράς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι τεχνολογικοί κολοσσοί δείχνουν κορεσμό, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν σταματήσει την «απελευθέρωση» φθηνού χρήματος στο σύστημα. Μοιραία, σταδιακά και η υπερ-μόχλευση μαζεύεται, η ρευστότητα περιφρουρείται, οι επενδυτές αρχίζουν να παίζουν άμυνα…

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, χθες ο Dow Jones έχασε περίπου 400 μονάδες με το Nasdaq να υποχωρεί άνω του 3%, ενώ σήμερα ο βιομηχανικός δείκτης υποχωρεί εκ νέου άνω των 400 μονάδων, με το Nasdaq επίσης σε σημαντική πτώση. Παράλληλα, σημαντικές πιέσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να υποχωρεί 1,66%, ο CAC 40 -1,39% και ο Stoxx 600 -1,29%, ενώ πτώση έως 1,65% καταγράφουν οι δείκτες του ευρωπαϊκού νότου.

Οι ξένοι λοιπόν πουλούν ακατάπαυστα Ελλάδα, συνολικά

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο οι ξένοι ρευστοποιούν όλα τα assets της χώρας κάτι που οδήγησε σήμερα το 10ετές ομόλογο να ανεβαίνει σήμερα στο 4,68%, ενώ συντριπτική ήταν η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το ξεπούλημα των τραπεζών να μεταγγίζεται σε μεγάλο φάσμα και του FTSE 25!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 593,05 μονάδες με συντριπτική πτώση 3,91% και αυτό τα λέει όλα! Κάτω από τις 600 μονάδες το Χ.Α. είχε να κλείσει από τις 16 Νοεμβρίου του 2016, που σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε νέο χαμηλό δύο ετών. Παράλληλα, η αξία συναλλαγών ενισχύθηκε και έφτασε στα 49,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 1.548,58 μονάδες με πτώση 4,24%, ο Mid Cap έκλεισε στις 967,51 μονάδες με πτώση 1,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό και στις 409,08 μονάδες με νέα πτώση 6,34%!

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ([παρ’ ότι δεν διαγράφηκε από το δείκτη MSCI Standard Greece) έκλεισε στην κορυφή των απωλειών με -7,92% και όγκο 7,77 εκατ. τεμάχια, η Eurobank υποχώρησε κατά 5,97% κλείνοντας στα 0,4470 ευρώ που είναι νέα ιστορικά χαμηλά, η Εθνική υποχώρησε κατά 4,11% με κλείσιμο στο 1 ευρώ (ιστορικό χαμηλό), ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,09% στα 0,95 ευρώ!

Εξαιρετικά μεγάλες οι πιέσεις και στο χώρο των blue chips κάτι που πιστοποιεί αυτό που σημειώνουμε πιο πάνω, ότι οι ξένοι ρευστοποιούν ασύστολα Ελλάδα. Η Μυτιληναίος έκλεισε στην κορυφή των απωλειών στον Large Cap υποχωρώντας κατά 8,36%, η Jumbo έχασε το 7,35% της αξίας της, η Fourlis -5,58%, η Viohalco -4,58%, η Aegean Airlines -4,39%, ΕΛΠΕ -4,11%, Σαράντης -4%, ΟΤΕ -3,82%, ΔΕΗ -3,56%, ΕΥΔΑΠ -2,93% κ.ο.κ.

Καθολική σχεδόν πτώση και στο χώρο του Mid Cap όπου ανοδικά έκλεισε μόνο ο τίτλος του Πλαισίου (+0,26%), ενώ απώλειες 7,45% είχε η Intracom Holdings, η Νηρέας -5,21%, η Τεχνική Ολυμπιακή -4%, Intracom Κατασκευές -3,76%, Cenergy Holdings -2,73%, ΟΛΘ -2,64% και J&P Άβαξ -2,35%. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο σύνολο της αγοράς, μόλις 15 μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος, έναντι 87 που υποχώρησαν.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments