Προκλητικός και μάλιστα εν μέσω απειλών, ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ, σήκωσε το δάχτυλο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους προειδοποίησε, ότι οι εξορύξεις των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, είναι μονομερείς και ότι θα έχουν συνέπειες. Κι όλα αυτά μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχε προηγηθεί δήλωση του ελεγχόμενου για την διανοητική του υπόσταση , τ. υπουργού εξωτερικών Ν. Κοτζιά περί λογικής συμμετοχής των Τούρκων στις εξορύξεις…
Ακούνητοι κι αμίλητοι οι Συριζαίοι, όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά το μόνο που κατάφεραν να αντιπαραθέσουν είναι… «ας το συζητήσουμε», με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη και Δουζίνα να μιλάνε για… «λύση με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία»… Δηλαδή οι ΣΥΡΙΖΑίοι προετοιμάζουν μοιρασία και ενδοτισμό και στο Αιγαίο…
Ο Τούρκος βουλευτής Αχμέτ Γιλντίζ, από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, μέλος τουρκικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Αθήνα, ανέπτυξε μέσα στην ελληνική Βουλή όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τις διμερείς σχέσεις, αρνούμενος τον διεθνή χαρακτήρα του Δικαίου της Θάλασσας, στον οποίο βασίζονται οι ελληνικές θέσεις και εκτοξεύοντας έμμεσες απειλές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».
Χλιαρή έως ανύπαρκτη και σε λάθος κατεύθυνση ήταν η αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών. Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Χρήστος Καραγιαννίδης, ανέφερε στην κοινή συνεδρίαση υποεπιτροπών της διακοινοβουλευτικής συνόδου για την ατλαντική συμμαχία, απευθυνόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία, πως «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».
Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «με σεβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρειο Μακεδονία».
Εάν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να… λύσει και τα πιο κρίσμα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές σχέσεις, τότε μάλλον θα πρέπει να φοβόμαστε για τα χειρότερα…