Οι επιδημιολόγοι συνεδρίασαν εκτάκτως την Τρίτη, και όχι την Τετάρτη όπως γίνεται συνήθως, μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αξιολογήσουν τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να συνεδριάσει και η ολομέλεια της επιτροπής, προκειμένου να κάνει τις τελικές εισηγήσεις της στην κυβέρνηση για το τι θα ισχύσει την περίοδο του Πάσχα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τάπητος τέθηκε ο χάρτης με τις κόκκινες περιοχές.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει στο “κόκκινο”, δηλαδή με περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ ανησυχία προκαλεί η έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές. Οι ειδικοί, μάλιστα, προβλέπουν αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έπειτα από τις εισηγήσεις των ειδικών, θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι ειδικοί βάζουν οριστικό “φρένο” στο ενδεχόμενο να επιτραπεί ο εορτασμός του Πάσχα εκτός πόλεων, καθώς θεωρούν ότι η κατάσταση με την πανδημία είναι εξαιρετικά εύθραυστη και μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πισωγύρισμα. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στο “μέτωπο” του κορονοϊού, είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης αλλά και τα ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένα από την ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα 11 περιοχών. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 3.789 νέα κρούσματα, 87 νεκροί από επιπλοκές της νόσου το τελευταίο 24ωρο και 847 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό, όσοι δηλαδή και την Δευτέρα. Τα νέα, όμως, από την ανάλυση των λυμάτων προκαλούν έντονο προβληματισμό, με το λεκανοπέδιο να βρίσκεται ξανά στο “επίκεντρο”. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική κατά 171%, στο Ρέθυμνο κατά 120%, ενώ στον Άγιο Νικόλαο σημειώθηκε τρομακτική αύξηση κατά 360%. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να “μεταφραστούν” σε κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες ημέρες και αυτό τη στιγμή που τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μία δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση, λόγω του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλειών.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένες τις δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από πλευράς των ειδικών, θεωρείται δεδομένο ένα οριστικό “μπλόκο” στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις αυτό το Πάσχα.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους απορρίπτεται το “Πάσχα στο χωριό” και αναλύοντας τον οδικό χάρτη για την άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε μία προσπάθεια να μπει “φρένο” στην περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πάντως, έδωσε μία γεύση για το πότε προσδιορίζεται η επιστροφή στην κανονικότητα. Σε ομιλία του στην “Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus” της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της και χαρακτήρισε τα μέσα Μαΐου ως ημερομηνία ορόσημο για την επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας. Με σύμμαχο τα self test, τους εμβολιασμούς και τον καλό καιρό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος”.
Μπορεί το “Πάσχα στο χωριό” να απομακρύνεται, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί συζητούν το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα στις πόλεις, τις ημέρες του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, εξετάζονται τα εξής:
- η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει στις 23:00 από τις 21:00 που ισχύει σήμερα
- οι διαδημοτικές μετακινήσεις να επιτραπούν και τις καθημερινές
- στο πασχαλινό τραπέζι να βρίσκονται το πολύ 9 με 10 άτομα, όπως τα Χριστούγεννα.
Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, ήδη στο ημερολόγιο έχουν κυκλωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, στις 10 Μαΐου είναι πιθανή η επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και η επανεκκίνηση της δια ζώσης εκπαίδευσης για γυμνάσια και δημοτικά. Το ενδεχόμενο να ανοίξει πιο νωρίς στις 6 ή 7 Μαΐου η εστίαση εξετάζεται και μένει να δούμε τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, στις 14 Μαΐου θα σηκώσει αυλαία η θερινή τουριστική περίοδος.
Να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί για τους πιστούς, να μετατεθούν χρονικά κατά μισή ώρα νωρίτερα οι Ακολουθίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και να τελεστεί η Ανάσταση στις 9 το βράδυ, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης για τη λειτουργία των εκκλησιών κατά τη διάρκεια του Πάσχα.
Όπως επισημαίνεται, η Ανάσταση θα γίνει στο προαύλιο των ναών, “σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού”.
Συγκεκριμένα, οι Ιεράρχες αποφάσισαν:
- Ανάσταση στις 21:00
- οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας να μετατεθούν μισή ώρα νωρίτερα:
- από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18.30
- τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17.30
- τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18.00
Τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τις Λειτουργίες του Πάσχα σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο μητροπολίτης Ίλιου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, εκπρόσωπος της ΔΙΣ, κκ. Αθηναγόρας.
“Ανάσταση στις 21.00, ναι, μας ακούγεται και σ’ εμάς περίεργο, όπως ακούστηκε περίεργο και πέρυσι να είναι κλειστές οι εκκλησίες και να μην έχουμε πιστούς μέσα στις εκκλησίες. Έχουμε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα ανθρώπους μέχρι και 100 άτομα ανάλογα με τη χωρητικότητα του ναού, και έξω έχουμε την περιφορά Επιταφίου έστω και τόσο σύντομα και χωρίς συνάντηση Επιταφίων και να κάνουμε και Ανάσταση έστω πιο νωρίς. Μάσκες και οι μέσα και οι έξω. Κατόπιν συμφωνίας θα είναι ανά 20 τμ έναςμ με ανώτατο όριο τους 100 ανάλογα με τη χωρητικότητα του ναού. Αλλά και αν ο ναός χωρά περισσότερους πάλι το ανώτατο όριο θα είναι 100. Δεν έχει ζητηθεί ανώτατο όριο για τους υπαίθριους χώρους αλλά στις ενορίες θα υπάρχουν όπως γίνεται στις υπαίθριες λειτουργίες αποστάσεις έως δύο μέτρα” υπογράμμισε ο κκ. Αθηναγόρας.
