Αντί για το ολιστικό πλάνο Τσακαλώτου ένα μικρό κείμενο θα περιγράφει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και θα μονιμοποιεί τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων
Η περιπέτεια του φετινού καλοκαιριού για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα φαίνεται ότι δεν τελειώνει στο Eurogroup του Λουξεμβούργου την Πέμπτη στο οποίο η κυβέρνηση, με ανεβασμένο ηθικό, περιμένει “δώρα” μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό στις Πρέσπες.
Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν από χθες ότι στην ολονύχτια της Πέμπτης θα υπάρξει συμφωνία στην οποία θα καθορίζονται τα εξής:
– Μια περιορισμένη παρέμβαση για την εξυπηρέτηση του χρέους. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα έχουν τόσο ως στόχο τη μείωση του χρέους αλλά ουσιαστικά την μετάθεση πληρωμών ώστε να μπορεί η Ελλάδα έως και το 2022 να συνεχίσει ακόμη και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Τα σενάρια της τελευταίας στιγμής μιλούν για επιμήκυνση των δανείων του EFSF ύψους 130 δις ευρώ κατά 7 ή 8 έτη (αντί για 15 που ανέφερε η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012), για την εξαγορά από τον ESM περίπου 5 δις ευρώ από τα 11 δις ευρώ που χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τη σταδιακή επιστροφή ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων ποσού 4,5 δις ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs.
-Το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του αλλά θα παραμείνει σε ρόλο ελεγκτή ως τις 20 Αυγούστου και κυρίως μετά από αυτή την ημερομηνία για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης της Ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει την άποψή του για το χρέος στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του πριν το τέλος Ιουλίου όπου αναμένεται να το χαρακτηρίζει μη βιώσιμο.
-Η απόφαση του Eurogroup θα καθορίζει επίσης τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2022 που θα κυμαίνονται από 2,1% ως 2,4% του ΑΕΠ. Ο ESM σε αντίθεση με το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει στο Eurogroup τη δική του έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
-Στο Eurogroup θα καθοριστεί τέλος σε γενικές γραμμές το πόσο σφιχτή θα είναι η εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου. Το σημείο αυτό είναι και το πιο δύσκολο για την Ελληνική κυβέρνηση καθώς για να ενεργοποιήσει την απόφαση που θα ληφθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής θα πρέπει να δεχτεί την λεγόμενη ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων μνημονίων. Το μοναδικό σημείο που θα υπάρχει κάποια ελαστικότητα θα είναι η δυνατότητα μιας μικρής αύξησης του κατώτατου μισθού το Φθινόπωρο.
Έξι σελίδες, τρία μνημόνια
Κάπως έτσι αντί για το πολυσέλιδο ολιστικό πλάνο Τσακαλώτου ετοιμάζεται ένα κείμενο 5-6 σελίδων που θα περιέχει τη “ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων” των προηγούμενων μνημονίων σε συνδυασμό με κωδικοποιημένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης μετά τις 20 Αυγούστου.
Οι δεσμεύσεις αυτές για τα επόμενα 2-3 χρόνια θα ελέγχονται με τριμηνιαίες έκθεσεις της τρόικας η οποία θα μπορεί να ζητάει και νέα μέτρα όπως διευκρίνισε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος τις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα καθοριστεί επακριβώς τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το protothema.gr στο μικρό αυτό κείμενο θα περιλαμβάνονται τα εξής:
-Η τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον ως το 2022.
-«Λελογισμένες» –δηλαδή πολύ περιορισμένες- αυξήσεις μισθών, «στα όρια αντοχής της οικονομίας» όπως θα αναφέρεται στο κείμενο.
-Η συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων, σε συνεργασία με την ΤτΕ.
-Αλλαγές στην Φορολογική Διοίκηση αλλά με δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
-Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.
– Περαιτέρω κινήσεις για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
– Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις γενικών διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο.
– Παρακολούθηση και μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας.
– Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων
– Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών