Θα είναι δύσκολος χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού
Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα νέα για την εξέλιξη της πανδημίας του φονικού ιού του κοροναϊού στην χώρα.
Συγκεκριμένα, μετά την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 3.739 νέα κρούσματα της νόσου, υπάρχουν πάνω από 700.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα.
Σοκ έχει δημιουργήσει η εκτόξευση των κρουσμάτων με τους ειδικούς να προειδοποιούν για δύσκολο χειμώνα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως και κάνουν έκκληση για εμβολιασμούς.
Δύσκολος χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού
Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής την Τρίτη δήλωσε πως: «Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα» , σημειώνοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα ημερησίως.
«Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Τσακρής στον «αέρα» του ΣΚΑΪ και επισήμανε ότι εφόσον, δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα σύστημα υγείας με τις αδυναμίες που έχει, εκεί σίγουρα θα χρειαστούν μέτρα.
«Θα είναι δύσκολος χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ελευθερία «Βγήκαμε και τελειώσανε όλα», αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικό.
Τέλος, σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο ανέφερε: «Σε αυτή τη φάση προέχει η τρίτη δόση για τον covid γιατί θα παίξει σημαντικό ρόλο» και σημείωσε:
«Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν μαζί, ωστόσο στην παρούσα φάση προέχει η προστασία από τον κορωναϊό».
«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη στα Παραπολιτικά 90,1
«Οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν μια σχετικά έντονη αυξητική πορεία τις επόμενες μέρες, η οποία θα επιταχυνθεί από τις 25 και έπειτα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο», με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους.
«Η πορεία αυτή θα επιταχυνθεί από τις 25 και έπειτα και περιμένουμε τον Νοέμβριο να είναι αυξητική έντονα. Ταχέως αυξανόμενη από ότι έγινε μέχρι τώρα, αυτό βεβαίως χωρίς να ληφθούν οποιαδήποτε είδους μέτρα, με την κατάσταση που είμαστε σήμερα. Προφανέστατα θα ληφθούν μέτρα γιατί δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για αριθμούς, αυτό που έχει νόημα είναι να πούμε ότι πράγματι προβλέπεται και αύξηση θανάτων και αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ άρα πρέπει να το αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο που οι υπολογιστές προσομοιώνουν. Ο καλός τρόπος είναι ο εμβολιασμός αλλά επειδή και ο εμβολιασμός θέλει το χρόνο του για να αναπτυχθεί θεωρώ ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να εντατικοποιήσουμε τα τεστ που γίνονται αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν
Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως πρέπει οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα και επεσήμανε, επίσης, πως και οι γονείς πρέπει να πάνε τα παιδιά τους να εμβολιαστούν.
«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα. «Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.
Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό: «Πρέπει να το προλάβουμε», τόνισε.
Τα μέτρα που συζητούνται στους κύκλους των επιστημόνων
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί έχουν στη φαρέτρα τους μία σειρά από μέτρα για να προτείνουν στην κυβέρνηση αν η κατάσταση ξεφύγει.
Αυτό που συζητούν έντονα είναι να γίνει η μάσκα ξανά υποχρεωτική σε όλους.
Στο τραπέζι έχει πέσει πάντως και η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.