Το κατάπτυστο και κατευθυνόμενο ρεπορτάζ του BBC για δληθεν«μακεδονική μειονότητα» και την ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων στον ΟΗΕ που μιλάει για “μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα”, επιχειρεί να αντιστρέψει το υπουργείο Εξωτερικών
Δεν προλαβαίνει να σβήνει φωτιές η εθνομηδενιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την «Συμφωνία των Πρεσπών».
Μετά το ατυχές για κάποιους, προβοκατόρικο για άλλους δημοσίευμα του BBC, το οποίο μιλά για την «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα της Ελλάδος», ήρθε και το «κερασάκι στην τούρτα»: Η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ από πλευράς Σκοπίων.
Υπενθυμίζεται ότι με αυτήν, η γείτονα χώρα κατοχυρώνει στα Ηνωμένα Έθνη τη χρήση του επιθετικού προσδιορισμού «Μακεδονικός» και «Μακεδονική» για τις κρατικές και ιδιωτικές οντότητες καθώς και για τα εμπορικά σήματα και τις ονομασίες των προϊόντων τους. Επιπλέον, σε αναλυτικό πίνακα προς τον ΟΗΕ υπάρχει η στήλη «Nationality (Citizenship)» δηλαδή «Εθνικότητα (Ιθαγένεια)» και εκεί αναφέρεται ο όρος «Μακεδόνας» και εναλλακτικά «Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». H επίσημη γλώσσα του κράτους είναι σύμφωνα με τους Σκοπιανούς η «Μακεδονική γλώσσα».
Ασθμαίνοντας στην κυβέρνηση πάντως συνεχίζουν να επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κάνοντας λόγο για «εκτεταμένες διαστρεβλώσεις» του περιεχομένου της ρηματικής διακοίνωσης. Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι η ρηματική διακοίνωση αφορά στην εφαρμογή των όσων προβλέπει η Συμφωνία, εκ μέρους της άλλης πλευράς:
-Δηλαδή, η υπηκοότητα να είναι «μακεδονική/ πολίτης της βόρειας Μακεδονίας» που είναι όρος ενιαίος και όχι δυνητικός. Και αυτό όπως έχει επισημανθεί από την κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά, αφορά όχι εθνότητα αλλά ιθαγένεια.
-Σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών, όλοι ι επίσημοι κρατικοί θεσμοί και δομές που έχουν ιδρυθεί με νόμο η χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλάζουν όνομα και υιοθετούν το Βόρεια Μακεδονία. Οι άλλοι φορείς και δομές που δεν έχουν σχέση με το κράτος δύνανται να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονικός –ή», ενώ και δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηρίζονται «μακεδονική-ός».
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές ονομασίες και τα σήματα προϊόντων αυτό δεν αφορά τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων, καθώς θα επιδιωχθεί να λυθεί με τη διαδικασία που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, εντός τριετίας.
Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταβαίνει στα Σκόπια για να εξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να εκτιμήσει την ετοιμότητα της χώρας για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην γειτονική χώρα παρουσιάζει διχασμένο τον λαό σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα, το 44,6% των πολιτών των Σκοπίων έχει θετική γνώμη για τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ 45,6% αρνητική. Επίσης, το 59,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, ενώ το 57,7% πιστεύουν ότι οι δύο χώρες θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.