Για την Ανάσταση στις 21.00 είπε: “Για να μην αλλάξει η ώρα επιστροφής, επειδή θα δοθεί παράταση στην ώρα κυκλοφορίας στις 22.30 οπότε να έχουμε τον χρόνο και το Άγιο Φως να έχουμε, και τη Λειτουργία και να επιστρέψουν οι άνθρωποι μετά τη Θεία Κοινωνία ή αφού πάρουν το Φως στα σπίτια τους”.
Σχετικά με την ακολουθία του Επιταφίου ή της Σταυρώσεως σημείωσε: “Θα υπάρξουν αλλαγές στους χρόνους. Η Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης θα ξεκινήσει στις 17.30. Είναι περίπου 3.30 ώρες η Ακολουθία, οπότε θα συστήσουμε στους ιερείς να είναι σύντομοι ώστε 20.30 με 21.00 παρά να έχουν τελειώσει. Όσον αφορά στην Ακολουθία του Επιταφίου μπορούμε να ξεκινήσουμε στις 18.00. Άλλωστε, μεγαλώνει η Ακολουθία λόγω της Περιφοράς, οπότε τώρα που θα γίνει γύρω από τον ναό, θα είναι συντομότερη η Ακολουθία” σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Τρίτης, καταγράφηκε “έκρηξη” με 3.789 νέα κρούσματα. Υψηλός παραμένει ο αριθμός των νεκρών σε μία ημέρα, ενώ σταθερός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 87 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της νόσου, ενώ 847 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, όσοι δηλαδή και χθες. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν 78.428 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 23.623 ήταν μοριακά και τα 54.805 rapid.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.789, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 320.629 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.960 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.627 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.963 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -13.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Αττική, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Ανακοινώθηκαν 3.789 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, 8 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι από τα 3.781 νέα εγχώρια κρούσματα, τα 1.799 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, 512 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος είναι ο αριθμός στη Λάρισα με 101 νέα κρούσματα. Προβληματική παραμένει η κατάσταση στην Αχαΐα με 92 νέα κρούσματα, στην Εύβοια με 62, στο Ηράκλειο με 71, στην Καβάλα με 59, στην Κοζάνη με 62, στη Μαγνησία με 68, στην Πέλλα με 49 και στις Σέρρες με 61.
Δείτε την κατανομή:
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία από τις αναλύσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, αλλά και του Αγίου Νικολάου και του Ρεθύμνου, καθώς καταγράφηκε “έκρηξη” στις τελευταίες μετρήσεις.
Συγκεκριμένα, στην Αττική το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 171%, στο Ρέθυμνο κατά 120% και στον Άγιο Νικόλαο κατά 360%. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή πτώση του ιικού φορτίου.
Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αφορούν στην περίοδο από 12 έως 18 Απριλίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Πίνακας 1: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021.
Συμπεράσματα:
Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 8 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Πάτρα (-30%), στην Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%. Αντίθετα, σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα. Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 12-18/04/2021 ανά περιοχή: Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά σημαντική αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (+171%). Παρά τις ελαφρά πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε σημαντικά και παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλό.
Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (-21%), σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/04/2021. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (+7%) που παρατηρήθηκε στ ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.
Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (-10%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Βόλου σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.
Ηράκλειο: Έπειτα από τη σχετική αύξηση που καταγράφηκε στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου το διάστημα 5-11/04/21, την εβδομάδα 12-18/04/21 δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (ελαφρά μείωση -7% που εμπίπτει στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας).
Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (ελαφρά αύξηση +16% που εμπίπτει στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/04/21. Ρέθυμνο: Το χρονικό διάστημα 15/3-11/04/21 είχε καταγραφεί σχετική μείωση και τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης του Ρεθύμνου. Η σχετική αύξηση (+120%), που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, ακολουθεί την αυξητική τάση (+74%), που είχε καταγραφεί την εβδομάδα 5-11/04/21, με το ιικό φορτίο να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα.
Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση (+360%) του ιικού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου, σε αντίθεση με την πτωτική τάση που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, 22/3–11/04/21.
Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας, με μείωση κατά 30% αυτού, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/4/21.
Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (-10%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.
Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (-6%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.
Σημ1: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.
Σημ2: Το μέσο ιικό φορτίο της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, για την εβδομάδα 12 έως 18 Απριλίου 2021, έχει υπολογιστεί με βάση τις μετρήσεις που ελήφθησαν από 12-16 Απριλίου 2021. Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντιστοιχούν σε μετρήσεις από 12 έως 18 Απριλίου 2021.
Σημ3: Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.