Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο “Πρωτο Θεμα” μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές – Αποχή και αναποφάσιστοι οι αστάθμητοι παράγοντες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Καθαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση, αλλά και double score η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία -Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη που παραμένει με διαφορά ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός.
Η αποχή και η τελική κατανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το ποσοστό των οποίων παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, αν ληφθεί υπόψη ότι αισίως εισερχόμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν από την προσέλευση των Ελλήνων εκλογέων στην ευρωκάλπη της προσεχούς Κυριακής, αποτελούν τους μοναδικούς αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αλλοιώσουν τον σχεδόν παγιωμένο συσχετισμό δυνάμεων που καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.
Η έρευνα της εταιρείας Marc, η οποία διενεργήθηκε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαπιστωμένη εδώ και καιρό άνετη πρωτοκαθεδρία της κυβερνητικής παράταξης, η οποία κινείται εντός του στόχου της προσέγγισης του 33,12% που πέτυχε η Ν.Δ. στις προηγούμενες ευρωεκλογές και συγκριτικά με τους «διώκτες» της, οι οποίοι διεκδικούν τη δεύτερη θέση της κατάταξης, κινείται σε τροχιά που μπορεί να την οδηγήσει σε νέο double score.
Το γεγονός, όμως, ότι αφενός μόλις μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία ένας στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει την επιλογή ψήφου που θα κάνει και αφετέρου οι περισσότεροι εκλογικοί αναλυτές παραδέχονται την έλλειψη των επιστημονικών εργαλείων που θα τους επιτρέψουν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την έκταση την οποία θα έχει το φαινόμενο της αποχής αφήνει περιθώρια για ενδεχόμενες μεταβολές των τελικών επιδόσεων.
Παγιωμένο σκηνικό
Μεταβολές, όμως, οι οποίες, υπό τις παρούσες συνθήκες και εκτός εξαιρετικού απροόπτου, δεν μπορούν να αλλάξουν τη συνολική μεγάλη εικόνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, δεν οδηγεί μόνο το μεγάλο και ευδιάκριτο προβάδισμα που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, προκύπτει ταυτοχρόνως και από τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, αλλά και όλων των υπολοίπων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, για τη συνεχιζόμενη και μη επαπειλούμενη πολιτική κυριαρχία που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προτιμάται από τους κεντροδεξιούς (με 71%), τους δεξιούς (με 57,8%), αλλά και τους κεντρώους (41,5%) ψηφοφόρους.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός αρχηγός με την υψηλότερη δημοτικότητα, καθώς προηγείται με 41,5% στις θετικές γνώμες των πολιτών για το πρόσωπό του και είναι εκείνος με τις λιγότερες αρνητικές. Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Νατσιός και ο Βασίλης Στίγκας.
Ο αρχηγός της Ν.Δ. είναι ταυτόχρονα ο ηγέτης τον οποίο εμπιστεύεται για το τιμόνι της χώρας το 37,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Ακολουθούν πολύ πίσω ο κ. Κασσελάκης με 10,6%, ο κ. Βελόπουλος με 7,1%, ο κ. Ανδρουλάκης με 7%, ο κ. Κουτσούμπας και η κυρία Κωνσταντοπούλου με 4,9% και έπονται με ισχνά ποσοστά οι υπόλοιποι αρχηγοί. Οπως φαίνεται από τα ευρήματα, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος που κερδίζει την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα του.
Θετική αξιολόγηση
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αξιολογούνται θετικά τα κυβερνητικά πεπραγμένα των πρώτων δέκα μηνών της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη και από πολίτες που δεν εκφράζουν πρόθεση υπερψήφισης της Ν.Δ. Θετική προαίρεση για την κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει το 39,8% και αρνητική το 59,4%, ποσοστά που δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα από τα αντίστοιχα ευρήματα της Marc στην προηγούμενη έρευνά της στις 25 Απριλίου.
Στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να έχει τη μεγαλύτερη συσπείρωση των παλαιών του ψηφοφόρων, καθώς δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν σε αυτή την κάλπη επτά στους δέκα (69,6%) που το ψήφισαν και στις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης χρονιάς. Η αντίστοιχη συσπείρωση για το ΠΑΣΟΚ είναι 65% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 57,8%.
