Τα τελευταία 24ωρα και κυρίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και τη στάση που κράτησε ο Πάνος Καμμένος, οι ΑΝΕΛ εμφανίζουν συμπτώματα ανεξέλεγκτης κατάρρευσης και διάλυσης, τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και στην βάση.
Το ξεκίνημα έγινε με τον Δημήτρη Καμμένο που υποστήριξε την πρόταση μομφής, δηλώνοντας αντίθετος με την υπογραφή της συμφωνίας και διεγράφη από την ΚΟ του κόμματος. Ακολούθησε η παραίτηση της Μανταλένας Παπαδοπούλου ενώ η παράδοση των κομματικών ταυτοτήτων από δεκάδες στελέχη και υποστηρικτές συνεχίζει την αποδόμηση ενός πολιτικού οικοδομήματος που γεννήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά έχει έντονη εθνική ταυτότητα.
Είναι σαφές ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου αντιμετωπίζει άλλη μια ισχυρότατη κρίση. Ωστόσο, για πρώτη ίσως φορά οι αναταράξεις δεν προκαλούνται από εσωκομματικές ίντριγκες αλλά από τους έντονους κλυδωνισμούς που ήδη έχει δημιουργήσει στην κοινωνία η υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Η καταψήφιση της πρότασης μομφής από τους ΑΝΕΛ ερμηνεύτηκε από όλους, όπως ήταν αναμενόμενο, ως εξουσιοδότηση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να υπογράψει την συμφωνία.
Η ενέργεια ακτιβιστών να πετάξουν σανό στην είσοδο των γραφείων του κόμματος αποδεικνύει ότι ο πολιτικός ελιγμός των ΑΝΕΛ να επιτρέψουν την υπογραφή της συμφωνίας ισχυριζόμενοι ότι θα την καταψηφίσουν αν και όταν έρθει στην Βουλή δεν έπεισε ούτε τα συμπαθή τετράποδα.
Η ηγεσία ενός κόμματος που κατά τον Πάνο Καμμένο αποτελεί κίνημα πολιτών, φαίνεται να έχει προδώσει την καρδιά και την συνείδηση των ψηφοφόρων της που έστω και οριακά εξασφάλισαν τέσσερις φορές την είσοδο στην Βουλή από το 2012 εως τον Σεπτέμβριο του 2015.
Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν τον κ. Πάνο Καμμένο να ισχυρίζεται στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ, λίγο πριν την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, πως η υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ θα φέρει λύση για το χρέος και ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος επισήμανε προς τους βουλευτές του ότι η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να καταψηφιστεί καθώς αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής ώστε να μην διαταραχθεί η πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μεταξύ των επιχειρημάτων της ηγεσίας του κόμματος ήταν η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος στο eurogroup της 21ης Ιουνίου και η ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις.
Δεν ανέφερε ότι έχει υπάρξει σιωπηρή συμφωνία για ανταλλαγή ονόματος με χρέος ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του κόμματος περιέγραψε μια συνθήκη μπλόφας κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την λύση για το χρέος και την κρίσιμη στιγμή, πριν την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο – εφόσον φθάσει σε αυτό το σημείο –, οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβέρνηση. Επισημαίνουν δε ότι ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης είναι εις γνώσιν του πρωθυπουργού.
Πάντως, όποιοι και αν είναι οι σχεδιασμοί, η επιλογή των ΑΝΕΛ να επιτρέψουν την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της γειτονικής χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και αυτό πλέον το αισθάνονται τα στελέχη του κόμματος με τον χειρότερο τρόπο.
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά κατά την επίσκεψή της στα γραφεία των ΑΝΕΛ στα Χανιά βρέθηκε αντιμέτωπη με συγκεντρωμένους διαδηλωτές που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την στάση του κόμματος όσον αφορά την ονομασία των Σκοπίων.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για τη Μακεδονία ενώ αποδοκίμασαν την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά καθώς και μέλη των ΑΝΕΛ κατά την είσοδό τους στα γραφεία, όπου σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται τελετή εγκαινίων τους, παρουσία της Υπουργού.