Ρεύμα: Πώς τα μπλε τιμολόγια ανταγωνίζονται την φθηνή χρέωση της μεσημβρινής ζώνης

0
764

Σε ισχύ από 1 Φεβρουαρίου το διζωνικό τιμολόγιο – Οι προκλήσεις και ο προβληματισμός για τα νέα τιμολόγια και οι ψαλιδισμένες ώρες

Μάχη με τα μπλε τιμολόγια θα δώσουν το επόμενο διάστημα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και οι καταναλωτές προκειμένου να εφαρμόσουν την διζωνική χρέωση που θεσμοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προσπάθεια να μετακινήσει τις ώρες της κατανάλωσης σε ζώνες που υπάρχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.

Ο λόγος είναι ότι το πλεονέκτημα της χαμηλής χρέωσης που θα προσφέρεται σε δύο ζώνες μέσα στην μέρα (μεσημέρι και μεσάνυχτα) και τίθεται σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, αποδυναμώνουν οι χαμηλές χρεώσεις των σταθερών τιμολογίων στις οποίες καταφεύγουν μαζικά τους τελευταίους μήνες οι καταναλωτές για να προστατευτούν από τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών που έχουν καταστήσει πολύ ακριβό το πράσινο τιμολόγιο. Άλλωστε στα μπλε τιμολόγια η τιμή είναι σταθερή 24 ώρες το 24ωρο και δεν προσφέρεται νυχτερινή χρέωση.

Αυξημένη ζήτηση για μπλε

Ήδη την αγορά έχουν κατακλύσει τα τιμολόγια με «κλειδωμένες» 12μηνες τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάνοντας πολύ ελκυστικά τα μπλε τιμολόγια στα οποία έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 700.000 καταναλωτές με συνεχή αύξηση.

Με τη χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το ΥΠΕΝ ανοίγει το δρόμο στη διπλή χρέωση, η οποία θα επιτρέψει φθηνότερο ρεύμα τις μεσημεριανές ώρες που αποτελεί και την μεγάλη διαφορά σε σχέση με το υφιστάμενο νυχτερινό τιμολόγιο.

Σήμερα νυχτερινό τιμολόγιο προσφέρουν περίπου 1,5 εκ. μετρητές από το σύνολο των 7,5 εκατ. Οι ίδιοι μετρητές θα «σεταριστούν» από τον ΔΕΔΔΗΕ στο διζωνικό τιμολόγιο εκτός από περίπου 150.000 νοικοκυριά που λόγω προδιαγραφών των υφιστάμενων εγκατεστημένων μετρητών τους, θα παραμείνουν στο νυχτερινό τιμολόγιο μέχρι την έλευση των έξυπνων μετρητών.

Όπως έχει, ήδη, ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, σε πρώτη φάση αφορά στους καταναλωτές που διαθέτουν κατάλληλο μετρητή και ενεργό νυκτερινό τιμολόγιο (μετρητή με δυνατότητα καταγραφής σε δύο ζώνες ή νέο έξυπνο μετρητή) και όχι νέους μετρητές.

Το ενδιαφέρον πάντως των καταναλωτών για τα νέα τιμολόγια θα εξαρτηθεί από τις προσφορές των εταιρειών όσο και από τη δυνατότητά τους να μετακινήσουν την κατανάλωσή τους τις ώρες που η ενέργεια γίνεται πιο φθηνή. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα είναι στο σπίτι εκείνες τις ώρες, είτε θα διαθέτουν σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές που θα μπορούν να προγραμματιστούν για να καταναλώνουν τις επίμαχες ώρες.

Σήμερα, το νυχτερινό τιμολόγιο προσφέρει μόνο η ΔΕΗ αλλά σταδιακά στο παιχνίδι εκτιμάται ότι θα μπουν και άλλοι προμηθευτές, ζυγίζοντας και την ανταπόκριση του κόσμου στο νέο μέτρο.

Το νέο ωράριο

Στο νέο σύστημα θα υπάρχουν η μεσημβρινή ζώνη και η νυχτερινή ζώνη και το ωράριο αυτών θα διαφέρει τον χειμώνα από το καλοκαίρι. Ειδικότερα, τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, διαμορφώνονται ως εξής:

Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:
Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:
Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διζωνικό τιμολόγιο παρέχεται «ψαλιδισμένο» κατά 2 ώρες από την ισχύουσα νυχτερινή χρέωση. Ο λόγος σύμφωνα με το ΥΠΕΝ είναι γιατί επιδιώκεται η μετακίνηση της ζήτησης τις μεσημεριανές ώρες που είναι πιο φθηνό το ρεύμα λόγω της πλεονάζουσας παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα. Άλλωστε ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατάργηση της νυχτερινής χρέωσης και την εφαρμογή της μόνο μέσα στην μέρα. Επί της ουσίας, το νυχτερινό τιμολόγιο προγραμματίζεται λιγότερες ώρες μόνο για να υπάρχει και γιατί ενδεχομένως κάποιοι καταναλωτές να μην έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το φθηνό μεσημεριανό ρεύμα.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την τροπολογία του ΥΠΕΝ καθορίζονται οι περίοδοι χαμηλής χρέωσης, οι ενέργειες που απαιτούνται από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), τα επιμέρους δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των προμηθευτών και των καταναλωτών, η διάρκεια ισχύος των καθοριζόμενων χρονικών περιόδων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του μειωμένου τιμολογίου και τη μετάβαση από το ισχύον σύστημα στο νέο.

Επιπρόσθετα, η τροπολογία ορίζει πως οι υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας στις οποίες προβλέπεται ωράριο μειωμένης τιμολόγησης παραμένουν σε ισχύ, ενσωματώνοντας το νέο ωράριο, εάν αυτό είναι δυνατό βάσει των τεχνικών προδιαγραφών των εγκατεστημένων μετρητών.

Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής δικαιούται, εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης να καταγγείλει αζημίως τη σύμβαση προμήθειας.

Μέσα στο Φεβρουάριο θα υπογραφεί και η υπουργική απόφαση για τα πορτοκαλί τιμολόγια που απευθύνονται μόνο σε κατόχους έξυπνων μετρητών και προορίζονται σε πρώτη φάση μόνο για επαγγελματίες καταναλωτές και πολύ λιγότερο για τον οικιακό τομέα.