Λήγει στις 31/10 η προθεσμία για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης τραπεζικών δανείων – Πότε θα αρχίσουν οι πληρωμές – Τα sos της τελευταίας στιγμής
Τελειώνει ο χρόνος για την ένταξη των δανειοληπτών στο πρόγραμμα «Γέφυρα» μέσω του οποίου το Δημόσιο επιδοτεί ως και με 90% τη δόση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία για 9 μηνες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το Σάββατο 31 Οκτωβρίου. Οι πρώτες (περιορισμένες) πληρωμές προς τις τράπεζες για την επιδότηση των δόσεων θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με τον κύριο όγκο των πληρωμών να μεταφέρετε για τον Ιανουάριο του 2021, οπότε και λήγουν οι περισσότερες αναστολές δόσεων για τους δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να ξεκινήσουν οι πρώτες επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων μέσα στον Οκτώβριο. Όμως, η παράταση που δόθηκε (μέχρι τις 31 Οκτωβρίου) για την υποβολή αιτήσεων, σε συνδυασμό με το ότι η δυνατότητα αναστολής των δόσεων στα τραπεζικά δάνεια παρατάθηκε μέχρι το τέλος του έτους ανέτρεψαν τα δεδομένα.
Πλέον ισχύουν τα εξής:
«Πράσινοι» δανειολήπτες: Πρόκειται για τους δανειολήπτες που εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις των τραπεζικών δανείων αλλά οι δόσεις τους έχουν ανασταλεί λόγω του κορωνοϊού. Όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει μπορούν να ενταθούν εως τις 31 Οκτωβρίου 2020 στο πρόγραμμα γέφυρα και από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεκινήσει η επιδότηση τους για 9 μήνες. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το «πρόγραμμα γέφυρα» εφόσον το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες προβαίνουν σε ειδικούς ελέγχους και στη συνέχεια αποστέλλουν τον αριθμό λογαριασμού (IBAN), όπου το κράτος καταβάλλει την επιδότηση. Όποιος δανειολήπτης έχει λάβει αναστολή πληρωμών δανείων από την τράπεζα, τότε μπορεί να επιλέξει είτε να διακόψει την αναστολή και να ξεκινήσει να πληρώνει, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και την κρατική επιδότηση, είτε να περιμένει τη λήξη της αναστολής πληρωμών και να ξεκινήσει να πληρώνει μετά, λαμβάνοντας και πάλι την κρατική επιδότηση.
Κόκκινοι δανειολήπτες: Εφόσον το δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες μπορούν να ζητήσουν πρόσθετα απαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό βαρών) που θα πρέπει να προσκομιστούν εντός 15 ημερών. Στη συνέχεια οι τράπεζες παρέχουν μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης οφειλών, εντός 30 ημερών. Για να καταβληθεί η επιδότηση, θα πρέπει να υπάρχει μια ρύθμιση σε συνεργασία με την τράπεζα και να εχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση έως 31/12/2020.
Οι πρώτες πληρωμές, για όσους έχουν «ξεμπερδέψει» με τις τράπεζες, θα γίνουν στα τέλη του επόμενου μήνα.
Επειδή παρατηρούνται λάθη ή μάλλον παραλείψεις, που οδηγούν εκτός ρύθμισης πολλούς δανειολήπτες, στελέχη της ειδικής γραμματείας δίνουν απαντήσεις σε μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την υποβολή αιτήσεων, ειδικά αν υπάρχουν συνοφειλέτες και εγγυητές στο δάνειο. Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:
Η αίτηση συνυπογράφεται (ηλεκτρονικά) από το σύζυγο και τα εξαρτώμενα μέλη του αιτούντος ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους καθώς και από τον συνοφειλέτη ή τον εγγυητή, στην περίπτωση ύπαρξης δανείων που παρουσίαζαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 29.2.20 και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή από τον χρηματοδοτικό φορέα
Σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, δεν απαιτείται η συνυπογραφή (ηλεκτρονικά) της αίτησης από τον/την σύζυγο. Όσον αφορά στα κριτήρια επιλεξιμότητας λαμβάνεται υπόψη μόνο το ατομικό εισόδημα του αιτούντος, προσαυξημένο κατά τα ποσά που προβλέπονται για τα εξαρτώμενα μέλη που έχει στην επιμέλειά του ο αιτών. Η διακοπή της έγγαμης συμβίωσης θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη Φορολογική Διοίκηση πριν την υποβολή της αίτησης.
Εφόσον το κορωνόπληκτο μη εξυπηρετούμενο δάνειο έχει καταγγελθεί από τον χρηματοδοτικό φορέα, μέχρι την ημερομηνία 29.2.2020, τότε πρέπει να παρέχει άρση απορρήτου και ο συνοφειλέτης ή/και εγγυητής.
Κάθε οφειλέτης, συνοφειλέτης, εγγυητής δικαιούται συνεισφορά δημοσίου, αλλά μόνο μια συνεισφορά μπορεί να καταβληθεί, για κάθε επιλέξιμη οφειλή, ακόμη και αν για την ίδια οφειλή κατατεθούν περισσότερες από μία αιτήσεις από διαφορετικούς επιλέξιμους οφειλέτες.
Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης εάν ο δανειολήπτης έχει προστατευόμενα μέλη που δεν έχουν ΑΦΜ (π.χ. ανήλικα τέκνα), πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσει, δηλαδή να “τικάρει” στο κουτάκι, το πεδίο «δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ε1». Τι θα γίνει αν παραλειφθεί αυτό το βήμα; Ο δανειολήπτης δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς η αίτηση θα ακυρωθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτόματα αναζητείται από την πλατφόρμα ο ΑΦΜ του προστατευόμενου μέλους, συνεπώς αφού δεν έχει ΑΦΜ η αίτησή, θα ακυρωθεί.