Η Ν.Δ. έχει τις περισσότερες διαρροές από τους ψηφοφόρους της προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων (8,5%), ενώ προσελκύει χαμηλά ποσοστά ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ (5,9%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (3,9%). Προς τους αναποφάσιστους είναι και οι μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (10,5%), ο οποίος επίσης χάνει προς τη Νέα Αριστερά το 8,4% της δύναμής του και προς το ΠΑΣΟΚ το 5,5%.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη οι μεγαλύτερες διαρροές είναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ (10,1%) και τους αναποφάσιστους (7,6%).
Οι αναλυτές της Marc επιχείρησαν να ακτινογραφήσουν τις ενδεχόμενες επιλογές των αναποφάσιστων, αλλά οι απαντήσεις που πήραν μάλλον δεν οδήγησαν σε πλήρη αποσαφήνιση των προθέσεων της συγκεκριμένης δεξαμενής. Και τούτο διότι, αν και η πλειοψηφία απάντησε ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ δύο επιλογών, όταν κλήθηκε να εκφράσει την πιο πιθανή επιλογή στην οποία προσανατολίζεται, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτώμενους (44,8%) απέφυγαν να απαντήσουν. Από όσους απάντησαν, το 10,7% υπέδειξε τη Ν.Δ., το 8,7% την Ελληνική Λύση, το 4,1% το ΠΑΣΟΚ, το 3% το ΚΚΕ, το 2,7% τη Νέα Αριστερά, το 2,4% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2% το ΜέΡΑ 25 και τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται ακόμη χαμηλότερα.
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι στις διπλές απαντήσεις που έδωσαν οι αναποφάσιστοι ο ένας στους τέσσερις (25,7%) δήλωσε ότι ταλαντεύεται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και μιας άλλης επιλογής. Παρά ταύτα, το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη στην ερώτηση για τη μία επιλογή βρέθηκε χαμηλά.
Τα όρια της μάχης ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
Αν και τα ευρήματα της μέτρησης της Marc στην εκτίμηση του αποτελέσματος δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη να έχει πάρει κεφάλι στη μάχη για τη δεύτερη θέση που δίνει με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, αποσπώντας διαφορά 4,3 μονάδων, ωστόσο τα όρια της διακύμανσης των ποσοστών που εκτιμάται ότι μπορούν να λάβουν τα δύο κεντροαριστερά κόμματα αφήνουν ένα μικρό παράθυρο για να καλυφθεί η διαφορά από τη Χαριλάου Τρικούπη. Για την ακρίβεια, το ανώτατο άκρο της εκτίμησης για το ΠΑΣΟΚ, που είναι το 14,1%, εφάπτεται με το κατώτατο άκρο της εκτίμησης για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι αν καταφέρει να κινητοποιήσει όλους όσοι εκδηλώνουν συμπάθεια προς τον κ. Κασσελάκη, τότε μπορεί να βρεθεί ακόμη και στο 18,7%, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 17,83% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο στις βουλευτικές εκλογές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα και στην πραγματικότητα αποτελεί τον εφικτό στόχο που τίθεται από τον σημερινό επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο για το ΠΑΣΟΚ, που είναι το 10,1%, κατώτερο του 11,84% που απέσπασε πριν από έναν χρόνο το κόμμα υπό την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος σε μια τέτοια συνθήκη θα βρεθεί σε δυσχερή θέση.
Εξάλλου, στο συναφές ερώτημα για το κόμμα που ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,8% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,2% και η Ελληνική Λύση με 12,2%. Χαμηλότερα βρίσκονται το ΚΚΕ με 7,7 % και η Πλεύση Ελευθερίας με 4,1%, ενώ πολύ πιο κάτω έπονται οι άλλοι σχηματισμοί της αντιπολίτευσης.
Τέλος, υπό αυτές τις συνθήκες, η πιθανότερη εξέλιξη είναι ότι στη διανομή των 21 εδρών τις οποίες διαθέτει η χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο θα μετάσχουν επτά κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Πλεύση και Νίκη). Προσώρας κάτω από τον πήχη του 3% μένουν οριακά το ΜέΡΑ 25, η Φωνή Λογικής, η Νέα Αριστερά και οι Δημοκράτες που θα παλέψουν μέχρι τέλους για να περάσουν το κατώφλι το οποίο αποτελεί την αναγκαία αλλά όχι και την επαρκή συνθήκη για την εκλογή ευρωβουλευτή.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση