Προ των πυλών είναι η παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα κορωνoϊού αλλά και να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.
Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να εισηγηθεί την παράταση του lockdown στην Αττική, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για δύο εβδομάδες θα παραταθεί το lockdown, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου. Μέχρι τότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια κ.λ.π.
Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.784 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 3,55%.
Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό, εντοπίστηκαν χθες 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 προχθές και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17).
Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε υπήρχε αισιοδοξία πως θα άρχισε από την 1η Μαρτίου σταδιακή επαναφορά στην Κανονικότητα. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών άλλαξαν την κατάσταση.
Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν περισσότερα από 2.000 κρούσματα ενώ η πίεση στο ΕΣΥ ολοένα και αυξανόταν. Παρά τις ετοιμασίες της Κυβέρνησης για την πραγματικότητα μετά το lockdown όπως για παράδειγμα η πλατφόρμα του SMS στο 13032 που θα ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο, τελικά έγινε αντιληπτό πως η Αττική χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
Πληροφορίες αναφέρουν η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα θα λάβει υπόψιν της τρία πράγματα. Την εικόνα των συνολικών κρουσμάτων τόσο στην κοινότητα ευρύτερα αλλά και στην Αττική, την γεωγραφική κατανομή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που λίγο πολύ διαμορφώνουν ένα αχαρτογράφητο τοπίο και φυσικά την κατάσταση στα νοσοκομεία στην περιοχή της πρωτεύουσας.
Προβληματισμό προκαλεί το βρετανικό στέλεχος με τη μεγάλη διασπορά που μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563 και κυρίως στον Βόρειο και Κεντρικό Τομέα) και τη Θεσσαλονίκη (171).
Τα πρόσφατα εγχώρια κρούσματα μοιράζονται σε γειτονικές περιοχές: Αττική, Εύβοια, Λέσβο, Χαλκιδική, Λάρισα, Ιωάννινα, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Ημαθία. Οι διαγνώσεις με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη περιορίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.