Στόχος της κυβέρνησης η αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος
Διορθώσεις στρεβλώσεων των νόμων και λάθη του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα φέρνουν οι εφτά τροπολογίες έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.
Οι αλλαγές σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος των πολιτών καθώς το νομοσχέδιο Υπουργείου Δικαιοσύνης προκρίνει σαρωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίηση των ποινών σε ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα, όπως ο βιασμός ανηλίκων, για τον οποίο προβλέπεται μόνο ισόβια και η κατοχή μολότοφ που προβλέπει δέκα χρόνια κάθειρξη.
Οι 4 άξονες του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που βασίζονται σε 4 άξονες:
– Πρώτον, στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.
– Δεύτερον, στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα.
– Τρίτον, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κλπ, στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή).
– Τέταρτον, στην κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
10 χρόνια κάθειρξη για κατοχή μολότοφ
Με τροπολογία – προσθήκη έρχεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα των μολότοφ στις πορείες και των καταστροφών που προκαλούν στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Η τροπολογία προβλέπει πως για την «Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών» όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται κατέχει εκρηκτικές εμπρηστικές ύλες, μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών. Η κατοχή τους, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια αν ο υπαίτιος συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή απλά έχει στην κατοχή του μεγάλη ποσότητας εκρηκτικών υλών, δηλαδή απλά τα μεταφέρει.
Ο δράστης δεν θα τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από την αστυνομία, παραδώσει με την θέλησή του, τα εκρηκτικά υλικά αντικείμενα, ή απότρεψε τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.
Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα
Αδικήματα όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η θανατηφόρος ληστεία για τα οποία η ποινή θα αντιμετωπίζονται μόνον την ισόβια κάθειρξη, χωρίς να υφίσταται η διαζευκτικότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει σήμερα. Περαιτέρω αυστηροποιούνται τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται είτε σε βάρος ενηλίκων είτε σε βάρος ανηλίκων.
Για τους ανήλικους, η αυστηροποίηση συνίσταται τόσο στην αναδιαμόρφωση και διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, όσο και στην τυποποίηση ως κακουργημάτων συγκεκριμένων αδικημάτων. Πλέον, για την αποπλάνηση ανηλίκων, την αιμομιξία κ.α. η προβλεπόμενη ποινή θα είναι κάθειρξη έναντι της φυλάκισης. Επιπλέον, προβλέπεται ρητά για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη.
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας ενώ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των προωθούμενων αλλαγών διαφωνώντας με την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα. Υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.