Ψήφισαν «ΝΑΙ» οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΟΧΙ», οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης
Τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών εξασφάλισε το βράδυ του Σαββάτου (08/07), η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ονομαστική ψηφοφορία επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή, και επί 300 ψηφισάντων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΝΑΙ», οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΟΧΙ», οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη”, και, Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου).
Σημειώνεται, εξάλλου, πως η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και περί τους 90 βουλευτές.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει περάσει σε εποχή μεγάλων αλλαγών
Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε (08/07) τη συζήτηση στη Βουλή για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, που ξεκίνησε την Πέμπτη (06/07) και ολοκληρώνεται με τη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ειδικότερα, λοιπόν, αρχικά ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον γ.γ. ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη βουλή.
Πρόσθεσε δε ότι “για πρώτη φορά αυτή η αίθουσα είχε θετικό κλίμα – χειροκροτούσαν όλοι – εύχομαι αυτο το κλίμα να μπορεί να διατηρηθεί και να μην είναι μια φωτοβολίδα της στιγμής”.
Και συνέχισε:
“Αυτό εκφράζει την ενότητα και υπευθυνότητα που εξέπεμψαν οι πολίτες στις εκλογές. Το αίτημα της κάλπης ζητά και αποτελεσματικότητα και οφείλω να ομολογήσω οτι ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε ούτε πειστικά επιχειρήματα που να αμφισβητούν τις κυβερνητικές πολιτικές, ούτε προτάσεις”.
Επισήμανε δε ότι “από την πλευρά μας κατατέθηκε σχέδιο δυναμικού, πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά.
Η Ελλάδα έχει περάσει σε εποχή των μεγάλων αλλαγών, μακάρι να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις, η εντολή που έχουμε πάρει είναι να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίησή τους”.
Μητσοτάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Εχετε σύγχυση προσανατολισμού, αντιπολιτευόσαστε ένα σκιάχτρο που δεν υπάρχει
“Σήμερα ήρθατε και μας είπατε όσα λέγατε πριν 3 μήνες, ακρίβεια Μητσοτάκη, εμφυλιοπολεμικό κράτος της ΕΡΕ, ρεκόρ θανάτων στην πανδημία. Σας διέφυγαν οι δύο εκλογές, πήραμε 41 % και πήγατε στο 17”, είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σωκράτη Φάμελλο και συνέχισε:
“Καταλαβαίνω τη σύγχυση προσανατολισμού. Αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που δεν υπήρχε αλλά ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και μας επιβράβευσε.
Πρώτος εγώ είπα ότι υπάρχουν δύσκολα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και δύσκολες μάχες που πρέπει να κερδίσουμε. Πειστικά σχόλια δεν άκουσα και αυτό στερεί από το δημόσιο διάλογο τον πλουραλισμό που τον κάνει πιο παραγωγικό”.
«Αποφασίστε αν χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμετράτονα δώσουμε περισσότερα»
“Με γνώμονα μια σειρά από εθνικούς στόχους, οι οποίοι εκτυλίσσονται στην 4ετία, θα επαναλάβω σύντομα: Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 και θα προχωρήσουμε στην πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων”, τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συνέχισε, λέγοντας τα εξής:
“Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μια εικόνα δημοσιονομικής καταστροφής, η οποία δεν υπάρχει. “Αποφασίστε αν χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε «τράτο» να δώσουμε περισσότερα”
Και συμπλήρωσε:
“Θα δώσουμε έμφαση στην αναβάθμιση του ΕΣΥ, τη συνέχιση του ψηφιακού κράτους , στην Παιδεία – προτεραιότητες ο τεχνολογικός εξοπλισμός και η τεχνική εκπαίδευση-, τα ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη.
Συνέχιση στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής με τη συνέχιση εξοπλιστικών προγραμμάτων και όσοι φόρεσαν τη ρωμφαια του υπερπατριώτη να δω πως θα τοποθετηθούν απέναντι στις πραγματικές πράξεις των πατριωτών”.
Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται θα έρθει προς δημόσια διαβούλευση νόμος με ένα άρθρο, ο οποίος θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές από όπου κατοικούν.
“Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές“, είπε χαρακτηριστικά o κ. Μητσοτάκης.
Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της ΝΔ
Σε μια σαφή προσπάθεια να αποδομήσει την πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε κριτική στην πρώτη τετραετία κυβέρνησης της ΝΔ κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή.
Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα:
«Ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία».
Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».
Συνεχίζοντας για την υγεία είπε τα εξής:
«Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ».
Ακολούθως ρώτησε:
«Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών;
Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%).
Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».
Ανδρουλάκης: Θα είμαστε η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου (08/07) την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της Συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, που ολοκληρώνονται με τη ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Αρχικά, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε:
«Μια από τις παρενέργειες της κρίσης, είναι η κακοποίηση των λέξεων. Οι λέξεις πρόοδος, Αριστερά, μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός.
Στην αφετηρία αυτής της νέας τετραετίας, ας κάνουμε μία προσπάθεια να συμφωνήσουμε στα βασικά.
Τι σημαίνει εκσυγχρονισμός; Για μας είναι η προσπάθεια λειτουργίας του κράτους, οι θεσμοί, η ποιότητα των πολιτών να προσεγγίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Δεν μπορείτε να αυτοπροβάλλεστε ως φορέας εκσυγχρονισμού όταν εξαιτίας των επιλογών σας, η απόσταση μεγαλώνει.
Η αναλογία άμεσων προς έμμεσων φόρων επιδεινώθηκε τα προηγούμενα χρόνια επιβαρύνοντας τους αδύναμους».
Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας τα εξής:
«Η αναλογία άμεσων προς έμμεσων φόρων επιδεινώθηκε τα προηγούμενα χρόνια επιβαρύνοντας τους αδύναμους. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι η τρίτη χαμηλότερη στην Ευρώπη».
«Για μάς το πρόταγμα είναι ξεκάθαρο. Μια ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία που δεν κάνει διακρίσεις και διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών. Μιλάτε για άριστους αλλά επιλέγετε συνεχώς τους αρεστούς. Δεν αντιμετωπίζετε συνειδητά την αναξιοκρατία, γιατί είναι κυρίαρχο εργαλείο άσκησης της πολιτικής σας», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν όραμα, γενναιότητα, πολιτική αυτονομία, εμείς τα διαθέτουμε και είμαστε εδώ να εργαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές, χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος», συνέχισε ο ίδιος.
Κουτσούμπας: Λίγο από Κένεντι και λίγο από Μπάιντεν η ομιλία Μητσοτάκη
Για αντιλαϊκά μέτρα απέναντι στα οποία θα είναι το ΚΚΕ έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο κ. Κουτσούμπας, συγκεκριμένα, είπε από το βήμα της Βουλής: «Ακούμε επι 3 ημέρες τους υπουργούς να παρουσιάζουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Ήρθατε και εσείς με φόρα» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Ακούμε για νέο εκλογικό νόμο με πλαφόν 5% ή για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα μας βρίσκεται παντού απέναντι».
«Ξεκαθαρίζουμε. Θα είμαστε εδώ για να σας κάνουμε πιο δύσκολο να προχωρήσετε το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα. Δεν σας υποτιμάμε στην προσπάθειά σας να φέρετε αυτά που αποκαλείτε ως προκλήσεις της νέας εποχής» ανέφερε ακόμη και συμπλήρωσε:
«Η ομιλία σας κ. Μητσοτάκη είχε λίγο απ’ όλα. Λίγο από Κένεντι και λίγο από Μπάιντεν. Προκαλείτε αμηχανία σε κάποιους εδώ μέσα, όχι σε εμάς».
Διακοπή λόγω μέσης
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας αισθάνθηκε έντονους πόνους στην μέση που τον ανάγκασαν να διακόψει για λίγα λεπτά την τοποθέτησή του. Αμέσως έσπευσαν βουλευτές – γιατροί να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Ο κ. Κουτσούμπας μετά από λίγα λεπτά επέστρεψε το βήμα καταχειροκροτούμενος από τους υπόλοιπους βουλευτές.
Ο ίδιος έσπευσε μάλιστα να αστειευτεί λέγοντας «το χειροκρότημα θεωρώ ότι ήταν για το πέσιμο όχι για την ομιλία μου».
Στίγκας: Οι «Σπαρτιάτες» είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των Ελλήνων
«Ο ελληνικός λαός σύσσωμος θα αντιταχθεί και θα σταθεί όρθιος φυλάσσοντας Θερμοπύλες και πολεμώντας ντόπιους και ξένους εχθρούς που οραματίζονται μία Ελλάδα χωρίς σύνορα, θρησκεία, αξίες, πολιτισμό και ιστορία. Εμείς, οι ”Σπαρτιάτες”, είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των Ελλήνων», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας, στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο Β.Στίγκας είπε πως νόμιζε «με όλα αυτά που άκουγα, ότι βρισκόμουν σε μια άλλη χώρα, πιθανόν σε κάποια ευρωπαϊκή, όπου κυριαρχούν η σοβαρότητα, η αλήθεια, οι νόμοι και το κράτος δικαίου» και προσέθεσε:
«Μια επανάληψη των δηλώσεων του 2019, χωρίς μέχρι σήμερα η χώρα να έχει κάνει βήματα προόδου. Τι άλλαξε, κύριε πρωθυπουργέ, από το 2019 ή από το 2010, όταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θάψατε την Ελλάδα και τους Έλληνες στους τάφους των μνημονίων;
Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, παρά μόνο υποσχέσεις και ψέματα πάνω στα ερείπια μιας ολοκληρωτικά κατεστραμμένης χώρας, που εσείς και οι όμοιοί σας δημιουργήσατε».
Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού σχολίασε: «Καμαρώνετε, ότι αυξήσατε τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, όταν το 2019 ήταν στα 650, αλλά δεν είπατε ότι το 2010 ήταν 750 ευρώ. Και εάν δεν μας βάζατε στα μνημόνια, αναλογικά σήμερα θα ήταν τουλάχιστον 1.200 ευρώ, για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας άνθρωπος. Και λέτε ότι μέσα στην τετραετία θα τον πάτε στα 950 και στο τέλος της τετραετίας στα 1.500 ευρώ. Δεν είπατε, όμως, ότι με αυτή την αύξηση αυτομάτως ο εργαζόμενος χάνει το αφορολόγητο και μπαίνει στην μέγγενη της εφορίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, το παλιό κόλπο: Από τη μία τα δίνετε και από την άλλη τα παίρνετε, χωρίς να σας στοιχίσει τίποτα».
Ο Β.Στίγκας ανέφερε στη συνέχεια ότι η μόνη βιομηχανία που διαθέτει η Ελλάδα είναι ο τουρισμός, ενώ προσέθεσε: «Η βιομηχανία στην Ελλάδα έχει πεθάνει εδώ και χρόνια και υπεύθυνοι είσαστε εσείς και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, από το 1950 έως σήμερα. Εάν υπήρχαν μόνο λίγες από αυτές σήμερα, σχεδόν δεν θα είχαμε καθόλου ανεργία. Θέλουμε μια εθνική κυβέρνηση να πάρει γενναία μέτρα για να αναζωπυρώσουμε την εθνική δημιουργία και το ελληνικό δαιμόνιο και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».
Με τοξικότητα και «συνταγή Τσίπρα» ο Βελόπουλος για όσους ψήφισαν ΝΔ! «Είχατε 40% πρόβατα που σας ψήφισαν»
Εξάλλου, με υποτιμητικό και άκρως προσβλητικό τρόπο αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ειδικότερα, με αφορμή όσα έλεγε στην ομιλία του για την κτηνοτροφία στη χώρα μας και τις ελλείψεις στα αμνοερίφια, είπε την εξής ατάκα:
«Πρόβατα: -4,1% . Τόσα είναι τα πρόβατα. Α, ναι, είχατε και 40% που σας ψήφισαν…».
Παράλληλα, στη συνέχεια, ο Κυριάκος Βελόπουλος, άσκησε κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική ανοικτών συνόρων.
Εξάλλου, αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, είπε πως «κανείς δεν την υπογράφει».
«Ήρθε ο υπουργός άμυνας της Κύπρου, στην πόλη των Σερρών, ζήτησε ο Δήμος των Σερρών να σταλεί υπουργός της Κυβέρνησης, επισήμως και ο υπουργός της Κύπρου, της αδελφής μας Κύπρου ήταν μόνος του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην τελική του τοποθέτηση κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την Κυβέρνηση, το Σάββατο 8 Ιουλίου.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την στάση της κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις.
Συγκεκριμένα, αρχικά τόνισε ότι η συζήτηση έγινε με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο για τη σοβαρότητά της.
«Η απουσία της κυβέρνησης αποτελεί δείγμα αλαζονείας. Ώρα να τελειώνουμε με τους αυτούς του παλαιοκομματισμούς. Ο κύριος Κικιλιας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου μίλησε σε μόλις 5 βουλευτές της ΝΔ. Αυτό δε συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το σύνταγμα, τη δημοκρατία, το λαό.»Υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που έθεσε έμειναν αναπάντητα ή πήραν προσχηματική απάντηση, ενώ επισήμανε ότι σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών της κυβέρνησης διέκρινε επανάληψη συνθημάτων και εξαγγελιών.
H Ζ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για 10 λόγους:
1.Η κυβέρνηση δεν δίνει βάση στην βουλευτική λειτουργία αλλά επιθυμεί μία βουλή διακοσμητική
Κίνητρό της κυβέρνησης δεν είναι η ανθρώπινη ευημερία και ευτυχία
2.Δεν έγινε καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών
3.Δεν εξαγγέλθηκε συγκεκριμένη πολιτική για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την οδική ασφάλεια, ενώ δεν έγινε καν αναφορά στα 57 θύματα των Τεμπών
4.Δεν υπήρξε τοποθέτηση για τις προτάσεις αναθεώρησης που έθεσε το κόμμα της για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας
5.Εξαγγέλθηκε αναθεώρηση του άρθρου 16 που αποτελεί εμβληματική κατάκτηση των δημοκρατικών αγώνων του λαού
6.Η δημόσια υγεία είναι σε άθλια κατάσταση, ο κόσμος πεθαίνει περιμένοντας ένα ασθενοφόρο
7.Δεν υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης για την πολιτική προστασία ούτε για την αξιοποίηση των εθελοντών
8.Είναι αδιαφανής η εξωτερική πολιτική σε ζητήματα όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων, η πολιτική για τη γείτονα χώρα, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
9.Η κυβέρνηση δεν έπεισε ότι θα ακολουθήσει πολιτική συμπεριληπτική για εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων.
Κλείνοντας, θετικές εξαγγελίες χαρακτήρισε την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και την ανάκτηση των γλυπτών του Παρθενώνα