Το παρασκήνιο στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι την ανακοίνωση μέτρων άνω του 1 δισ., που αφορούν 2,7 εκατομμύρια πολίτες -“Κλείδωσαν” επιπλέον µειώσεις φόρων
Eντονο το στοιχείο του αιφνιδιασµού είχαν τα έκτακτα µέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη του Πάσχα ο πρωθυπουργός, στοχεύοντας τους ενοικιαστές, τους χαµηλοσυνταξιούχους και τα ΑµεΑ, έξι µήνες πριν από τη ∆ΕΘ, ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για το περιεχόµενο του «καλαθιού» που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από το βήµα του «Βελλιδείου» το ερχόµενο φθινόπωρο και που κατά δήλωσή του θα αφορά σε µεγάλο βαθµό τη µεσαία τάξη.
Ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο στο Μαξίµου και στο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών έως την ανακοίνωση των µέτρων ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ που αφορούν 2,7 εκατ. πολίτες. Οταν ο Κωστής Χατζηδάκης παρέδωσε τη σκυτάλη στον Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, στις 15 Μαρτίου, είχε ανακοινώσει περιχαρής ότι το πρωτογενές πλεόνασµα του 2024 θα έφτανε στο 3,5% του ΑΕΠ. Ήταν ένα αποτέλεσµα που ξεπερνούσε και την πιο αισιόδοξη προσδοκία του οικονοµικού επιτελείου, αφού η αρχική εκτίµηση ήταν για πλεόνασµα 2,5%. Τι συνέβη, λοιπόν, και ξαφνικά βρεθήκαµε µε πλεόνασµα 4,8%;
Το παρασκήνιο του πλεονάσματος
Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», πριν από περίπου 20 µέρες ο υφυπουργός Οικονοµικών Θάνος Πετραλιάς ενηµέρωσε τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Οικονοµικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον οικονοµικό σύµβουλο του πρωθυπουργού, Μιχάλη Αργυρού, ότι τελικά το πλεόνασµα θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αισιόδοξες προβλέψεις που έκανε τον ∆εκέµβριο το οικονοµικό επιτελείο.
Από τη συνεργασία που είχε ο υφυπουργός µε την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τη Eurostat προέκυψε ότι τελικά το πλεόνασµα του προϋπολογισµού για το 2024 έφτασε στα 11,1 δισ. και στο 4,8% του ΑΕΠ. Με βάση τα νέα δεδοµένα προέκυψε ένας δηµοσιονοµικός χώρος 1,1 δισ., που η κυβέρνηση έπρεπε να αποφασίσει πότε και πώς θα αξιοποιήσει.
Σχετικά µε τον χρόνο, η κυβέρνηση έπρεπε να περιµένει τις επίσηµες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Eυrostat που ήταν προγραµµατισµένες για την Τρίτη 23 Απριλίου. Εκείνη την ηµέρα αποφασίστηκε να γίνουν και οι ανακοινώσεις των µέτρων για να µην υπάρξει το περιθώριο να αρχίσει η γκρίνια για τα υπερπλεονάσµατα που δεν αξιοποιούνται…
Επίσης ο πρωθυπουργός ζήτησε να µην υπάρξει καµία διαρροή για το θέµα και για να µην αρχίσει η παραφιλολογία για τα µέτρα (όλοι κάτι ζητάνε) και για να έχει η κυβέρνηση το πλεονέκτηµα του αιφνιδιασµού. Έτσι, λοιπόν, κανείς άλλος – εκτός από τους πέντε προαναφερθέντες – δεν έµαθε για τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τρίτη του Πάσχα…
Μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά ήταν το µίγµα των µέτρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε µε τους συνεργάτες του αρκετά σενάρια. Αποφασίστηκε ότι αυτό το πακέτο έπρεπε να στέλνει ένα ισχυρό κοινωνικό µήνυµα και να αφορά τους πιο ευάλωτους.
Έτσι επελέγη να ενισχυθούν οι ενοικιαστές, οι χαµηλοσυνταξιούχοι, καθώς και οι ανάπηροι. Επιπλέον η ενίσχυση του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Εργων στέλνει το µήνυµα ότι η κυβέρνηση έχει πάντα σε προ τεραιότητα τον φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της πολιτικής της.
«Κλείδωσαν» επιπλέον µειώσεις φόρων
Αναφορικά µε το πακέτο της ∆ΕΘ οι πληροφορίες για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες είναι περιορισµένες, ωστόσο η πρόθεση για νέες µειώσεις φόρων είναι δεδοµένη και εκπεφρασµένη. Το είχε προαναγγείλει ο Κω στής Χατζηδάκης ως υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή». Ακόµα κανείς δεν µπορεί να πει µε σιγουριά τι θα περιλαµβάνει το πακέτο, όµως στην κυβέρνηση υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτό το πακέτο θα είναι πολύ µεγαλύτε ρο από το περυσινό. Υπάρχει επίσης µια κεντρική ιδέα που είχαν επεξεργαστεί επί Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονοµικών για µείωση των φορολογικών συντελεστών (κυρίως των µεσαίων συντελεστών) και πιθανόν η µείωση των τεκµηρίων διαβίωσης.
Επίσης έχουν κατατεθεί προτάσεις για µείωση ή κατάργηση ΕΝΦΙΑ, µείωση ή κατάργηση προσωπικής διαφοράς συνταξιούχων κ.ο.κ. Οµως οι τελικές αποφάσεις για το µίγµα µέτρων της ∆ΕΘ θα ληφθούν την τελευταία στιγµή, λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβεί στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεµβρίου. Τότε αναµένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο δηµοσιονοµικός χώρος που θα έχει η κυβέρνηση για το 2026.
Δύο παράµετροι
Οσον αφορά τις παραµέτρους που θα καθορίσουν το ύψος του πακέτου της ∆ΕΘ, δύο είναι οι παράγοντες βά σει των οποίων η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγµατευθεί µε την Κοµισιόν το τελικό ποσόν που θα µπορεί να διαθέσει για το περίφηµο πακέτο της ∆ΕΘ. Αρµόδιες πηγές απαντούν ότι πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η εκτέλεση του Προϋπολογισµού του 2025. Ποιο δηλαδή θα είναι το νέο πλεόνασµα. Ο Προϋπολογισµός έχει προβλέψει για το 2025 πρωτογενές πλεόνασµα 2,5% του ΑΕΠ και µέσα στο καλοκαίρι θα φανεί αν µπορεί να ξεπεραστεί ο συγκεκριµένος στόχος. ∆εύτερος παράγοντας, η ρήτρα διαφυγής των αµυντικών δαπανών. ∆ηλαδή πού θα καταλήξουν οι διαπραγµατεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αµυντικές δαπάνες που θα εξαιρεθούν από τους ευρωπαϊκούς δηµοσιονοµικούς κανόνες. Για να καταλάβουµε πόσο σηµαντικό εί ναι αυτό, αρκεί να θυµηθούµε ότι το 2025 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισµό 900 εκατ. για τη φυσική παραλαβή µιας φρεγάτας Belharra.