Στην ομιλία – μανιφέστο, αναφέρει άλλωστε καθαρά ότι για την Τουρκία μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, εννοώντας τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δεν επρόκειτο απλώς για άλλη μια προκλητική ομιλία, αλλά επί της ουσίας ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε ένα «μανιφέστο» για την εξωτερική πολιτική της χώρας του σε σχέση με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Την ιδιαίτερη σημασία που είχε η ομιλία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση – υπερπαραγωγή για τα 100 χρόνια από τη νίκη των τουρκικών δυνάμεων το 1922, εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.
Όλες οι εμπρηστικές αναφορές Ερντογάν, είτε περί «κλειδώματος» τουρκικών μαχητικών από το ελληνικό S-300, είτε για την προμήθεια F-35 από τη χώρα μας, κατέληγαν στις ίδιες τις ΗΠΑ και στο εξοπλιστικό «μπλόκο» της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, προσπάθησε να απαξιώσει την Ελλάδα ισχυριζόμενος ότι δεν είναι μια χώρα ισάξια της Τουρκίας, ούτε σε πολιτικό, ούτε σε οικονομικό, ούτε σε στρατιωτικό επίπεδο.
«Οι Έλληνες πολιτικοί που κατέστρεψαν τον εαυτό τους και τη χώρα τους πριν από έναν αιώνα, δυστυχώς βλέπουμε πως επιμένουν στο ίδιο λάθος και σήμερα. Όπως λέμε πάντα. Η Ελλάδα δεν είναι ισάξια μας, δεν είναι συνομιλητής μας, ούτε σε πολιτικό, ούτε σε οικονομικό αλλά ούτε και σε στρατιωτικό επίπεδο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν, είναι ενοχλημένος ιδιαίτερα από την ταχύτητα με την οποία προχωρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η Άγκυρα αποφάσιζε για τη συμπαραγωγή F-35 με τις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε καν στα σχέδιά της την αγορά Rafale, Bellhara, πυραυλικών συστημάτων και F-35.
Με σαφή στόχευση, η Τουρκία και ο Ερντογάν, ισχυρίζονται ότι τουρκικά μαχητικά «κλειδώθηκαν» από τους ελληνικούς S-300 και συνεπώς πρόκειται για μα εχθρική ενέργεια κατά νατοϊκής χώρας, άρα η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.
«Τα αεροσκάφη μας F-16, που εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, κλειδώθηκαν από τα ραντάρ, των ρωσικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων S-300 που ανέπτυξε η Ελλάδα στην Κρήτη. Το να κλειδώνει κάποιος με το ραντάρ ένα αεροπλάνο μιας χώρας είναι εχθρική συμπεριφορά. Πόσο μάλλον αν αυτό το αεροσκάφος εκτελεί και αποστολή του ΝΑΤΟ, τότε σημαίνει ότι αυτή η εχθρική ενέργεια έχει γίνει εναντίον του ΝΑΤΟ και όλων των μελών του. H Ελλάδα αυξάνοντας την εχθρική της στάση, η οποία ξεκίνησε με την παραβίαση του εναέριου χώρου μας όπως και με την παρενόχληση των αεροσκαφών μας και έφτασε μέχρι και στο κλείδωμα των αεροσκαφών μας από το ραντάρ των S-300 προκάλεσε στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους. Αν έχει αυτή την ικανότητα και ισχύ», τόνισε.
Η Άγκυρα επιδιώκει είτε να χρησιμοποιήσει κι εκείνη το ρωσικό σύστημα S-400, είτε να καταφέρει να πείσει της ΗΠΑ για τα F-35.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον δεν είναι θετικά για την Τουρκία και γι’ αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για την Ουάσιγκτον.
«Λένε πως δεν θα μας δώσουν τα F-35, λένε πως αντιδρούν στα εναλλακτικά οπλικά συστήματα που προμηθευόμαστε. Λένε πως εφαρμόζουν εμπάργκο για ζητήματα που αγγίζουν την ανοησία. Ξεκάθαρα δεν μας νοιάζει και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα από αυτά!», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στην ομιλία – μανιφέστο, αναφέρει άλλωστε καθαρά ότι για την Τουρκία μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, εννοώντας τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Τώρα με μεγάλη αγωνία περιμένουμε το πώς θα απαντήσει η ίδια Αμερική στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-300 από την Ελλάδα εναντίον μιας αεροπορικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ προσφέροντας στην Ελλάδα τα F-35 τα οποία δεν τα έδωσε σε εμάς, άνοιξαν τον δρόμο στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας να μπουν στο ίδιο σακί με αυτά τα αεροπλάνα, γεγονός που υποτίθεται απέφευγαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Εμείς, ποτέ μα ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαμε τα F-35 και τους S-400 στο ίδιο περιβάλλον, όπως υποσχεθήκαμε στην χώρα που μας προμήθευε. Όμως, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα, που δεν έχει νομικά, ηθικά ή ανθρωπιστικά όρια, δεν θα διαπράξει αυτή την ριψοκίνδυνη ενέργεια».