Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συνεδρίαση, εκτός έδρας, της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ταξίδι στις Σπέτσες, αμφιλεγόμενο για κάποιους, έληξε ευχάριστα με «πυκνές» συζητήσεις για το μέλλον και τις δράσεις των βουλευτών, κυρίως όμως υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ενότητα, μετά από μια σειρά από αυτογκόλ.
Το τι ακριβώς συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, παραμένει ένα επτασφράγιστο μυστικό που κάνεις στην Κουμουνδούρου – για την ώρα – δεν θέλει να παραβιάσει. Πάντως, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κ.Ο., με πυκνή πολιτική συζήτηση, τουλάχιστον 20 ωρών εργασίας και με 30 εισηγήσεις τομέων. Το βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κ.Ο. ήταν οι προτάσεις που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, για καλύτερο εισόδημα, καλύτερες δουλειές, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία».
Ο πρόεδρος της ΚΟ, κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό είναι το βασικό μήνυμα της τριήμερης συνάντησης εργασίας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας: ότι υπάρχει πολιτική πρόταση, υπάρχει διέξοδος για την Ελλάδα, είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και χρειαζόμαστε μία νέα κοινωνική συμφωνία που πλέον θα περιλαμβάνει και την πράσινη- κλιματική μετάβαση, αλλά και το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη».
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδεχόμενο η η διαδικασία αυτή του τριημέρου να επαναληφθεί. «Είμαι βέβαιη ότι αυτό το τολμηρό εγχείρημα με αυτές τις πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας πολιτικής παράδοσης δημιουργικότητας», είπε, ευχαριστώντας τους βουλευτές αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη για τη φιλοξενία.
Ερωτηθείσα αν αυτή η διαδικασία έφερε κάτι καινούριο για την ΚΟ, στον τρόπο δουλειάς, η γραμματέας της ΚΟ απάντησε: «Βέβαια. Πιο συλλογικός τρόπος δουλειάς με περισσότερη εμβάθυνση».
Πάντως, παρά τις αρχικές «γκρίνιες» οι περισσότεροι βουλευτές πήγαν. Ακόμη και όσοι δημοσίως ή ψιθυριστά εξέφρασαν την διαφωνία τους, πήραν το σακ βουαγιάζ τους και πήγαν στο νησί του Αργοσαρωνικού. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η περίπτωση της Έλενας Ακρίτα, η οποία παρότι είχε πει ότι δεν θα μεταβεί στις Σπέτσες τελικά άλλαξε γνώμη και πήγε καθώς προέχει η κομματική συσπείρωση, σύμφωνα με όσα είπε σε ανάρτησή της.
Το ταξίδι πάντως στιγματίστηκε και από την άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη να φανεί στις κάμερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ, στο δείπνο που παρέθεσε σε ταβέρνα του νησιού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια καταδρομική επιχείρηση αποφεύγοντας τις τηλεοπτικές κάμερες και τους δημοσιογράφους.
Πλέον, το ερώτημα που τίθεται για το μέλλον του κόμματος αλλά και την ενότητα του είναι αν μπορεί το ταξίδι στον Αργοσαρωνικό να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» της προηγούμενης περιόδου και τις παραφωνίες που είχαν καταγραφεί.