Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν μία πρώτη εικόνα για το εύρος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού χώρου και σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερες ταχύτητες στον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας πάνω την πρόβλεψη του προσχεδίου για 2,3%, θα ανοίξει ο δρόμος για «διορθωτικές» κινήσεις.
Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να είναι συγκρατημένοι καθώς το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι το πρωτογενές «πλεόνασμα» μαμούθ των 6 δισ. ευρώ το οποίο ναι μεν έχει ξοδευτεί σε προηγούμενα μέτρα αλλά η δυναμική των υπερεισπράξεων συνεχίζεται οπότε αυτή η προοπτική ενισχύει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1,1% του ΑΕΠ που προβλέπει για το 2023 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Μια υπέρβαση του στόχου κατά 0,2% – 0,3% δημιουργεί ένα μαξιλάρι που μπορεί να φτάσει έως 400 εκατ. ευρώ.
Όλες αυτές οι εξελίξεις θα συνεκτιμηθούν από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε νέες έκτακτες παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι στοχευμένες καθώς υπάρχουν και οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με την διαφύλαξη της δεξαμενής των ταμειακών διαθέσιμων προκειμένου η στάθμη να μην πέσει κάτω από τα 35- 36 δισ. ευρώ καθώς αποτελούν ασπίδα για φθηνότερο δανεισμό και η αποκλιμάκωση του χρέους στο 152,2% του ΑΕΠ το 2024 από 159,3% το 2023.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επέκταση για ένα ακόμα εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου του 2024 της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό για ένα ακόμη εξάμηνο έως τον Ιούνιο του 2024 με τα σενάρια να προβλέπουν επιλεκτική για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες παράταση της έκπτωσης με στόχο να περιοριστεί η «τρύπα» των 250 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Επίσης στο τραπέζι έχει τεθεί και η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτους και ανέργους καθώς και πρόσθετες παρεμβάσεις στα καύσιμα με απευθείας επιδοτήσεις στην αντλία εφόσον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Επισημαίνεται ότι η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε στοιχίσει 232 εκατ. ευρώ και άλλα 94 εκατ. ευρώ η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.