«Θα δώσουμε γερμανικά άρματα μάχης για να αντικατασταθούν τα σοβιετικού τύπου συστήματα που θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Ουκρανία» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η σχεδιαζόμενη συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας για τα άρματα μάχης στοχεύει να βοηθήσει την Ουκρανία με τον τρόπο που το κάνει μια πρόσφατη συμφωνία Γερμανίας-Τσεχίας (δηλαδή, η Γερμανία στέλνει άρματα μάχης στην Τσεχική Δημοκρατία, ώστε να μπορέσει να απελευθερώσει τα δικά της άρματα μάχης για να τα στείλει στην Ουκρανία) ανέφερε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεθωρακισμένα που θα στείλει η Αθήνα είναι τα Σοβιετικής κατασκευής αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1.
«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία ‘Αμυνας των δύο χωρών. Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας πρόσφατα στη Βουλή στην κοινή δήλωση που έκαναν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης, σχετικώς με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, επεσήμανε: «Η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο».