Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε οτιδήποτε αφορά τον Ελληνισμό συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μετά την παραχώρηση του Εθνικού ονόματος της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς , κατά παράβαση του Συντάγματος, σειρά έχει η Εκκλησία.
Η αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος που “ενοχλούν” το ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να αλώσει τις κρατικές δομές και να δημιουργήσει λαϊκή δημοκρατία τύπου Μαδούρο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Έτσι λοιπόν η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Συντάγματος, συγκέντρωσε οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων και εγκρίθηκε. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής που ακολουθεί στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.
Η συγκεκριμένη παράγραφος σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928. Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξει».
Με 151 ψήφους πέρασαν και οι αλλαγές στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου. Η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 συγκέντρωσε 167 ψήφους.
Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 απορρίφθηκε με 150 ψήφους. Τελικώς οι πληροφορίες διαψεύστηκαν από την επίσημη καταμέτρηση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης…
Πιο αναλυτικά το άρθρο 3 του Συντάγματος προβλέπει:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.
Ηχηρή διαφοροποίηση Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) στην Αναθεώρηση
Δεν έχει προλάβει να ολοκληρωθεί καν η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και στη Βουλή «άρχισαν τα όργανα» με σοβαρές διαρροές για το κυβερνητικό στρατόπεδο και ηχηρή διαφοροποίηση της βουλευτή Νίνας Κασιμάτη σε πλήθος προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται κι από το ψηφοδέλτιό της, η κ. Κασιμάτη έχει πάει κόντρα στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης συνολικά σε 19 από τις 28 πρώτες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 36, αρκετές εκ των οποίων μάλιστα έχουν εμβληματικό χαρακτήρα για την κυβερνητική πλειοψηφία και για τις οποίες έχει συγκεντρώσει τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης.
Πιο αναλυτικά, η Νίνα Κασιμάτη έχει καταψηφίσει όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του πολυσυζητημένου άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν ούτε οι 3 πρώτες ούτε και οι 6 διαδοχικές που προτείνει από τη Βουλή, καθώς και αυτές για την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας και την καθιέρωση υποχρεωτικής βουλευτικής ιδιότητας για τον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, η ίδια έχει δηλώσει «ΠΑΡΩΝ» στην πρόταση του κόμματός της για την αναθεώρηση του άρθρου 3 στην κατεύθυνση της καθιέρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας, σε εκείνη για την καθιέρωση του πολιτικού όρκου στα δημόσια αξιώματα, όπως και σε αυτή για την καθιέρωση του δημοσίου ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια.
Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται αφενός στο εάν η κ. Κασιμάτη είναι η μοναδική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, αφετέρου στην αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.
Πάντως οι πληροφορίες στη Βουλή αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλες ηχηρές διαφοροποιήσεις, που θα αναδειχτούν με την ανάλυση των ψηφοδελτίων και αυτές δεν αφορούν τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα και θα στηρίξει αντιθέτως το άρθρο 16 που προτείνει η ΝΔ για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.