Πέρασε την πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ογδόντα βουλευτές, η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ, ανάμεσά τους και οκτώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO).
Η κυβέρνηση είχε «παγώσει» την έναρξη της συνεδρίασης για περίπου 10 ώρες, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους που χρειαζόταν από έδρες της αντιπολίτευσης. Δύο από τους βουλευτές του VMRO που τάχθηκαν υπέρ ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και βγήκαν για να ψηφίσουν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.
Αρχικά η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά και στη συνέχεια το VMRO ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας ονομαστικά.
Νωρίτερα η εθνικιστική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει απόπειρες χρηματισμού βουλευτών του της έως και με 2 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση απέρριψε τις καταγγελίες και έχει απειλήσει με μηνύσεις.
Το αποτέλεσμα χαιρέτισε, στην γλώσσα της FYROM, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι τα Σκόπια είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να πάρουν την θέση που τους αξίζει στην διατλαντική κοινότητα.
Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες.
Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Το προτεινόμενο κείμενο πρέπει να κατατεθεί εντός 15 ημερών. Η τρίτη ψηφοφορία, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Βαριές καταγγελίες στην ΠΓΔΜ για απειλές, εκβιασμούς και δωροδοκίες
Σκηνικό βαριών καταγγελιών για εκβιασμούς, απειλές και απόπειρες χρηματισμού έχει στηθεί στην ΠΓΔΜ καθώς κορυφώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Ζάεφ να συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων που χρειάζεται για την πρώτη ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης στην Βουλή.
Ο γενικός γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων.
Μιλώντας λίγο πριν τηνπρογραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης στην Βουλή, μετά από τρεις αναβολές, Ο κ. Γιανούσεφ ανέφερε πως σε έναν βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του. Ένα άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατ. ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ.
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προειδοποίησε πως θα προβεί σε μηνύσεις τόσο σε βάρος του VMRO όσο και σε βάρος δύο μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οδηγώντας στην Δικαιοσύνη την υπόθεση.
Με επιστολές της στα μέσα Kurir και Repoublika η κυβέρνηση ζήτησε από τα δύο μέσα να ανασκευάσουν τα καταγγελτικά δημοσιεύματά τους. Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχε διαψεύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι.
Στις αρχές της εβδομάδας το επιφανές στέλεχος του VMRO, Αντόνιο Μιλοσόσκι κατήγγειλε πως ο ίδιος και περίπου 15 ακόμα αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν λάβει κλήτευση από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για υποθέσεις διαφθοράς μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, όπου η συμμετοχή δεν έφτασε το όριο της εγκυρότητας.
Η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί περίπου σε τρεις μήνες. Ωστόσο, η υπερψήφιση της πρότασης Ζάεφ δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ελληνική κυβέρνηση, αφού φέρει προ των ευθυνών του τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Μετά τη διάψευση των προβλέψεών του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περνούσε από τη βουλή των Σκοπίων, πλέον αποτελεί ερώτημα τί θα πράξει στο εξής και αν θα τηρήσει αυτό που ορίζεται ως γραμμή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δηλαδή καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το πιο σίγουρο όμως για την κυβερνητικό εταίρο του Τσίπρα, είναι πως θα συνεχίσει να στηρίζει τη μειοδοτική και εθνικά επιζήμια συγκυβέρνηση με σκηνοθετημένες διαφωνίες και πέραν της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μόνο για λόγους εκλογικής επιβίωσης.