Η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα τέλη του 2019. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Κομισιόν.
Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτιμά την πρόοδο της χώρας στις δεσμεύσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018.
Συμπεραίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και προσθέτει ότι τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση αυτών εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020. Αυτό, όπως τονίζεται, απαιτεί τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των Ελληνικών αρχών, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπου απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση.
Οι δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναμένονταν μέχρι το τέλος του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας του Ελληνικού δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, την πρόοδο στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Οι αρχές, όπως αναφέρει, υλοποιούν τις προσπάθειές τους σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς και επιδιώκουν μέτρα πέραν των δεσμεύσεων στο Eurogroup, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.
Στο 4% το πρωτογενές το 2019
Στην έκθεση της εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει στο 4% το 2019 εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 5η μεταμνημονιακή έκθεση για την ελληνική οικονομία. Όπως όλα δείχνουν, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από το 3,5% παρά τις παροχές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, με τα οριστικά στοιχεία να αναμένονται τον Απρίλιο.
Στο σκέλος της ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα ανέλθει στο 2,45 το 2020 και στο 2,2 το 2019. Επίσης η Επιτροπή κρίνει πως πρέπει να εξαιρεθούν από τον στόχο του 3,3% του ΑΕΠ οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, οι οποίες προσδιορίζονται στα 280 εκατ. ευρώ.
Συστάσεις
Όπως αποσαφηνίζει η Κομισιόν, η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup, αλλά δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε απελευθέρωση μέτρων για το χρέος , καθώς αυτό συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο (δηλαδή με την επόμενη έκθεση τον Μαίο που θα ανοίξει το δρόμο για εκταμίευση χρημάτων ANFAs/SMP ).
Η Κομισιόν προβαίνει σε συστάσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής που αφορά τις επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ενεργειακή απόδοση και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα έργα διασύνδεσης. Δεύτερον, τονίζει ότι υπάρχει μερική πρόοδος στη σύσταση για έμφαση σε πολιτικές επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες. Τρίτον, μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και τέταρτον, μικρή πρόοδος καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην απασχολησιμότητα.
Σταϊκούρας: Ενισχύει τη θετική αξιολόγηση για την πορεία της οικονομίας
Η έκθεση της Κομισιόν ενισχύει τη θετική αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. προσθέτοντας ότι αναδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:
“Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Είναι η 2η σχετική Έκθεση επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Η παρούσα Έκθεση, σε συνέχεια της προηγούμενης, ενισχύει τη θετική αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υψηλότερους από τις προηγούμενες προβλέψεις, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας. Ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των “κόκκινων δανείων”.
Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αναδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας.
Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός Προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του. Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων.
Για την αξιολόγηση αυτή, ως Υπουργός Οικονομικών, εκφράζω, χωρίς περιττές θριαμβολογίες, την ικανοποίησή μου. Συγχρόνως εκφράζω και τις ευχαριστίες μου προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την ουσιαστική συμβολή τους σε αυτή την ανοδική τροχιά της οικονομίας και της χώρας. Οι προσπάθειες όλων μας φέρνουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται.
Απαιτείται ένταση των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους, να πετύχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλές θέσεις απασχόλησης και να τονώσουμε, περαιτέρω, την κοινωνική συνοχή.
Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την ισχυροποίηση της οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Ελλάδας”.