Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗ«Πυρετός» συσκέψεων για το «καλάθι» της ΔΕΘ - Τα μέτρα που εξετάζονται,...

«Πυρετός» συσκέψεων για το «καλάθι» της ΔΕΘ – Τα μέτρα που εξετάζονται, η καθημερινότητα στο επίκεντρο

Πυρετώδεις θα είναι οι συσκέψεις το επόμενο δεκαήμερο στο Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να σχηματοποιηθούν οι παροχές τις οποίες θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη και την 88η ΔΕΘ.

Τα άμεσα στοιχήματα της Κυβέρνησης, τονίζουν στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό, αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών ηλικιών και κάθε οικογένειας.

Την Τρίτη (27/08) ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τις καθιερωμένες επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Κίνητρα για αύξηση της προσφοράς σε διαμερίσματα

Για το στεγαστικό η Κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σημαντικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να αυξηθεί η προσφορά, ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων διαμερισμάτων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση.

Με στόχο να μπουν 200.000 κλειστά ακίνητα στην αγορά και να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδιάζει δέσμη με φορο-κίνητρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις εισηγήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η μείωση της φορολογικής κλίμακας για όσα εισοδήματα από ενοίκια προέρχονται από μακροχρόνιες μισθώσεις από 15% σε 7,5% για εισοδήματα έως 12.000€ και από 35% σε 17,5% για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση

Παρέμβαση έρχεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου airbnb. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη χρησιμότητα τους διότι αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες και βοηθούν στον τουρισμό, αλλά αναγνωρίζει πως σε κάποιες περιοχές δημιουργείται οξύτατο πρόβλημα.

Στο τραπέζι έχει πέσει τις προηγούμενες μέρες το σενάριο ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ να αυξηθεί από 15% σε 22%. Ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και νέος χρονικός περιορισμός για τη διάθεση ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Το «Σπίτι μου 2» και το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Για την επίλυση του στεγαστικού η Κυβέρνηση θα επιστρατεύσει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ύψους 2 δισ. ευρώ. το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την τελική έγκριση και ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το επιτόκιο για τα δάνεια θα είναι κατά περίπου 50% χαμηλότερο από τα τρέχοντα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και περιλαμβάνει την αύξηση του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων από τα 39 στα 49 έτη αλλά και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων με ειδική πρόνοια για μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Για το στεγαστικό, στόχος της Κυβέρνησης είναι μέχρι τις αρχές του 2025 να προκηρυχθεί ο πρώτος, διεθνής διαγωνισμός για την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου με τη μορφή της κοινωνικής αντιπαροχής αλλά και να προχωρήσει και πάλι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Στόχος ο αριθμός των κατοικιών που θα ανακαινιστούν και α ενοικιαστούν να αγγίξει τις 12.500.

Μέτρα για τη «συμφιλίωση» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

Όπως τονίζουν πάντως από το Υπουργείο Οικονομικών, θα επιχειρηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού να υιοθετηθεί ένα πακέτο μέτρων το οποίο δεν θα είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

«Σύνθετο» και εμπροσθοβαρές επίδομα

Αλλαγές έρχονται και στα επιδόματα ανεργίας με βασικό στόχο το επίδομα να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο εύρεσης εργασίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που θα παρουσιάσει λεπτομερέστερα ο πρωθυπουργός, το επίδομα θα έχει ένα σταθερό τμήμα, ένα μεταβλητό που θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο με βάση τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές του ενώ θα περιλαμβάνει και πρόσθετα ποσά (επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων, τέκνων, μονογονεϊκής οικογένειας κλπ). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το επίδομα δεν θα είναι οριζόντιο και ενιαίο π.χ. άλλο ποσό θα εισπράττει ένας νέος εργαζόμενος και άλλο ποσό θα εισπράττει ένας εργαζόμενος με 20 χρόνια εργασιακού βίου και εισφορών.

Ως προς τη νέα δομή του επιδόματος, το σταθερό τμήμα του επιδόματος ανεργίας θα έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα και θα ξεκινάει ψηλά για να αντιμετωπιστεί το σοκ της μετάβασης στην ανεργία ενώ ανά τρίμηνο θα μειώνεται, ώστε η μείωση να αποτελεί κίνητρο εύρεσης εργασίας.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments