«Αντε μ@λ@κ@. Αρχίσανε τις μ@λ@κίες πάλι». «Για τίποτε δεν είμαστε. Για 4% είμαστε». Ο διάλογος είναι αυθεντικός, ανάμεσα σε δύο συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφόρησε σε video χθες στα social media που το επιβεβαιώνει. Είναι η στιγμή που ο Πάνος Σκουρλέτης είχε ανέβει στο βήμα και ανήγγειλε -ακριβέστερα, απείλησε με- αποχώρηση των μελών και των συνέδρων της «Ομπρέλας» από το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε προηγηθεί παρατεταμένη ένταση και λεκτικά μικροεπεισόδια μεταξύ συνέδρων, όταν στην πρώτη διά ανάτασης των καρτών διαπίστευσης ψηφοφορία διαπιστώθηκε επικράτηση της θέσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, της «Ομπρέλας», που ερχόταν σε αντίθεση με την εντολή Τσίπρα να μπορούν να εγγράφονται εκτός από αυτοπρόσωπη και με ηλεκτρονική εγγραφή. Δεν έχει άλλο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τον αριθμό των μελών στις 120.000 που έχει δώσει εντολή ο κ. Τσίπρας. Συγκρίσεις με τα 412.000 μέλη της Ν.Δ. και τα 212.000 μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ. που ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη, αντίστοιχα, δεν μπορούν να γίνουν, αλλά τουλάχιστον καταβάλλεται προσπάθεια το μήνα που απομένει, ως τις 15 Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ να εγγράψει, αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά, περίπου 60.000 νέα μέλη.
Ανω-κάτω
Κατόπιν παρέμβασης Τζανακόπουλου και Γεροβασίλη διακόπηκαν προσωρινά οι εργασίες του Συνεδρίου, αλλά και η ψηφοφορία που διεξαγόταν για την εκλογή Επιτροπής Δεοντολογίας και Εξελεγκτικής Επιτροπής, προκειμένου να ψηφίσουν κι όσοι βρίσκονταν στο χώρο της εκλογικής διαδικασίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης ανέβηκε στο βήμα, πήρε το λόγο και ζήτησε να ψηφίσουν εκείνη την ώρα όσοι βρίσκονταν στο χώρο του Συνεδρίου. Οι περισσότεροι σύνεδροι είχαν ήδη αποχωρήσει και οι «προεδρικοί» δεν ήθελαν με τίποτε να γίνει ψηφοφορία.
Τελικά, πέρασε η πρόταση Τζανακόπουλου να στηθεί κάλπη στις 15 Μαΐου όχι μόνο για τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών, αλλά και για το σύνολο των καταστατικών αλλαγών.
Σύγκρουση… κορυφής
Ο Τσακαλώτος πρότεινε «πυροσβεστικά» να γίνει καταστατικό Συνέδριο για όλα αυτά, αλλά απέρριψε την πρόταση ο Τσίπρας. Οι παρευρισκόμενοι παρατήρησαν ιδιαίτερα έντονους διαλόγους ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Σκουρλέτη στην πρώτη σειρά.
Βαθύ ρήγμα
Αυτή ήταν η κορυφαία στιγμή της τελευταίας ημέρας του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Του Συνεδρίου που περνά στην ιστορία επειδή θεσμοθέτησε με την ψήφο των συνέδρων (όχι όλων, το 20% δεν πήγε ποτέ) το βαθύ ρήγμα του κόμματος. Του κόμματος που δεν είναι πλέον ένα σύνολο τάσεων που κάθε φορά πάλευαν να βρουν την κοινή συνισταμένη, αλλά ένα κόμμα επισήμως διχασμένο ανάμεσα στους «προεδρικούς» και στην «Ομπρέλα», με το μίσος, όπως έδειξε το τετραήμερο στο TAE KBOΝ NTO, να κυριαρχεί ανάμεσά τους.
Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πολύ χειρότερη από αυτήν του ΠΑΣΟΚ της παρακμής στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου «εκσυγχρονιστές» ή «σημιτικοί» και «ανδρεϊκοί» ή «τσοχατζοπουλικοί» μετέπειτα αντάλλαζαν ύβρεις και κατάρες μεταξύ τους.
Πυρά κατά Ευκλείδη
Ηταν ξένα, ακόμα και για το επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα άκουσε την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ανέβηκε στο βήμα, από τους οπαδούς του Τσίπρα και φανατικούς συνέδρους που του φώναζαν να κατέβει κάτω.
«Αυτό που είναι να πω θα το πω», έλεγε κάποιος σύνεδρος σε μια άλλη στιγμή, με το προεδρείο να τον διακόπτει και να απαντά: «Τότε να μετρήσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τσαμπουκάς». Μετά μάθαμε ότι ο σύνεδρος ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Αδαμίδης, γι΄ αυτό και από το προεδρείο του φώναζαν «αυτά στο σωματείο σου».
Δεν άκουσε μόνο ο Τσακαλώτος αποδοκιμασίες και βρισιές. Ακουσαν όλα τα μέλη της «Ομπρέλας», ο Βίτσας, ο Σκουρλέτης, ο Φίλης και τόσοι άλλοι. Ο Θοδωρής Δρίτσας κόντεψε να φάει και ξύλο την ώρα που κατέβαινε από το βήμα του ομιλητή, όταν ένας σύνεδρος τον έβριζε χυδαία. Προς επίρρωση των όσων γράψαμε παραπάνω, κυκλοφόρησε μετά ότι το όνομα του συνέδρου ήταν Φωστηρόπουλος και προέρχεται από τη συνιστώσα των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ.
Για αυτόν, τον κ. Φωστηρόπουλο, φαίνεται να είπε ο κ. Δρίτσας για «στημένο μηχανισμό». Οποτε το πράγμα «κολλούσε», όπως τότε που η «Ομπρέλα» επέμεινε να στηθούν δύο κάλπες, μία για την πρόταση Τσίπρα να εκλέγεται απευθείας από τα μέλη ο πρόεδρος και μία να εκλέγεται η Κεντρική Επιτροπή από τα μέλη, παρενέβαινε το «μπουλντόγκ του προέδρου» (σ.σ.: έτσι αποκαλούσαν τα στελέχη της «Ομπρέλας» τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο) και έδινε τη λύση που ήθελε ο πρόεδρος. «Αυτό δεν ήταν Συνέδριο. Ηταν πολλά κομματικά πραξικοπήματα μαζί», έλεγε αργά χθες το βράδυ κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας».
Πρόταση προέδρου
Για την ιστορία, στην ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής πέρασε η πρόταση Τσίπρα για εκλογή απευθείας από τα μέλη του κόμματος με 3.438 (73,5% επί του συνόλου των ψηφισάντων), ενώ η πρόταση της «Ομπρέλας» απέσπασε 1.208 ψήφους (ποσοστό 25,8%).
Συντροφικά μαχαιρώματα μεταξύ Τσακαλώτου-Πολάκη
Ο Τσίπρας προσπάθησε χθες να πει διάφορα «ωραία» και διάφορα «ενωτικά», να πει ότι «δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι» και να καταστήσει την 15η Μαΐου που θα τον ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος για πρόεδρο ημέρα που θα ξεκινήσει η ανατροπή της κυβέρνησης και η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά παρά την προσπάθειά του, η αλήθεια δεν κρύφτηκε.
«Δεν μου έδωσε εντολή ο σύντροφος πρόεδρος για να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ή να κατηγορώ από το fb ανθρώπους ότι δεν έχουν αριστερή άποψη», είχε απαντήσει ο Τσακαλώτος στον Πολάκη, που και πάλι τον κατηγόρησε επειδή φεύγοντας από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με την τρόικα να αφήσει στο ταμείο του κράτους 37 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν είπε ο κ. Τσακαλώτος, αλλά το ξέρει τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Πολάκης, είναι ότι το «μαξιλάρι» που προήλθε από τα δανεικά των εταίρων και όχι από την ελληνική οικονομία ήταν η προϋπόθεση για να αφήσουν οι Βρυξέλλες το 2018 (έψαχναν και εκείνες το δικό τους success story εν όψει ευρωεκλογών του 2019) τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο.
Στον Πολάκη απάντησε και ο Ανδρέας Ξανθός, που του θύμισε ότι ασκώντας κριτική για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αντιπολίτευση για την πανδημία, ασκεί κριτική στον πρόεδρο. Ολοι μαζί θέατρο «παίζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ, λες και ο Ξανθός δεν ξέρει πως όσα λέει ο Πολάκης είναι εντολή, και μάλιστα διπλοτσεκαρισμένη, από τον Τσίπρα, που θέλει μέσω Πολάκη να απευθύνεται στο αντισυστημικό, αντιεμβολιαστικό και κάθε «αντί» ακροατήριο.
Αποκαρδιωτική εικόνα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή που προσπαθούν οι «υπόγειες» μηχανές της Κουμουνδούρου να εξαφανίσουν από τα social media. Η στιγμή που σύνεδρος, προφανώς του αντιεμβολιαστικού κινήματος, επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του καθηγητή και συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, για τη θέση του υπέρ του εμβολίου και φωνάζει από το βήμα ότι «εμείς θα ακούμε τον Πολάκη, ο Πολάκης είναι ο γιατρός μας…».
«Πόρτα» από Ανδρουλάκη στα ανοίγματα του Τσίπρα
«Οταν σε ένα Συνέδριο αποθεώνεται ο κ. Πολάκης, θεωρείτε ότι είναι δείγμα πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής κατεύθυνσης; Μίλησαν και άλλα στελέχη, είπαν ουσιαστικά πράγματα, αλλά δεν αποθεώθηκε κανείς τους. Αυτό δείχνει ότι δυστυχώς δεν συγκλίνουν οι προτεραιότητές μας. Εμείς αυτό το δείγμα κοινοβουλευτικού, παρακμιακού και διχαστικού λόγου όχι απλά δεν το επικροτούμε, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί στο περιθώριο», απάντησε στο Mega ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρόταση Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων.
Αργότερα από την Κοζάνη, όπου ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο του ΚΙΝ.ΑΛ. για την ενέργεια, ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε: «Απέναντί τους βάζουμε την κουλτούρα του διαλόγου και της συνεννόησης αλλά με αξιακό τρόπο. Εμείς δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια διανομής της εξουσίας. Δεν ζητάμε συνεργασίες για να μοιράσουμε καρέκλες και για να ξαναγίνουν πρωθυπουργοί κάποιοι που τους έδωσε ευκαιρία ο λαός και απέτυχαν παταγωδώς. Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα να μην περιμένουν τίποτα. Ο ελληνικός λαός θα δει μια άλλη μέρα. Μια μέρα σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Την αλλαγή θέλει ο λαός και όχι το διαίρει και βασίλευε».
Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε και κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ελιτισμό της Δεξιάς που περιφρονεί τα προβλήματα των πιο αδύναμων Ελλήνων», με ειδική αναφορά στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που υποστηρίζει ότι εισήγαγε ο ίδιος στον δημόσιο διάλογο.
«Η Ν.Δ. περιφρονεί χυδαία το πρόβλημα της νέας γενιάς -αν είχαν την ίδια αγωνία με εμάς, δεν θα ενέτασσε ο κ. Μητσοτάκης μόλις 100 κατοικίες στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενέταξαν δεκάδες χιλιάδες», είπε και. αναφερόμενος σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ γα τα μέτρα προστασίας από την αύξηση της τιμής σε ρεύμα και καύσιμα, πρόσθεσε: «Γιατί όχι, κύριοι της κυβέρνησης και της μείζονος αντιπολίτευσης, να μην ακολουθήσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή; Ποια συμφέροντα θέλετε να καλύψετε, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού;»