Η εικόνα που μεταφέρουν από τη Γαλλία τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι ήδη οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας προηγούνται του χρονοδιαγράμματος το οποίο προβλέπει παράδοση του πλοίου τον Μάρτιο του 2025.
Όσο καθυστερεί η απόφαση για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ τόσο φαίνεται να αυξάνονται οι πιθανότητες για ενεργοποίηση της option για παραγγελία και 4ης φρεγάτας Belharra.
H πρόοδος στις εργασίες ναυπήγησης της 1ης Ελληνικής FDI στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Lorient αλλά και το γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει αφού οι Κύριες Μονάδες Επιφανείας του Στόλου φορτώνονται επίπονους μήνες εν πλω συνηγορούν σε μια τέτοια κίνηση.
Ειδικά αν το επόμενο διάστημα δεν υπάρχουν εξελίξεις τόσο στο ζήτημα των κορβετών όσο και των ΜΕΚΟ. Αφού στη συμφωνία με τους Γάλλους για τις τρεις Belharra αρκεί απλά η ενεργοποίηση του δικαιώματος που έχει το Πολεμικό Ναυτικό και για τέταρτο πλοίο με κόστος όσο κάθε μία από τις πρώτες τρεις Belharra. Η εκτίναξη των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια έπειτα από τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει ακόμα πιο συμφέρουσα μια τέτοια κίνηση και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά αν ενεργοποιηθεί η option μόνο κερδισμένη θα είναι η Ελληνική πλευρά αφού θα εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο μια συμφωνία η οποία δεν μπορεί να αλλάξει.
Το Ναυτικό Επιτελείο άλλωστε δεν κρύβει την επιθυμία του για όσο το δυνατό περισσότερα καινούργια πλοία το συντομότερο. Προτεραιότητα πάντως για το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί το πρόγραμμα των κορβετών το οποίο με μικρότερο κόστος θα δώσει στο Στόλο αριθμό Μονάδων προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες του υποχρεώσεις και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσει το επιχειρησιακό του αποτύπωμα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Κίνηση η οποία θα έρθει να «δέσει» με την απόκτηση των Belharra οι οποίες ήδη με βάση τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους διεκδικούν τον τίτλο της πιο ισχυρής φρεγάτας στη Μεσόγειο. Ήδη η εικόνα την οποία έχουν τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία έχουν «ρίξει άγκυρα» στα Γαλλικά ναυπηγεία είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική τόσο για τους ρυθμούς που ακολουθεί η Naval Group όσο και για την ποιότητα των εργασιών.
Ενδεικτικά είναι όσα τόνισε ο επικεφαλής του Ελληνικού κλιμακίου στη Lorient, Αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος στην έγκριτη Γαλλική ιστοσελίδα αμυντικών/ναυτικών θεμάτων navalnews:
Η ένταξη των FDI στον Ελληνικό Στόλο θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την ανανέωση των απαιτούμενων ικανοτήτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας των επόμενων δεκαετιών στην Περιοχή Ενδιαφέροντός μας.Οι ισχυροί αυτοί μαχητές θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κρατώντας περήφανα την Ελληνική Σημαία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο έμπειρος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ στο ερώτημα για τoν ρόλο των Στελεχών του ΠΝ που βρίσκονται στη Lorient ο Αρχιπλοίαρχος υπογράμμισε ότι αποστολή και καθήκοντα του Αποσπάσματος Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient είναι ο συντονισμός όλων των απαιτούμενων ενεργειών σε σχέση με την ορθή εφαρμογή της σχετικής Σύμβασης και η παρακολούθηση της ναυπηγικής διαδικασίας και προόδου.
Στο «μικροσκόπιο» των Ελλήνων αξιωματικών δεν βρίσκεται μόνο η Ελληνική FDI η οποία αναμένεται εντός Οκτωβρίου ο δεξαμενισμός του υπό ναυπήγηση πλοίου το οποίο θα πάρει στο υπόστεγο τη θέση «dry dock» της Γαλλικής FDI που αναμένεται να βγει στη θάλασσα σε έναν από τους προβλήτες του ναυπηγείου.
Όσον αφορά τη συνεργασία του Ελληνικού κλιμακίου στη Lorient με τους Γάλλους ναυπηγούς αλλά και το «MarineNationale» o Αρχιπλοίαρχος Χατζόπουλος τη χαρακτήρισε ως παραγωγική με πολλαπλά οφέλη.
Η συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού και της Βιομηχανίας στο πλαίσιο του προγράμματος FDI μόλις αρχίζει να λαμβάνει χώρα, οπότε το μόνο που μπορώ να πω σε αυτό το σημείο είναι ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια μιας ομαλής και παραγωγικής συνεργασίας. Ανυπομονώ να διατηρήσω και μάλιστα να βελτιώσω το σημερινό επίπεδο συνεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μέχρι την παράδοση όλων των πλοίων εντός των συμβατικών ημερομηνιών και εντός των συμβατικών προδιαγραφών τους. Η συνεργασία Του Πολεμικού Ναυτικού και της Γαλλίας έχει αποκτήσει νέα δυναμική στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που θεσπίστηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολυδιάστατο, που επεκτείνεται πέρα από το πρόγραμμα FDI σε διάφορα επίπεδα και πεδία: στρατηγική τακτική, επιχειρήσεις και ασκήσεις, εκπαίδευση και εκπαίδευση, logistics για να αναφέρουμε μόνο μερικά ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εικόνα που μεταφέρουν από τη Γαλλία τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι ήδη οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας προηγούνται του χρονοδιαγράμματος το οποίο προβλέπει παράδοση του πλοίου τον Μάρτιο του 2025.